10 najlepših gledališč na svetu

10 najlepših gledališč na svetu (foto: Profimedia) Profimedia
15. 2. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Gledališča na splošno so čudoviti kraji. 

Veliki ali majhni, gledališča so kraji, kjer se je odvilo že nešteto zgodb in prelilo že neskončno čustev. A tako kot pri vseh drugih hišah in stvareh obstajajo tudi naj gledališča. Izbrali smo 10 zanimivih in malce drugačnih, ki bi jih moral obiskati vsak ljubitelj te neverjetne umetnosti.

Gledališče Minack, Cornwall (Anglija)

Gledališče na prostem Minack, ki je na skrajnem repu jugozahoda Velike Britanije, velja za eno najbolj fascinantnih gledališč na svetu. Obiskovalec gledališča, vklesanega v granitni klif in prepletenega z eksotičnimi vrtovi, ima osupljiv razgled na valove Atlantskega oceana in na čudovit bližnji peščen zaliv Portcurno. Idejo za izgradnjo gledališča je leta 1931 dobila Rowena Cade, ki je živela v hiši Minack nad klifom. Leto dni pozneje je bila tam že prva predstava. Prizorišče si lahko ogledate vse leto, predstave (večinoma drame, muzikale in opere) pa med majem in septembrom, namenjeno pa je večinoma le amaterskim gledališčem.

Seebühne, Bodensko jezero (Avstrija)

Seebühne ali plavajoči oder na Bodenskem jezeru ima na voljo kar 7.000 sedežev. Večinoma ga uporabljajo za muzikale in opere, najbolj pa je obiskan med festivalom Bregenz.

Zimski vrt (The Winter Garde), Toronto (Kanada)

Zimski vrt je bil zgrajen leta 1913 nad gledališčem Elgin v Torontu. To je najdlje delujoče dvonadstropno gledališče na svetu. Zimski vrt se imenuje, ker ima ročno pobarvane stene, ki spominjajo na cvetlični vrt.

Odeon Heroda Atika, Atene (Grčija)

Še eno gledališče na prostem ima svoje začetke daleč, daleč nazaj, v antiki. Svoje čase je gostilo najpomembnejše pesnike, danes pa gosti nekatere izmed najbolj pomembni glasbenikov, kot sta Elton John in Sting.

Globe – Shakespearjevo gledališče, London (Anglija)

Originalni "The Globe" je pogorel 29. junija 1613 med izvedbo igre Henri VIII., saj je pri strelu s topom iskra zanetila ogenj na strehi. Ker je bila zgrajena z lesa, je hitro pogorela. Gledališče so ponovno zgradili na istem mestu leto dni pozneje. Dokončno pa so ga zaprli leta 1642. Moderni Globe so zgradili 250 metrov proč od prvotne lokacije gledališča leta 1997, otvoritvena predstava pa je bila Henry V.

Gledališče Tampa, Florida (ZDA)

Gledališče Tampa, ki ga je zasnoval slavni arhitekt John Eberson leta 1920, je atmosferska časovna kapsula ameriške dobe filmske palače. Danes gledališče obiskovalcem ponuja možnost raziskovanja bogate zgodovine in edinstvenega dekorja iz pretekle starosti. Okrašene skulpture, izdelane stropne plošče in veličastne portrete – to so nekatere od prvih stvari, ki vas pritegnejo, ko vstopate v vrata ikoničnega gledališča Tampa, ki vas opozarjajo na dejstvo, da to ni navadna kinematografija. Tampa Theater, ki stoji visoko v mestnem razkošnem centru mesta že več kot 90 let, ljubiteljem filma dovoli doživeti čarobno in čudno ameriško zlato dobo kina.

Palača umetnosti (Palacio de Bellas Artes), Ciudad de Mexico (Mehika)

Palacio de Bellas Artes je ena od najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Ciudadu de Mexico, saj gledališče obišče okoli 10.000 ljudi na teden. Stavba je takoj prepoznavna zaradi svoje elegantne in barvne fasade in svetlečih strešnikov. To v resnici ni le gledališče, ampak pravi kulturni center, kjer se dogaja vse od razstav do najlepših predstav.

Operna hiša Sydney, Sydney (Avstralija)

O sydneyjski operni hiši, ki je bila uradno odprta leta 1973, ni potrebno zgubljati besed. Zunanjost umetnine danskega arhitekta Jrna Utzona je znana praktično vsakemu Zemljanu, kaj pa notranjost? Pod največjima skupinama školjk operne hiše sta koncertna dvorana in operno gledališče, druga prizorišča pa so ob strani školjkaste zgradbe. Operna hiša je dom avstralske opere, sydneyjskega gledališča in sydneyjskih simfonikov, tam nastopajo gledališča, baletni in glasbeni ansambli z vsega sveta. Mojstrovino so pri Unescu med spomenike svetovne kulturne dediščine uvrstili 28. junija 2007 z utemeljitvijo, da gre za "velik umetniški spomenik, dostopen širši družbi".

Palau de la Música Catalana, Barcelona (Španija)

V dvorani Palau de la Música Catalana smo priča lepim vitražem, mozaikom in marmornim kipom. Dvorana velja za mojstrovino v katalonskem art noveau in je edino koncertno prizorišče v tem stilu, ki je del Unescove svetovne dediščine.

Royal Albert Hall, London (Anglija)

Že na zunaj čudovita ovalna koncertna londonska dvorana Royal Albert Hall velja za eno najbolj dragocenih, veličastnih in prepoznavnih britanskih zgradb, v njej je prostora za kar 5.272 gledalcev. Od leta 1871, ko jo je odprla kraljica Viktorija, gosti najprestižnejše umetnike z vsega sveta. Tu se že 75 let zapored odvija osemtedenski poletni festival koncertov klasične glasbe (t. i. Proms) pa številni drugi koncerti, konference, plesi, opera, balet, filmske in cirkuške predstave ter celo športne tekme. Če boste kdaj v Londonu, je ogled notranjosti obvezna postojanka. Prevzela vas bo s svojo prostornostjo, čudovitimi balkoni in značilnimi visečimi akustičnimi izolatorji v obliki diskov, ki so med predstavami obarvani vijoličasto.

Fotografije: Profimedia, Shutterstock