25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Popoln videz za vse čase: Kako ohraniti privlačno podobo kljub močni volji narave

Popoln videz za vse čase: Kako ohraniti privlačno podobo kljub močni volji narave (foto: Profimedia) Profimedia
21. 9. 2001

Svetujemo vam, kako ohraniti privlačno podobo kljub močni volji narave, ki vas poskuša preleviti iz postavnih mladeničev v neprivlačne možiclje. Ne dovolite ji in bodite očarljivi kadarkoli in kjerkoli.

Saj bi, a ne, vendar kako?

Prvi in zelo pomemben korak je, da se zavedate sprememb. Kajti le če se jih zavedate, ste jih sposobni predstaviti v najboljši luči.

Pozabite, kako ste bili videti pri dvajsetih. Raje se osredotočite na svoja trenutna leta in ljudi vaših let. Kaj kmalu ste lahko deležni komentarjev v stilu: »A ta misli, da je frajer, če ima tako oprijeto majčko in tri kile voska na laseh?« Je že res, da se verjetno počutite zelo mladostno, vendar ni nujno, da se vaša notranja energija tako očitno izraža tudi na obleki. Kajti treba je razlikovati med tistim, kar nosite v sebi, in tistim, kar imate na sebi. Iz logičnega razloga: po določeni starosti mladosten videz ni več zagotovilo za dober vtis.

Dejstvo je, da danes biti star recimo 50 let ni enako kot pred dvajsetimi leti. Pravzaprav, če citiramo: »Zdaj si v najlepših letih …« Življenjska doba se je podaljšala, spremenil se je način življenja in razmišljanja.

Ste se kdaj vprašali, kako uspeva Borisu Cavazzi biti tako privlačen? Ali Bruceu Willisu, Jacku Nicholsonu in mnogim drugim, medijsko izpostavljenim moškim? Skrivnosti ni, je le nekaj učinkovitih metod, kako v kateremkoli življenjskem obdobju imeti prečiščeno, prefinjeno in izpiljeno podobo.

Sledite nam korak za korakom.

Dvajseta

Starejši moški zavidajo dvajsetletnikom čvrste in goste lase, napeto kožo in mišice brez kančka ali z zelo malo maščobe. Tudi mladi fantje se pogosto zavedajo svoje »popolnosti«. Ravno v tem tiči težava, saj nihče ni popoln.

Lasje:

So zdravi in obvladljivi, vendar, priznajte, z njimi ravnate malomarno. Ko se posvečate športnim aktivnostim na prostem, so pogosto izpostavljeni vremenskim vplivom, zato jih morate večkrat umivati z agresivnim šamponom (po možnosti celo z navadnim milom). Lasje se tako izsušijo in izgubljajo proteine. Končni rezultat so osiromašeni in utrujeni lasje in niti dobro oblikovana pričeska vas ne more več rešiti.

Da bi se temu izognili, vam priporočamo, da uporabljate nežne šampone, ki vsebujejo malo detergentov in več mehčal in blažil, ki preprečujejo izsuševanje in cepljenje las. Poiščite tiste, na katerih piše, da so primerni za pogosto umivanje las.

Koža:

Kratka definicija bi se lahko glasila »postmozoljava in pred gubanjem«. Skratka, idealna in nikoli boljša. V tem obdobju morate poskrbeti le za prihodnost.

Pretirano izpostavljanje soncu in drugim zunanjim vplivom pa ima svojo ceno, ravno tako kot pri laseh. Razlika je le v času, kdaj se posledice slabe nege pokažejo. Koža je v tem primeru hvaležnejša in škoda ne bo opazna še v naslednjem desetletju. Vendar je izogibanje soncu (pri dvajsetih) prav tako nepojmljivo kot rentno varčevanje. Pri tem bi vas radi opozorili le na naslednje: zgodnejša ko je naložba, večji je dobiček.

Da bi preprečili prezgodnje staranje, vam priporočamo:

  • nosite zaščitna oblačila, kape in sončna očala,
  • med 10. in 16. uro se izogibajte sončnim žarkom,
  • obvezno uporabljajte kreme za sončenje s čim višjim zaščitnim faktorjem in pri tem ne skoparite.
Oblačila:

Tu gre za neke vrste naravno ravnovesje: ravno zdaj, ko ste v najboljši telesni kondiciji, je tudi vaša denarnica lepo vitka in brez odvečnih kilogramov. Seveda obstajajo tudi izjeme, ampak vsak presežek terja svoje obveznosti in posledice.

