11 veličastnih mavzolejev

11 veličastnih mavzolejev (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 11. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Mavzoléj je po navadi razkošna stavba, praviloma namenjena za grobnico, ki kot spomenik obdaja prostor za pokop (grobnico), lahko pa je tudi samo spomenik brez grobnice.

Beseda izhaja iz grobnice v Halikarnasu v današnjem Bodrumu v Turčiji, v kateri je bil pokopan perzijski satrap Mavzol, ki je bil kralj Karije (vladal 377–353 pr. n. št.). Njegov mavzolej je bil eno od sedmih čudes antičnega sveta.

Bazilika Božjega groba, Jeruzalem, Izrael

Cerkev je krščanska bazilika v starem delu Jeruzalema. Večina kristjanov jo časti kot Golgoto oziroma Kalvarijo, kjer so križali in pokopali Jezusa Kristusa. Cerkev je od 4. stoletja pomembno romarsko središče, danes pa je sedež grškega jeruzalemskega patriarha. (Gólgota je ime hriba, kjer je bil križan Jezus.)

Newgrange, Irska

Newgrange je hodniški grob, zgrajen pred približno 5500 leti in je del več kot 25 grobov. Grobišče je najodličnejši prazgodovinski spomenik na Irskem. Odlikujeta jo izredna gradnja ter klesarstvo. V visoki zloženi Kupoli na koncu hodnika je okoli sto kamnov tako uravnovešenih, da za povezavo niso potrebovali malte. Kot dokaz kakovosti gradnje je, da sta v 5500 letih počila le dva kamna.

Keopsova piramida, Giza, Egipt

Velika piramida je bila zgrajena 2560 pr. n. št. za faraona Keopsa ter velja za najstarejše svetovno čudo. V piramido je vgrajenih okoli 2.300.000 kamnitih blokov, graditelj pa je bil Hemiunu, Keopsov nečak.

Leninov mavzolej, Rdeči trg, Moskva, Rusija

Nenavadna vijoličasta piramida pred Kremljem je spomenik-grobnica voditelja boljševikov Vladimirja Lenina. Njegovo telo so ob smrti (l. 1924) balzamirali ter ga častno pokopali v mavzolej, ki ga je zgradil slavni arhitekt Aleksej Ščusev.

Šahu-i-Zinda, Samarkand, Uzbekistan

Več stavb, zgrajenih med 9. in 14. stoletjem, tvori najpomembnejši mavzolej in svetišče v centralni Aziji in je posvečen Kusamu ibn Abbasu, bratrancu preroka Mohameda, ki naj bi bil pokopan tukaj. Šah-i- Zinda pomeni Živeči kralj.

Terakota, provinca Šanši, Kitajska

Mavzolej so začeli graditi leta 246 p. n. št., kmalu zatem, ko je 13-letni cesar Čin zasedel prestol, predvidevajo, da je mavzolej gradilo okoli 700 tisoč delavcev. Glineno vojsko (8 tisoč vojakov, 130 kočij) so okoli leta 210 p. n. št. pokopali skupaj s cesarjem Činom, ki je kot prvemu uspelo kitajske province povezati v imperij. Mavzolej so po naključju odkrili leta 1974. Arheologi turistom še niso pustili vstopiti v cesarjevo grobnico, saj čakajo še na boljše tehnološko znanje, marsikateri predmet bi namreč v stiku s kisikom ali svetlobo preprosto izparel. Pravzaprav iščejo način, da bi vstopili v grobnico, ne da bi kaj uničili. Če je bila grobnica več kot 2 tisoč let pod zemljo, lahko počaka nedotaknjena še nekaj desetletij.

Panteon, Pariz, Francija

Panteon je bil zgrajen kot cerkev, v kateri naj bi bili shranjeni posmrtni ostanki sv. Genovefe, a je sčasoma postal prostor, v katerem so grobnice ljudi, ki so najbolj zaznamovali francosko zgodovino. Njegova arhitektura in notranja oprema odsevata zgodovino francoske države. Med drugimi so tu pokopani: Voltaire, Victor Hugo, Emil Zola, zakonca Curie, Alexandre Dumas ...

Iman Hussein, Karbala, Irak

Mavzolej šiitskega muslimanskega voditelja Husseina (627–680) je najpomembnejše šiitsko svetišče (mošeja). Glavna razlika med suniti in šiiti je, da imajo suniti za svojega preroka (vez med bogom in človekom) Mohameda, šiiti pa Husseina, ki je bil Mohamedov vnuk.

Angelski grad, Rim, Italija

Zgraditi ga je dal rimski cesar Hadrijan kot mavzolej zase in za svojo družino. Pozneje je bil v uporabi kot zapor oziroma trdnjava, danes pa je muzej. Zgrajen je bil med letoma 135 in 139, ime pa je dobil po kipu angela na vrhu stavbe.

Mavzolej Jahangir, Punjub, Pakistan

Mavzolej je posvečen mogulskemu vladarju Jahangirju (1569–1627). Svetišče je bilo dokončano leta 1637, danes pa je pod zaščito UNESCA.

Tadž Mahal Agra, provinca Utar Pradeš, Indija (200 km južno od New Delhija)

Tadž Mahal (krona palač), simbol večne ljubezni in enega najbolj romantičnih krajev na svetu, je dal zgradit Šah Jahan. Cesar med mogulskim cesarskim obdobjem največje blaginje je bil čustveno zlomljen, saj je njegova tretja žena, Mumtaz Mahal, leta 1631 umrla med porodom njunega 14. otroka. Danes velja Tadž Mahal za najboljši primer mogulske arhitekture, ki kombinira elemente in stile iz perzijske, otomanske, indijske in islamske arhitekture.