Poletje je tu. Recite ne razdraženi koži!

Poletje je tu. Recite ne razdraženi koži! (foto: Shutterstock) Shutterstock
11. 7. 2016 Promocijsko sporočilo

Koža predstavlja prvo obrambo telesa in je veliko bolj kot drugi deli izpostavljena vplivom iz okolja. Zato se hitro zgodi, da postane razdražena, pojavi se lahko rdečina ali neprijetna oteklina.

Kdaj se v svoji koži ne počutimo prijetno?

Vnetno reakcijo kože sprožijo različni fizikalni, kemični, biološki in fitogeni dejavniki. Kaže se v različnih oblikah, na primer kot rdečina, oteklina, skelenje, srbenje, pojavijo se lahko tudi mehurji, ki jih spremlja bolečina.

Najpogostejši dejavniki tveganja so pravzaprav vsakdanji in se jim je težko izogniti, veliko pa lahko storimo za to, da bo škoda za kožo čim manjša.

Najpogostejši razlog za posvet z zdravnikom ali farmacevtom so sončne opekline in piki žuželk

Sončne opekline nastanejo zaradi čezmerne izpostavljenosti sončnim žarkom (UVB). Posledice se običajno pokažejo nekaj ur po sončenju, včasih pa šele naslednji dan. Med blage opekline štejemo rdečino, ki ji sledi luščenje kože, pojavi se lahko tudi blaga bolečina ali občutek toplote. Daljše izpostavljanje soncu pa povzroči bolečino in poveča občutljivost kože. Pojavijo se mehurji, oteklina, lahko pa tudi sistemski simptomi, kot so vročina, slabost, mrazenje in šok.

Piki žuželk so zelo pogosti, če čas preživljamo v naravi. Kožna reakcija je odvisna od količine izločenega strupa in imunskega odziva organizma. Pri blažjih reakcijah, kot so rdečina, bolečina, srbenje in manjša oteklina, si lahko pomagamo sami. Resnejše so sistemske reakcije. Ker lahko privedejo do anafilaktičnega šoka, je pri njih potrebna zdravniška pomoč.

Skrbna nega kože je ključ do dobrega počutja

Da bi bili vaši dnevi čim bolj brezskrbni, naj bodo del vaše domače lekarne tudi sredstva za zaščito in nego kože. Z njimi lahko pomirite razdraženo kožo, zmanjšate bolečino, preprečite izsuševanje kože in poskrbite za zaščito pred okužbo. Pri sistemskih zapletih pa je od resnosti simptomov in znakov odvisno, ali je priporočljivo lokalno ali sistemsko zdravljenje.

                          

Z namenom pomirjanja razdražene kože je na slovenskem trgu že dlje časa zastopana blagovna znamka Kamagel, ki s kombinacijo izvlečka iz kamiličnega cveta in aluminijeve soli, ocetne in vinske kisline uspešno pomiri razdraženo kožo:

  • Po čezmernem sončenju, pikih žuželk in ožigih meduz.
  • Pri čezmernem potenju v kožnih pregibih.

Kamagel pa je namenjen tudi negi pordele, suhe in občutljive kože po britju.

Kamagel hitro olajša pekočo bolečino, kožo prijetno hladi in je ne masti. Gel večkrat na dan nanesete v tankem sloju, na istih mestih pa ne uporabljate drugih izdelkov. Pri otrocih morate paziti, da ne poližejo namazanih delov kože.

Za to, da se boste dobro počutili v svoji koži, ni potrebno veliko. Če vam ne bo odveč redna skrb zanjo, boste poplačani z dobrim počutjem ter z lepim in zdravim videzom.