Težava se pojavi, ko sklepate prva delovna razmerja, in še prej, ko greste na razgovore za službo. V poslovnem svetu je poleg vaše iznajdljivosti, samozavestnega nastopa in svežega znanja pomembna tudi neverbalna komunikacija. Najverjetneje ste že imeli priložnost preizkusiti, kako se obnese, ko se pojavite na sestanku, razgovoru ali zmenku v bombažni majici, po možnosti reklamni, kavbojkah in športnih copatih, ali pa v suknjiču, srajci in na črto zlikanih hlačah.

Da bi naredili vtis, ni nujno, da ste oblečeni od nog do glave kot manekeni iz modnih revij. Tega si, bodimo iskreni, tudi ne morete privoščiti. Najbrž bi bili videti celo malce smešni, če bi na razgovor prišli v Armanijevi obleki (verjetno izposojeni). Starejši gospodje pričakujejo, da jim boste konkurirali na strokovni ravni in ne v cenovnem razredu oblačil. Kljub temu pa se pri nakupu oblek ne odločajte za najnižji cenovni razred.

Dodatno opozorilo: čas je, da začnete redno obiskovati svojega zobozdravnika. Razvoj in rast zobovja je v teh letih končan, zato poskrbite za nadaljnjo usodo vašega porcelanastega premoženja. Saj veste, kar lahko storite danes, ne odlašajte na jutri, ko utegne biti prepozno.

Trideseta

Čar tridesetih je most med brezskrbnim mladostništvom ter odgovorno in skrbi polno odraslostjo. Lahko bi rekli, da ste mladi in odrasli obenem. Slednje pa pomeni tudi spremembe in temu primerne posledice.

Lasje:

Na prvi pogled tega morda ni mogoče opaziti, a prav verjetno je, da se vaši lasje tanjšajo. To ne pomeni, da se je spremenila struktura lasišča. Število lasnih mešičkov v vašem lobanjskem svodu je lahko enako kot prej, le posamezni prameni so se stanjšali. Kaj to pomeni? Lasje so izgubili sijaj in čvrstost.

Ker je treba na vse spremembe gledati s pozitivne plati, se potolažite s praktičnim dejstvom, da se vaši lasje zato vsaj hitreje posušijo. Če ste zelo zaskrbljeni, da je tanjše lase opaziti že na kilometer daleč, vam priporočamo, da si pri striženju razredčite lase ob strani in na zatilju. Tako boste dosegli učinek enakomerne poraščenosti in stanjšani lasje na vrhu ne bodo preveč opazni. Vendar bodite dovolj samokritični, da si jih, če sodite med moške, ki pri tridesetih že izgubljajo lase, ne redčite namenoma, saj bi bili videti bolni ali pa smešni.

Koža:

Pri tridesetih še ni bistveno drugačna kot pri dvajsetih, če ste le dovolj skrbeli zanjo in se niste pretirano izpostavljali soncu.

Pri nekaterih moških začnejo oljne žleze, ki so tik pod površjem kože, pretirano delovati. Koža je zato na videz bolj mastna in debelejša. Strokovnjaki zato priporočajo, da kožo obraza večkrat na dan umijete z vodo in milom. Pri tem bodite pozorni, katero milo uporabljate, saj je znano, da mila kožo izsušijo in jo dobesedno izropajo vseh potrebnih snovi, med katere sodi tudi nekaj maščobe.

Za pogosto umivanje obraza so primerni tudi različni geli in pene, ki ne vsebujejo mil ali alkalnih snovi. Na koncu kožo nahranite s kakovostno kremo (ja, čas je, da nekaj sredstev vložite tudi v kozmetične preparate), ki vsebuje zaščitni faktor.

Oblačila:

Pri tridesetih raziskujete poti, ki vas bodo vodile skozi preostalo življenje, in si zastavljate konkretne cilje. Pred vami je jasno začrtana kariera, mogoče ste že poročeni ali pa ste tik pred odločitvijo, ali naj vstopite v zakonsko zvezo ali naj raje še kakšno leto počakate ter v družbi prevzemate vodilna in odgovornejša mesta. Najverjetneje so tudi vaši dohodki višji kot desetletje poprej.

Skratka, čas je, da vložite denar v kakovostnejša oblačila, ki bodo zdržala dlje časa (še posebej, če med vaše cilje za bližnjo prihodnost sodi tudi kakšen otrok, ki bo preusmeril vaše dohodke).

Dodatno opozorilo: počasi izgubljate telesno gibčnost, kar je eden prvih znakov staranja. Ne zapostavljajte telovadbe, temveč se je lotite takoj! Ni se vam treba nemudoma vpisati v tečaj taekwandoja, aikida ali taiboja, dovolj bo, če vsaj enkrat na dan pomislite, da se nekatere vaše mišice iz dneva v dan dolgočasijo, medtem ko se vam »ful dogaja«. Razvedrite jih!

