11 slavnih in legendarnih zaporov

25. 10. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Tako kot večina stvari tudi nekateri zapori, ki so sicer kraj, kamor si v resnici nihče ne želi, postanejo legendarni.

Nekateri postanejo zanimivi zaradi svojih zapornikov, morda je tam svojo kazen služil kakšen super priljubljen lopov, mafijec, strašen morilec. Morda je kdo tam izvedel neverjetni pobeg na svobodo. Nekateri zapori zaslovijo zaradi svoje lokacije in drugi zaradi svoje grozljivosti. Pa poglejmo, kateri zapori so postali znamenitosti in prva turistična atrakcija.

  • Grad Elmina, Gana

Grad so zgradili Portugalci leta 1482 in velja za najstarejšo še ohranjeno evropsko stavbo južno od Sahare. Grad je praktično od ustanovitve pa vse do leta 1872 veljal za prehodni zapor za afriške sužnje, ki so jih 'izvažali' v Ameriko. Grad je danes s svojo žalostno zgodovino na seznamu Unesca, leta 2009 pa ga je z družino obiskal nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, katerega sorodniki prihajajo iz Gane.

  •  Alcatraz, San Francisco, ZDA

Najbolj slavnega zapora na svetu verjetno ni treba posebej predstavljati, saj je Alcatraz, če ne glavni, pa zagotovo eden najpomembnejših simbolov mesta San Francisco. Danes je otok del narodnega parka, seveda si na njem lahko ogledate tudi nekdanji zapor, kjer je svoje čase bival tudi zloglasni mafijski boter Al Capone.

  •  Hiša sužnjev, Otok Goree, Senegal

Na otoku, ki je od mesta Dakar oddaljen 3 kilometre, je danes muzej ter spomenik posvečen vsem trpečim v trgovini s sužnji. Hiša sužnjev je tudi pod zaščito Unesca, muzej pa letno obišče 200 tisoč obiskovalcev.

  •  Tuol Sleng, Kambodža

Nekdanji zapor je danes muzej, posvečen umrlim za časa krvave revolucije Rdečih Kmerov (1975–1979) v Kambodži. Smrtnih žrtvev se nikoli ne bo natančno preštelo, številke pa se gibljejo od 1,5 do 3 milijone.

  •  The Tower of London, Anglija

Utrdbo, ki stoji ob reki Temzi v Londonu, je dal zgraditi Viljem Osvajalec leta 1078, današnji videz pa je dobila v 13. stoletju. Utrdba je najbolj znana po funkciji zapora, mučilnice in kraja, kjer so izvajali smrtne obsodbe za eminentne zapornike. Najbolj znani usmrčeni zaporniki so kralj Henrik VI., kralj Edvard V. ter kraljica Jane Grey. Danes je v utrdbi muzej, kjer so del stalne razstave tudi znameniti kronski dragulji.

  • Državni zapor San Quentin, Kalifornija, ZDA

Enega najbolj znanih še delujočih zaporov so odprli davnega leta 1852 ter je približno 20 kilometrov od San Francisca. Zapor, ki je znan po največ izvršenih smrtnih kaznih v ZDA, ima okoli 4 tisoč zapornikov. Znan je tudi po koncertih in drugih dogodkih, najbolj legendaren je bil koncert slavnega Johnnyja Casha, ki je zapornikom prepeval leta 1969 in si ga lahko deloma ogledate na YouTubu. Zadnja leta so najbolj odmevni obiski bližnjega NBA moštva Golden State Warriors. Trenerji ekipe se v košarki pomerijo proti selekciji zapornikov na ekshibicijski tekmi.

  •  Château d'If, Francija

Château d'If je trdnjava na majhnem otoku, ki leži 3,5 km od mesta Marseille v južni Franciji. Zgrajena je bila leta 1531, kot zapor pa se je uporabljala do konca 19. stoletja. Mednarodno slavo je trdnjava zapor požela po letu 1845, takrat je namreč izšel roman Alexandre Dumasa Grof Monte Cristo, v katerem Monte Cristo pobegne iz tega zapora. Danes Château d'If ščiti francoska vlada kot spomenik kulturnega pomena.

  •  Port Arthur, Tasmanija

Port Arthur je osnoval general in takratni guverner Tasmanije George Arthur, bil pa je eden najstrožjih in najbolj zloglasnih britanskih kolonialnih zaporov, danes pa je na popisu Unesca ter ena najbolj obiskanih turističnih točk Tasmanije. Zapor leži približno 60 kilometrov od Hobarta, glavnega mesta Tasmanije.