10 najbolj zanimivih železniških postaj na svetu

27. 4. 2011

Kliknili smo na opentravel.com, ki je izbral 10 najlepših železniških postaj.

Glavna železniška postaja Berlin, Nemčija

Glavna železniška postaja v Berlinu je bila z veliko slavja odprta leta 2006 in je največja v Evropi, poleg tega pa jo tako rekoč vsi imenujejo kar arhitekturni biser. Steklena streha postaje se razteza 321 metrov v smeri vzhod-zahod in 160 metrov v smeri sever-jug. Postaja ima pet nadstropij, ki imajo skupaj 70 tisoč kvadratnih metrov površine. Od tega je 15 tisoč kvadratnih metrov namenjenih prodajalnam. S postajo, ki jo v nemških železnicah označujejo za največje železniško križišče, se je skrajšal tudi čas potovanja. Na postaji dnevno ustavi okoli tisoč vlakov, v nemških železnicah pa pravijo, da bo kmalu v Berlinu prestopilo ali izstopilo 300 tisoč potnikov na dan.

Železniška postaja Kuala Lumpur, Malezija

Stara železniška postaja v Kuala Lumpurju je eden izmed biserov britanske kolonialne arhitekture. Zgradili so jo leta 1911. Stavba železniške postaje je pravljična kombinacija mavrskih obokov in okrasja, stolpičev in balkonov. Na prvi pogled se zdi kot kulisa zgodovinskega filma in prav zaradi tega je med filmskimi ekipami zelo priljubljena. Kdor je dovolj navdušen nad kolonialno zgodovino, lahko na železniški postaji celo prenoči v Heritage Station Hotelu.

North Park Cable Way, Avstrija

Koncept postaje North Park Cable Way je ustvaril studio Zahe Hadid, ene najbolj priznanih arhitekt, sicer rojene Iračanke. Njena železniška postaja v Innsbrucku je mojstrovina sodobne arhitekture. Kompleks je sestavljen iz številnih manjših, a podobnih postaj. Postaja je oblikovana tako, da posnema led in sneg.

La Gare de Strasbourg, Francija

Še eno zelo zanimivo železniško postajo najdemo v Franciji.
Postaja La Gare de Strasbourg je bila zgrajena leta 1883, narisal pa jo je v Berlinu živeči arhitekt Johann Jacobsthal. Prenovljena je bila leta 2007, ko so dodali še sprednji stekleni del, ki je prav zanimivo nasprotje zgodovinske dediščine.

Postaja Kanazava, Japonska

Velikanska 14-metrska glavna vrata so zagotovo prva stvar, ki jo popotniki zagledajo, ko se približujejo železniški postaji v Kazanavi. Impresiven vhod, ki povezuje vzhod in zahod postaje, je sestavljen kar iz tri tisoč kosov stekla. Postaja je čudovita kombinacija tradicionalne japonske in moderne futuristične arhitekture.

Southern Cross Station, Avstralija

The Southern Cross Station je železniška postaja v Melbournu. Leta 2002 se je mesto odločilo, da prenovi nekdanjo Spencer Street Station v sodobno postajo. Projekt je bil končan v štirih letih. Največja značilnost nove postaje je njena zanimiva valovita streha. Postaja je bila nagrajena s slavno nagrado Lubetkin (najbolj izstopajoča nova stavba zunaj EU), ki jo podeljuje Britanski kraljevi inštitut za arhitekturo.

Železniška postaja Atocha, Španija

Ste sredi postaje že videli džunglo? Ne? Torej morate nujno obiskati Madrid. Postaja Atocha je bila zgrajena leta 1851, leta 1992 pa ji je Rafael Moneo dodal še čudovit eksotičen vrt. Džungla pokriva štiri tisoč kvadratnih metrov in gosti okoli 500 vrst rastlin in živali. Tako lahko prav sredi postaje srečate na primer staro želvo, ki se je podala na potep. No, če vas ne zanimajo te 'eksotične neumnosti', pa je na voljo tudi odličen nočni klub.

Čhatrapati Šivaji Terminus, Indija

Železniška postaja v Mumbaju (do1996 Victoria Terminus) je od leta 2004 del Unescove kulturne dediščine. Eno izmed najbolj prometnih postaj je v 19. stoletju zasnoval Frederick William Stevens, angleški arhitekt. Zagotovo na postaji vlada prav posebno vzdušje, ki kar diši po indijskih začimbah in kulturi, ja, vzdušje, ki ga ne boste našli nikjer drugje.

Centralna postaja Antwerpen, Belgija

Postaja je bila zgrajena med letoma 1895 in 1905. Že na zunaj je opazna ogromna kupola, pod katero je čakalnica, značilna za postajo pa je zastekljena kovinska konstrukcija nad tiri. Dolžina tega 'nadstreška' je 185 metrov, višina pa 44 metrov. Leta 1998 so se začela velika rekonstrukcijska dela z namenom, da se čelna postaja predela v prevozno postajo. Izkopali so nov predor med postajo Berchem na jugu mesta in postajo Antwerpen-Dam na severu mesta, ki poteka pod glavno postajo. Tako ima postaja štiri ravni in 14 tirov.

St. Pancras Station, Velika Britanija

Zgodovinska postaja v Londonu je bila zgrajena med letoma 1864 in 1868. Čeprav so jo oblasti leta 1960 nameravale podreti, je objekt preživel, pred kratkim so ga celo obnovili. No, danes St. Pancras Station slovi prav zaradi neverjetne viktorijanske arhitekture in dveh osupljivih kipov – kipa Johna Betjemana in kipa Meeting Place (Prostor srečanja), ki je devetmetrski bronasti kip para. In če vas zanima, kje najdete najdaljši bar penečih vin – ja, seveda na londonski postaji St. Pancras.
www.visitfiland.com