Čeprav je izredno priročen, lahko peki papir predstavlja grožnjo zdravju.
Peki papir je nepogrešljiv pripomoček v številnih kuhinjah, saj preprečuje prijemanje hrane in je odporen na visoke temperature. Globalni trg tega izdelka je vreden več kot 960 milijonov dolarjev, kar priča o njegovi priljubljenosti. Ampak ali ste se kdaj vprašali, kako varen je za vaše zdravje?
Na portalu krstarica.com opozarjajo, da je uporaba peki papirja v resnici lahko nevarna. Preverite, na kaj morate biti pozorni.
Zakaj je peki papir lahko nevaren?
Peki papir je obdelan s posebnimi postopki, ki mu zagotavljajo odpornost proti maščobi, vlagi in visokim temperaturam. Običajno je prevlečen s silikonom, zaradi česar preprečuje sprijemanje. Čeprav se zdi praktičen, pa lahko predstavlja določena tveganja za zdravje.
Čeprav močno olajša pripravo hrane, se pri uporabi peki papirja lahko sproščajo škodljive snovi. Glavna dva razloga za previdnost sta:
- Težave z beljenjem papirja: nekateri proizvajalci peki papir belijo, kar lahko povzroči prisotnost nevarnih kemikalij.
- Tveganje zaradi silikonskega premaza: silikonska plast, ki preprečuje sprijemanje, se lahko ob visokih temperaturah razgradi in sprosti škodljive kemikalije. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je sicer leta 1979 silicijev dioksid označila kot varen za stik s hrano, vendar poznejših raziskav o varnosti silikona pri visokih temperaturah ni bilo.
Čeprav je peki papir priročen, je pomembno razumeti potencialna tveganja njegove uporabe. Proces beljenja in silikonski premaz lahko povzročita sproščanje škodljivih snovi v hrano.
Seveda to nikakor ne pomeni, da peki papirja ne smemo več uporabljati, morda pa je dobro, da smo previdni pri izbiri: za začetek je denimo smiselno izbrati papir, ki ni beljen.
Vir: krstarica.com