TO so triki in navade, s katerimi Manca Špik ohranja TOP formo

TO so triki in navade, s katerimi Manca Špik ohranja TOP formo (foto: Marko Delbello Ocepek) Marko Delbello Ocepek
4. 8. 2022

Manca Špik nam je zaupala, kakšen je njen običajen dan, kako skrbi za svoje zdravje, katere aktivnosti ima najraje ter tudi, kako si skrb za zdravje prizadeva predati tudi na svojo hči.

Simpatična Manca Špik je nedvomno ena najbolj znanih slovenskih glasbenikov. Mnogi zanjo pravijo, da je vsako leto videti bolje, njen zavidljiv videz pa je nedvomno posledica dobre skrbi zase. Preverite, kako pevka ostaja v dobri telesni pripravljenosti ter kateri gradniki zdravega življenjskega sloga se ji zdijo najpomembnejši.

Kako izgleda vaš običajen dan in katere navade vključuje?

Moja jutra so ponavadi bolj umirjena. Pričnem jih s kavo, po možnosti na moji terasi. Po telovadbi ali jogi prebudim Lano in počasi se odpraviva v vrtec. Sledijo opravki, kakšno hitro kosilo in nato se odpravim v mojo pevsko šolo. Proti večeru grem po Lano k varuški, nato pa sledi večerni ritual, ki vključuje večerjo, kad ter kakšno dobro knjigo. Nič posebnega torej, a vendarle vsaj zame, neprecenljivo.

Sploh v času večjega števila koncertov je najbrž pomembno, da ste v dobri telesni pripravljenosti. Kako zanjo skrbite? Imate posebne treninge, se držite kakšnih prehranskih smernic?

Držim se ritma jutranje telovadbe ali joge. Pazim da imam vse ude, sklepe in prepone vedno prožne, dobro prekrvavljene. Če je le možnost se tudi rada usedem na sobno kolo. V naravi pa se najraje gibam peš, torej bodisi hoja po ravnem ali pa malce v hrib. Glede hrane pa nisem izbirčna in jem vse, samo količinsko bolj malo. Očitno moje telo potrebuje manj, da funkcionira najbolje.

Za dobro pripravljenost pa je pomemben tudi počitek in čas za regeneracijo. Kako v obdobju, ko imate več dela poskrbite za počitek in si vzamete čas zase?

Verjamem, da počitka ni možno jemati »na rezervo«, zato mi je zelo pomembno, da si vsak dan vzamem vsaj 30 minut zjutraj in 30 minut zvečer samo zase. In ni nujno, da je vedno to joga ali meditacija. Včasih telo rabi samo nekaj kave ali malo brskanja po Instagramu. S kratkimi »pavzicami« preko celega dne skrbim za vitalnost in osredotočenost na pomembne zadeve, ki sledijo.

Vemo tudi, da ste ponosna mamica hčerki Lani. Kako si prizadevate, da zdrav življenjski slog predate tudi na svojo hči?

Moja Lana me posnema v vsem, tako da to sploh ni težava. Ker zelo rada pospravljam po stanovanju in kuham, že lahko navdušeno opazujem, kako me je začela posnemati tudi v tem. Mislim, da bo odlična gospodinja! (smeh)

Kateri športi vas osebno najbolj veselijo in ali je morda tudi kakšen, ki vam ni všeč?

Pri športu sem bolj zadržana in nasploh nisem navdušena nad igrami z žogo. V mladih letih sem imela nekaj neprijetnih pripetljajev z žogo, tako da se bojim morebitnih poškodb. Rada imam individualne športne aktivnosti, denimo kolesarjenje ali nordijsko hojo.

Prav nasprotno pa sem navdušena navijačica za katerikoli šport v katerem blestijo naši asi. Pri tem pa me je težko premagati! 

Ko govorimo o zdravem življenjskem slogu, ljudje najpogosteje pomislimo na redno gibanje in ustrezno prehrano. Kaj poleg tega je po vašem mnenju še pomembno za zdravo življenje?

Spanje. Spanje. Spanje. S tem sem imela kar nekaj let resnih težav, tako da cenim dober spanec bolj kot karkoli drugega. Osebno mi ustreza sedem ur kakovostnega spanca, po možnosti od desete ure zvečer. 

Kaj je vam najpomembneje za polno in srečno življenje?

Drobne stvari. Sreča je v drobnih stvareh in trenutkih. Če ne uživaš in ceniš  malenkosti, potem boš nesrečen v bogastvu. Lepo in mirno jutro, močna kava in nasmeh na hčerkinem obrazu je več kot vse jahte tega sveta!

Vprašanja pripravila: Veronika Sivka