23 najbolj kul sosesk v Evropi

Berlin (foto: Profimedia) Profimedia
22. 2. 2017

Blogerji iz različnih delov Evrope so zbrali najbolj kul soseske, kjer se radi zadržujejo tudi domačini, ne le turisti. Imejte jih v mislih, ko se boste odpravili raziskovat katerega od teh mest.

Kopotniška spletna stran Travel Supermarket, kjer lahko rezervirate tudi svoje počitnice, je v sodelovanju z nekaj blogerji z Adamom Goffmanom (stran Travels of Adam) in Emily Ray (spletna stran The Cosy Traveller) na čelu izbrala najbolj kul soseske v Evropi.

23. Poble Sec — Barcelona, Španija

Dve španski mesti sta se uvrstili na seznam, med drugim tudi Poble Sec, četrt, v kateri je tudi narodni muzej katalonske umetnosti. Ko boste obiskali vse znamenitosti Barcelone, vam priporočamo, da zavijete tudi v Poble Sec in preživite prijeten dan med domačini.

22. Cotroceni — Bukarešta, Romunija

Cotroceni je mirna četrt v zahodnem delu Bukarešte, ki je znana po zelenju in študentih. V četrti kar mrgoli neodvisnih poslovnežev, trendovskih barov, tam najdete tudi pisarno predsednika Romunije in Narodni muzej. Blogerji so ji dali zelo visoko oceno – 9 točk od 10 možnih.

21. Malasaña — Madrid, Španija

Malasaña je četrt, bogata s kulturo, in dom madridske Comillas Pontifical. Okraj je znan po uporniškem duhu in zgodovini, domačini ga imajo za rojstni kraj gibanja Madrileña, ki se je začelo po smrti generala Franka leta 1975. Danes je to del Madrida, znan po zanimivem nočnem življenju in kultnih grafitih.

Madrid, Španija

20. Belleville in Ménilmontant — Pariz, Francija

Belleville in Ménilmontant sta na severovzhodu Pariza. Četrti ima polno barov in lokalov, kjer se pije in je po dostopnih cenah. Blogerji so ju ocenili z 8 točkami od 10. Tukaj je tudi znamenito pokopališče Père Lachaise, kjer sta na primer pokopana Oscar Wilde in Edith Piaf.

19. Savamala — Beograd, Srbija

V zadnjih sedmih letih se je Savamala, ki leži za glavno beograjsko postajo, iz enega najbolj umazanih delov mesta spremenila v kreativni del Srbije. Zasluge ima predvsem na novo odprti kulturni center Grad, ki združuje neodvisne umetnike, njegova voditeljica pa je Ljudmila Stratimirovič. Soseska gosti tudi center dizajna Mikser House in galerijo G12Hub.

18. Amsterdam-Noord — Amsterdam, Nizozemska

Amsterdam-Noord je severno od jezera IJ, ki ga loči od preostalega mesta. Tukaj je polno butičnih hotelov, ki so našli svoj prostor v starih blagovnicah in mladinskih domovih ter zaporih. Tukaj stoji tudi najstarejši amsterdamski kino – The Movies, ki domačine zabava že več kot 100 let.

17. 7. Okrožje – Budimpešta, Madžarska

7. okrožje v Budimpešti je bil nekoč kraj, kjer je živela židovska skupnost, zdaj je znan po svojih zanimivih barih v zapuščenih hišah, kleteh in tovarnah. Poleg poceni pijače vam lahko četrt ponudi tudi odličen pogled v bogato zgodovino Budimpešte.

16. Holesovice — Praga, Češka

Holesovice je soseska v Pragi, ki je izredno priljubljena med evropskimi blogerji. Nekoč je bil to kraj, kjer so pakirali meso, danes pa je moderna četrt z bari in restavracijami s sodobno evropsko kuhinjo. Na fotografiji na Bilkova umetnika Františka Bileka.

15. Mariahilf – Dunaj, Avstria

Mariahilf je zelo kulturna soseska, v kateri je nekoč živel Ludwig van Beethoven, danes pa je tukaj gledališče Theater An Der Wein.

14. Plagwitz – Leipzig, Nemčija

Na seznam sta se uvrstili kar dve nemški četrti, med drugim tudi Plagwitz, ki leži na jugozahodu Leipziga. Plagwitz je bil včasih samostojno mesto in je imelo do leta 1891 celo svojo oblast in pravice, a so ga nato priključili Leipzigu. Soseska ima močan portugalski in brazilski pridih ter je znana po odličnih umetnikih.

