10 najboljših destinacij v Evropi

Grčija (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
27. 6. 2014

Že pakirate za poletno potovanje po Evropi ali samo sanjarite o tem? V vsakem primeru vas čaka pester nabor strokovno izbranih možnosti. Lonely Planet predstavlja 10 najboljših destinacij v Evropi v letu 2014.

1. Grčija

Grčija na seznamu Lonely Planeta letos zaseda prvo mesto, saj so sončni otoki in antična kultura precej bolj finančno dosegljivi, kot mnogi mislijo. Trajajoča finančna kriza v Grčiji je povzročila upad števila obiskovalcev, posledično pa so se znižale tudi cene, da bi popotnike znova privabili.

Na seznamu European Backpacker Indexa za leto 2014 se je tako znašel tudi Santorini, za ljubitelje dobre hrane in vina pa je revija Wine Enthusiast letos izbrala Egejske otoke kot eno boljših destinacij.

Ker si turizem še vedno ni opomogel, bo tudi gneča manjša in plaže manj polne.

2. Ljubljana, Slovenija

Beseda Ljubljana gre mnogim obiskovalcem težko z jezika, a se splača naučiti izgovorjave, ker bo v prihodnjih letih o slovenski prestolnici slišati še marsikaj.

Ljubljana že zdaj spada med bolj zelena in živahnih evropska mesta - čez dan vabijo prijazne kavarne, ko sonce zaide, pa živahno nočno življenje.

Letošnje leto v Ljubljani ponuja še več, saj mesto praznuje 2000 let od ustanovitve rimske naselbine Emona. Domiselni dogodki in razstave z rimsko tematiko se bodo odvijali tekom celega leta, eksponatni dogodek 'Ave, Emona!' (med 22. in 24. avgustom) pa bo osrednji mestni Kongresni trg prestavil nazaj v preteklost. Pripravite torej svoj meč za gladiatorske boje.

Iz Ljubljane se lahko s pogostim in poceni avtobusnim prevozom odpravite pravzaprav po celi Sloveniji, ki je prav tako ljubka kot Švica, a denarnici prijaznejša.

3. Jugozahod Anglije, Velika Britanija

Predstavljajte si, da se peljete skozi romantično angleško podeželje, se ustavljate v očarljivih vasicah, občudujete gradove in se namestite v zabavna gostišča. Na jugozahodu Anglije ste, kjer dramatična podeželska pokrajina prehaja v osupljiva obalna področja in celo v ugledne predele za surfanje.

Jugozahod Anglije je priljubljeno počitniško pribežališče za osveščene Britance, tako da pohitite, preden vas preostanek sveta dohiti. Ljubka Cornwall in Devon sta ključna postanka na South West Coast Path, pešpoti, ki se vije več kot 1100 spektakularnih, utrujajočih kilometrov daleč.

Regija ponuja tudi kuhinjo, ki spada med inovativnejše v Veliki Britaniji: domači izvor, etično proizvedeno, organsko, pripravljajo pa jo fantastični domači mojstri. Paul Ainsworth, Jude Kereama, Nathan Outlaw in Rick Stein; to je samo nekaj imen, na katere bodite posebej pozorni.

4. Italija

V državi, prežeti z zgodovino, kulturo, arhitekturo, umetnostjo, hrano in naravnimi lepotami, je polno doživetij, ki jih ne smete zamuditi. Med mesta, v katerih se je vredno ustaviti, spadajo tudi Rim, Benetke in Firenze, a prav v vsaki regiji te slovite popotniške destinacije so nepozabne počitnice zagotovljene.

Italija se je na letošnjem seznamu znašla zato, ker njena manj znana, manj obiskana (in morda tudi cenejša) področja tudi najpogostejšim obiskovalcem »bel paese« (lepega podeželja) ponujajo nove, pristne in nepričakovane izkušnje.

Srkajte prosecco na podeželju Benečije, uživajte v nadnaravni lepoti Umbrije, poležavajte na plaži v Apuliji, s celine pobegnite na Sardinijo ali pa vsrkavajte kulturno kompleksnost na Siciliji. Karkoli boste že počeli, pripravite se, da vas bo prevzelo.

5. Vikinška Danska

Kaj vam pade na pamet, ko pomislite na Dansko? Vikingi? Namesto, da bi o njih kaj izvedeli s programa History Channel ali v Britanskem muzeju, se podajte na Dansko, kjer grobišča, runski kamni, naselbine in muzeji ta stara ljudstva oživijo.

Preden se odpravite v Roskilde, da bi izvedeli kaj več o vikinških potovanjih in pomorski obrti, pobrskajte za starimi vikinškimi artefakti v Narodnem muzeju v Københavnu.

