Kaj se zgodi, če dva tedna vsak dan polagate noge ob steno?

Kaj se zgodi, če dva tedna vsak dan polagate noge ob steno? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 8. 2022

Minut, ki jih boste po teku ali drugi aktivnosti namenili tej preprosti tehniki, vam ne bo nikoli žal. Še posebej takrat, ko boste čutili napetost v mišicah. Priporočamo vam jo tudi zvečer, preden se odpravite spat. Preverite, zakaj ...

Kaj sploh pomeni polaganje nog ob steno?

Prvič sem za položaj noge ob steno slišala od učiteljice joge. Danes je ta obnovitvena vaja obvezen del mojih treningov, predvsem takrat, ko treninge nadgrajujem.

Najboljša stran tehnike pa je ta, da je zelo preprosta.

Vse, kar morate narediti, je, da poiščete steno. Nato se ulezite na hrbet tako, da je vaša zadnjica ob steni, note pa  noge preprosto dvignite navzgor in jih položite na steno.

Pri tem roke iztegnete na vsako stran, palca sta obrnjena navzgor.

In se sprostite.

Tehnike vam ni treba izvajati dolgo – od 5 do največ 15 minut.

Zdaj pa preizkusite tudi vi zvečer ali po teku oziroma drugi vadbi polagajte noge ob steno.

Za nekaj tako preprostega so učinki namreč izjemni:
1.

S pomočjo tehnike sprostite napetosti ter pomagate tekočinam, ki se zadržujejo v nogah, da zakrožijo po drugih delih telesa. Pomaga tudi, če po napornem treningu čutite vrtoglavico.

2.

S polaganjem nog ob steno dobro raztegnete zadnjo ložo (zadnje stegenske mišice), hkrati pa se bo zmanjšala tudi napetost v hrbtu, ramenih in vratu.

Namig: preizkusite tudi vsi, ki imate pretežno sedeče delo in/ali slabo držo.

3.

Eden od nenamernih dobrodejnih učinkov je čas, ki ga z izvajanjem položaja namenite samo sebi, meditaciji, globokemu dihanju oz. popolnemu odklopu, česar si morda sploh ne bi privoščili.

Nekaj minut v svetu, v katerem se stežka ustavimo, pomeni veliko. Predvsem pa se boste tudi naučili, da v vašem vsakdanu ni nič tako nujnega, da ne bi moglo počakati nekaj minut.

Predlog: telefon naj ostane v drugem prostoru.

4.

Položaj naj postane del vaše regeneracijske rutine. Zmanjšala se bo napetost in bolečine v mišicah, lažje vam bo v obdobju, ko vas bo zaradi naporne vadbe spremljal 'muskelfiber'.

5.

V tem položaju se sprostijo mišice medeničnega dna. Za večji učinek lahko pod medenico položite blazino.

Kdaj je najboljše izvajati položaj?

Po mnenju Robyn LaLonde, trenerke teka, je položaj najboljše izvajati takoj po vadbi ali vsaj v 30 minutah po koncu. Takrat je vaše telo še ogreto in dobro prekrvavljeno, zato bo učinek še večji. Dobra cirkulacija je pomembna pri okrevanju.

Začnete lahko s 5 minutami, nato čas postoma podaljšujte. Na začetku bo neprijetno, a ne zaradi samega položaja. Zelo hitro boste ugotovili, da je omejitev bolj psihološke kot fizične narave.

Položaj je odličen tudi za umiritev, zato ga brez skrbi preizkusite zvečer, preden se odpravite spat.

Nasvet: ne glejte nestrpno na uro, zavestno se odločite, da boste potrpežljivi in da to delate za svoje dobro počutje.

Preverite še:
To se zgodi z vašim telesom, ko več hodite
Ste tudi vi že imeli takšno izkušnjo? Preverite:
"Med izvajanjem počepov doživljam orgazme … In zelo mučno je!" (Novinarka iskreno o 'coregasmih' – doživljanju orgazmov med vadbo)