13. Uzupis – Vilnius, Litva

Uzupis večinoma leži v starem delu Vilniusa, ki je pod zaščito Unesca, torej je že takoj jasno, da je tam zgodovine in arhitekture na pretek. To je tudi samooklicana republika in svoj dan samostojnosti slavijo 1. aprila. Imajo celo svojega predsednika, majhno vojsko, štiri zastave in svojo ustavo.

Vilnius, Litva

12. Nørrebro – Köbenhavn, Danska

Köbenhavn je zagotovo eno najbolj inovativnih mest za kolesarjenje in nikjer ni bolj prijetno kolesariti kot v četrti Nørrebro. Blogerji so nori na kreativnost četrti in so ji dali kar 9 od 10 točk.

11. Kalamaja – Talin, Estonija

Estonija je včasih kar malo prezrta država, čeprav ima zares bogato zgodovino in močno kulturno delovanje. Blogerji so ji soseski Kalamaja za kulturno dogajanje dali kar 10 od 10 točk. Kalamaja skriva kup neodvisnih galerij, zanimivih barov in kavarn.

10. Exarchia – Atene, Grčija

Exarchia je znana po grških anarhistih in velikem številu študentov, ki obiskujejo tamkajšnjo tehnično univerza. Četrt, ki jo krasijo številni grafiti, se lahko pohvali z zanimivimi projekti, na primer – kako so zapuščena parkirišča spremenili javne vrtičke.

9. Sredets – Sofija, Bolgarija

Sredets je četrt v Sofiji, ki jo ima rada večina evropskih blogerjev, saj so tam tudi Narodna galerija, Muzej zgodovine in Narodno gledališče. Ne smemo pozabiti omeniti, da je tudi tukaj tudi zibelka glavne univerze v Bolgariji.

8. Grünerløkka – Oslo, Norveška

Kar tri skandinavske četrti so se uvrstile na seznam, med drugim tudi Grünerløkka v Oslu. Tradicionalno so tukaj živele delav­ske družine, zdaj je to soseska galerij, vintidž trgovin, barov in nedeljskega bolšjega sejma.

7. Pigneto – Rim, Italija

Rim je eno najbolj obiskanih mest na svetu, ki kar poka od zgodovine in kulture, a Pigneto je daleč od mestnega centra. Soseska se je odlično izkazala v vseh kategorijah, 9 je dobila iz kulture in 8 iz dobrega vtisa na vseh področjih.

6. Metelkova – Ljubljana, Slovenija

Ja, tudi naša Metelkova v Ljubljani se je uvrstila na seznam najbolj kul sosesk. Blogerji so navdušeni nad vzdušjem, grafiti in kulturnim dogajanjem, saj se tam letno zvrsti več kot 1.500 kulturnih dogodkov.

Ljubljana, Slovenia

5. Södermalm – Stockholm, Švedska

Soseska Södermalm je na otoku sredi Stockholma in je zagotovo odličen kraj, od koder imate prekrasen razgled na mesto.

4. Praga – Varšava, Poljska

Praga je bila nekoč najbolj nevaren del Varšave in so jo domačini celo klicali Bermudski trikotnik. Danes je to kraj, kjer se srečujejo mestni umetniki, saj tam kar mrgoli umetniških studiev, galerij, alternativnih galerij in klubov.

3. Ancoats – Manchester, VB

Blogerja Goffman in Ray trdita, da je Ancoats v Manchestru četrt, ki jo morate obiskati. V 18. stoletju je bilo to zelo pomembno industrijsko središče, danes pa je to vroče mesto za neodvisne, mlade poslovneže.

2. Miera Iela – Riga, Latvija

Tudi Miera Iela (Ulica miru) je soseska, ki je razglasila neodvisnost od svojega mesta. Republika Miera Iela, najbolj boemska četrt v Rigi, ima vsako leto svoj festival, očara pa z bari, trgovinami in kavarnami. Ne spreglejte tudi muzeja čokolade.

1. Kreuzberg – Berlin, Nemčija

Kreuzberg je po mnenju blogerjev najbolj kul soseska v Evropi in nihče ne zna dobro opisati, zakaj, preprosto je. To je kraj slavne točke Checkpoint Charlie, kjer so ljudje nekoč prečkali mejo oziroma zid, postavljen v Berlinu. To je boemska soseska, kjer se kar tare zanimivih ljudi in podjetij.