Vikinška zgodovina se nadaljuje tudi na otoku Funen, kjer se je rodil Hans Christian Andersen, in čez polotok Jutland. Tu se lahko udeležite festivala Viking Moot, na katerem se 800 ljudi v kostumih zbere in nori, lahko pa greste v Ribe, najstarejše mesto na Danskem (ustanovljeno okoli leta 700 kot vikinška tržnica), ki je nedavno pridobilo naziv Europe's Best Big-Time Small Destination.

6. Sevilja, Španija

Sevilja je živahna prestolnica španske fascinantne andaluzijske regije, hkrati pa tudi krasna alternativa za dražja in bolj turistično obiskana Madrid in Barcelono.

Umirjeni ritem, pristne predstave flamenka in najboljši bari s tapasi v regiji; to je le nekaj razlogov, zakaj Sevilja privablja obiskovalce, ki se želijo predvsem zabavati. In tudi se – ponoči, med sproščeno in omamljajočo množico, je doživetje nepozabno.

Ker v Sevilji poteka najbolj strastna in svečana Semana Santa (»sveti teden«), se cene dvignejo; zato se letos raje odločite za obisk v septembru ali oktobru.

7. Zunanji Hebridi, Škotska

Otok Skye je eden izmen turistično bolj obleganih destinacij na Škotskem, na Lonely Planetu pa so mnenja, da si Zunanji Hebridi, 119 otokov, ki ležijo še dlje od severozahodne škotske obale, zaslužijo več pozornosti.

Radovedni obiskovalco bodo lahko odkrivali naravno lepoto machaira (travnate peščene sipine), prekritega z divjimi rožami in bleščeče bele plaže, veličastnost valovitih hribov in širokih jezer ter skrivnosti fascinantne otoške zgodovine.

Ritem življenja je prijeten in umirjen, kar ponuja dovolj časa za okušanje vse večje otoške ponudbe hrane/pivovarjenja/alkoholnih pijač po dolgem dnevu raziskovanja in dogodivščin.

Kolesarjenje je odličen način, da si ogledate zgodovinske ostanke, starodavne gradove, stare otoške tradicionalne koče (»blackhouses«) ter umetniške in obrtne delavnice.

8. Plzeň, Češka republika

Vas mika raziskovanje kulture, nato pa še osvežilni kozarček? Plzeň vam ponuja oboje, kar je verjetno tudi pripomoglo, da je bil izbran za Evropsko prestolnico kulture za leto 2015 (poleg Monsa v Belgiji).

Od Prage vas do Plzňa loči komaj 90 minut, v njem je precej manj gneče, poleg tega pa od tam izvira tudi priljubljeni pilsner, kot ga poznamo danes. Seveda obisk ne sme miniti brez ogleda pivovarne Pilsner Urquell, potem pa lahko pivo poskušate tudi med raziskovanjem mestnih podzemeljskih predorov, splezate do vrha zvonika gotske cerkve Sv. Bartolomeja, ali pa se podate na sprehod po Trgu republike, eni izmed največjih javnih površin v državi.

9. Stavanger, Norveška

Stavanger je mesto z veliko atmosfere, ki pa vseeno daje občutek majhnega mesta. Premore skoraj dva ducata muzejev in, po mnenju nekaterih, največ lesene arhitekture v Evropi, a njegov čar je prav v atmosferi.

Slikovita pristaniška obala ponoči oživi, še posebej poleti, v mestu pa je tudi ogromno ulične umetnosti; gostijo vsakoletni festival, na katerem umetniki z vsega sveta preurejajo javne zgradbe.

Od tu lahko nadaljujete pot do Lysefjorda, najsevernejšega izmed norveških značilnih fjordov, kjer se nahaja tudi ena najznamenitejših strateških točk, dramatični Preikestolen (»skalnata prižnica«).

10. Toulouse, Francija

Da se je na seznamu znašla Francija, ni presenečenje. Izstopal pa je Toulouse, saj gre za eno izmed najlepših, zgodovinskih, gostoljubnih in podcenjenih mest.

Njegova arhitektura iz rožnate opeke, čudoviti muzeji, zgodovinske cerkve ter kvalitetna in ugodna ponudba privabljajo praktične turiste, ki iščejo alternativo turistično prepolnemu Parizu in Nici.

Poleg vsega pa je, saj gre za Francijo, tudi kulinarična scena v Toulousu izjemna: prav tu boste lahko okusili veličastno podeželsko kuhinjo južne Francije, vključno s sanjsko obaro »cassoulet«.