Zelo preprosto in poceni: lezite na tla, stegnite roke in noge v dolžino, nakar telo raztegnite po vsej dolžini, kot da bi se želeli na obeh koncih dotakniti sten sobe. Po petih sekundah popustite, vdihnite, izdihnite in ponovite. Vajo izvajajte nekajkrat na dan.

Štirideseta

Mnogi ste dosegli svoj življenjski vrh: pridobili ste si mnogo izkušenj, veste, kaj delate, kdo ste in kam vas vodi pot naprej. Dolgo in težko utrjevanje poti do uspeha, osebnega zadovoljstva in potrjevanja svojega mesta v družbi je za vami. Če seveda upoštevamo, da je nadaljnja pot lažja, ker je tako rekoč uhojena. Za vami so kilometri izkušenj, ni vam več treba spraševati za pot, saj ste je že dobršen del prehodili. Dosegli ste notranje zadovoljstvo, zato je zdaj čas, da mojstrsko izpilite svoj videz.

Lasje:

Vam lasje že zelo opazno izpadajo? Večen, star in zoprn problem. Obstaja veliko možnosti, vendar ne ravno pravih in učinkovitih rešitev, kako izpadanje las preprečiti, ustaviti ali izgubljene lase nadomestiti. Z lasuljami, operacijami presajanja las in s podobnimi improvizacijami se lahko kvečjemu osmešite. Razen če ste medijska osebnost in vas gledajo na televizijskih zaslonih, drugače pa takšne improvizacije niso najprepričljivejše. Za dober videz bo torej treba izkoristiti, kar vam je dano.

Da bi bilo to, kar vam še raste na glavi, videti lepo in primerno, vam svetujemo, da si lase postrižete čim krajše. Zelo na kratko. Saj veste, 3-5 milimetrov. Tako vam nihče ne bo mogel šteti lasa za lasom. Zagotovo pa boste videti mlajši in privlačnejši. K tako kratkim lasem se odlično poda nekoliko zaraščena bradica, ki si jo vsak dan postrižete le po vrhovih.

Ustvarili boste podobo izkušenega in premišljenega moškega, ki ve, kaj hoče in kakšen je videti privlačen. Ste vedeli, da je delež moških, ki postajajo plešasti, enak vašim letom? Pri 40 letih je namreč 40 odstotkov moških že plešastih.

Koža:

Lahko pričakujete, da se vam bodo v tem življenjskem obdobju na koži že pokazale starostne pege ali madeži. Še posebej če ste se v prejšnjih letih precej izpostavljali soncu. Odstranite jih lahko z belilom za lase, ki vsebuje vsaj 30 odstotkov vodikovega peroksida (če ne veste, o čem govorimo, vprašajte svojo partnerko ali tajnico). Na kožo ga nanesite z bombažno blazinico. Če se ne obnese, poskusite z močnejšimi sredstvi, ki jih boste dobili na recept.

Hitrejše rezultate boste dosegli z laserskim posegom ali s hladnim postopkom s tekočim dušikom, kar pa ne bo poceni. Če pege postanejo večje od nohta na palcu ali spremenijo barvo in obliko, se takoj posvetujte z zdravnikom za kožne bolezni, da bo izločil morebitni melanom, obliko kožnega raka, ki ga je mogoče ozdraviti, če ga začnemo zdraviti dovolj hitro.

Oblačila:

Ste izkušeni, pomembni in z malce sreče tudi že bogatejši. Z vami pa mora biti usklajena tudi vaša obleka: elegantna in prefinjena.

Verjetno vam ni treba dvakrat premisliti, ali bi si privoščili še kakšen kos obleke, par čevljev ali modni dodatek. Pesti vas lahko le, kakšna oblačila kupovati, saj ste si z leti najbrž pridelali kakšen odvečen kilogram.

Namig: izbirajte temnejše, nekoliko pridušene barve in umirjene vzorce, saj učinkujejo avtoritativno in ne pritegnejo pogledov na kritične dele, kot bi jih, denimo, škotski karo v živo rdečem tonu. Če ste močnejše postave, se izogibajte kombinaciji suknjiča in telovnika, saj vas lahko še bolj zapolni. Zdaj si lahko privoščite tudi dražje, kreatorske kose.

Dodatno opozorilo: mogoče se s stilističnega zornega kota že dolgo niste kritično zazrli v svoje nohte. Nič hudega, se je pa oderuški odvetnik, predstavnik podjetja, ki ga želite pridobiti za poslovanje. Nohti so velikokrat pozabljen, a nadvse pomemben kazalnik vaše osebnosti. Zgubana nohtna roženica je velikokrat posledica psihične napetosti. Naj vam ne bo nerodno svojih nohtov kdaj pa kdaj popiliti in zleščiti ali celo obiskati manikirni studio. Kajti urejeni in negovani nohti niso tako opazni kot neurejeni, ki ne pristojijo elegantnemu prstanu in dragi obleki.

