10 krajev, ki jih morate obiskati v letu 2015

10 krajev, ki jih morate obiskati v letu 2015 (foto: profimedia) profimedia
23. 10. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Prišel je čas, ko nam vreme spet omogoča lažji pobeg iz vsakdana. Eni se že pripravljajo na poletne počitnice, spet drugi si nekam želimo za prvomajske počitnice.

Preverite, katera evropska in svetovna mesta je založniška družba Lonely Planet razglasila za top destinacije letošnjega leta!

1. Washington, ZDA

New York, Miami, Las Vegas in Los Angeles so pase, čas je za politično prestolnico Washington! Še vedno je eno najbolje ohranjenih zgodovinskih mest v ZDA, ima več kot 20 muzejev vezanih na ameriško zgodovino, kjer je vstop prost. Znamenita Bela hiša in ulice v starem delu mesta, kjer se boste počutili, kot bi potovali skozi čas.

2. El Chalten, Argentina

V argentinski provinci Santa Cruz se nahaja gorska vasica El Chalten v jugo-vzhodni Patagoniji. Tukaj vas bo dočakala neokrnjena naravna lepota Nacionalnega parka Los glaciares, ki je resnično edinstvena, še posebej, če ste ljubitelji pohodništva. Pohitite, saj bo zelo kmalu poln turistov.

3. Milano, Italija

Če ga še niste, ga letos zagotovo morate! Ne samo zato, ker je to prestolnica severne Italije in ponuja neverjetne restavracije, arhitekturo in seveda modo, ampak tudi ker bo Milano letos gostil veliki EXPO 2015.

4. Zermatt, Švica

Za vse ljubitelje zime in zimskih športov je švicarski Zermatt prava dopustniška izbira. Idilična zimska destinacija, kjer se boste počutili kot v pravljici. Mesto gleda na znamenito goro Matterhorn, ki je s svojimi 4478 metri ena najvišjih v Alpah.

5. Valletta, Malta

Mesto Valletta, tudi glavno mesto Malte velja za pravi biser evropske arhitekture, saj je staro že nekaj več kot 5 stoletij in je obkroženo s čudovitim obzidjem. Poleg starega mestnega jedra, pa se ponaša tudi z modernim mestnim središčem s številnimi restavracijami, trgovinicami in muzeji. Zagotovo idealna izbira, če želite združiti počitnice ob morju in zgodovinske oglede.

6. Plovdiv, Bolgarija

Drugo največje bolgarsko mesto, ki se razprostira na šestih hribih v zelo rodovitnem okolišu, kar je močno vplivalo tudi na njegovo zgodovino. Tukaj si namreč lahko ogledate številne zgodovinske znamenitosti, ki segajo še v čas Rimskega imperija, poleg njih to tukaj svoj pečat pustili tudi stari Grki in Turki.

7. Salisbury, Anglija

Klasično angleško mesto, namenjeno vsem, ki uživate v trdicionalni arhitekturi, pomembno pa predvsem zato, ker se v tukajšnjem muzeju hrani eden najpomembnejših dokumentov v zgodovini angleškega plemstva - Magna Carta Libertatum, ki je omejila domet in pravice plemstva - letos praznuje svoj 800ti rojstni dan. V neposredni bližini Salisburyja pa se nahaja tudi znameniti Stonehenge.

8. Dunaj, Avstrija

Če je še niste, je letos zagotovo čas, da obiščete prestolnico naše severne sosede. Dunaj je namreč mesto, ki je tesno vezano tudi na našo zgodovino, zato bo obisk muzejev in znamenitosti še toliko bolj zanimiv.

9. Madras, Indija

Poleg vseh čarov, ki jih ponuja Orient, ima mesto Madras na jugu Indije tudi pravo urabano mestno središče. Poleg močne kulture in tradicije, ki jo lahko turisti tukaj doživijo, se lahko Madras pohvali s čudovitimi peščenimi plažami v osrčju Bengalskega zaliva.

10. Toronto, Kanada

Še eno mesto, ki ga verjetno še večina nas ni obiskala, zakaj? Ne bi vedeli, saj je Toronto eno največjih mest v Kanadi in ima turistu ponuditi vse, kar lahko veliko mesto ponudi - kulturo, zabavo in znamenitosti.