Petdeseta

Biti starejši še ne pomeni biti star. Ste v letih, ko težko prikrijete posledice fizične zrelosti, kot so gube in sivi lasje. A brez skrbi, svoja leta lahko uporabite kot pridobitev in ne kot slabost. Tisto, kar fantje pri dvajsetih nadomestijo s športnimi avti in z opaznimi oblačlili, lahko vi nadomestite z modrostjo, razumom in s polno denarnico.

Lasje:

Le redki srečneži imajo še vedno enako in poenoteno barvo las. Večina moških pri petdesetih je že šarmantno siva, pri tem pa je treba pripomniti, da govorimo o barvi (čeprav se likovniki ne bi strinjali z nami). V svetu mode in lepote je tudi siva zgolj barva, ki pa se pravzaprav zelo dobro ujema s kakršnokoli obleko, avtom in žensko.

Če vam siva nikakor ni všeč in se boste odločili za barvanje las, vam svetujemo profesionalno barvanje. Izdelki, namenjeni barvanju doma, lahko povzročijo, da bodo vaši lasje dobili modrikast ali vijoličen pridih (sprehodite se kdaj zgodaj zjutraj po tržnici in vedeli boste, o čem govorimo).

Saj ni potrebno, da bi se znebili vseh sivih las, bolj naravno bo videti, če jih boste le ublažili. Možnosti je več: sivo barvo lahko poenotite, dodate sive pramene ali pa zreducirate sive lase s temnejšimi prameni.

Koža:

Gubice so značilen kazalnik let, in če jih želite poravnati, vam je na voljo kar nekaj metod:

  • ravnanje gub po principu, da razširijo odprtine na povrhnjici in izpostavijo gladko kožo pod njo,
  • glajenje z glicerinsko kislino ali
  • glajenje po kakem drugem preizkušenem in uveljavljenem postopku, ki jih izvajajo v kozmetičnih salonih.

Preden pa se odpravite k dermatologu, bo verjetno najceneje, če preizkusite kakovostne kreme proti gubam.

Nekateri moški pri petdesetih trpijo tudi za vnetjem kože na obrazu, ki je posledica zamašenih por, lahko pa se zadeva razširi tudi na vrat, ušesa in čelo. Priskrbite si balzame za nežno in občutljivo kožo ter se posvetujte z dermatologom, da vam bo predpisal primerno mazilo, glede na sestavo vaše kože.

Oblačila:

Ste razmišljali, da bi zamenjali svoj ugled, denar in moč za to, da bi bili ponovno stari 25 let, se zabavali do jutra, družili z mladenkami in moške pri petdesetih ogovarjali z »gospod«? No, ja, saj vas razumemo, pa vendar ...

Da bi priklicali mladost, vam ni treba nositi oprijetih kavbojk in usnjenih jopičev. Če se počutite mladostno in želite biti sproščeni tudi na delovnem mestu, vam priporočamo, da si priskrbite zalogo puloverjev, pulijev in majic iz visokokakovostnih materialov, udobnih hlač in široko izbiro športnih suknjičev. Sijoče svilene kravate zamenjajte s pletenimi in tkanimi. S športno elegantnim videzom boste še vedno videti premišljeni, vendar hkrati odprti za nove stvari. Mladi fantje pa bodo zavidali vam.

Dodatno opozorilo: v tem obdobju lahko postanejo bolj vidne morebitne krčne žile, ki so dednega izvora (z njimi se mora spoprijeti kar polovica moške populacije). Poskusite se jim postaviti po robu s posebnimi kompresijskimi nogavicami, ki vam nogo stisnejo in preprečijo otekanje.

Če imate z otekanjem nog večje težave, vam preostane operacija. Pri enem od postopkov vam, medtem ko ste pod vplivom lokalnega anestetika, problematične žile odstranijo iz noge (ponavadi le večje žile), manjših žil pa se lotijo s posebno raztopino, ki jo vbrizgajo vanje in z njo porušijo njihove stene. Posvetujete se z zdravnikom.

Šestdeseta in več

Življenje po šestdesetem letu? Seveda! Večinoma je prav prijetno in največkrat precej boljše od, hmm, alternative. Finančno ste preskrbljeni, imate zaslužen čas za počitek, vnuke, ki vas obožujejo, in mlado snaho.

Ključ do dobrega videza v teh letih ni nič drugačen kot pri dvajsetih ali tridesetih: izkoristite svoja leta in jih predstavite v najboljši luči, z veliko mero šarma in stila. Kajti nič vas ne postara bolj kot obsedena skrb zaradi staranja. In na moškem ni nič videti videti bolje kot dobro nošena, visoko zleščena, mehko obdelana in skrajno udobna leta.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri