3 najboljše ideje za izlete po Sloveniji

7. 7. 2013

Eden od najbolj zanimivih načinov, izvirnih in zabavnih, kako spoznati Slovenijo, je zagotovo po poti tematskih vikend doživetij.

Izmed 52 idej za razgibane konce tedna po vsej Sloveniji, v vsakem vremenu, vseh letnih časih in za vso družino smo izbrali naslednje tri:

"Izjemnost dreves lahko določamo z različnimi merili. Včasih so zanimiva zaradi kraja, kjer rastejo, videza, celo zaradi tega, ker jih je poznal nekdo, ki ga cenimo (recimo lipa v Vrbi). Takoj ko si človek začne delati seznam dreves, ki jih želi pokazati otrokom in prijateljem, odkriva nova in nova."

Oris poti izleta: Hrast oplutnik pri Danah - najdebelejši oreh v Kočevski Reki - Nujčev hrast v Gregovcah - Gašperjev kostanj pri Radečah - Hincejeva sekvoja pri Ptuju - Najevska lipa pri Črni na Koroškem - Plesnikov brest in Logarjeva lipa v Logarski dolini - Glavarjeva in Turška lipa v Komendi - Močnikova lipa na Jezerskem - Stara vaška lipa v Žiganji vasi - Zejčarjev kostanj v Škofji loki - Lipa v Rutu - Kačasta smreka Pr'Cencevih v Logu

"Prizorišče okoli Kobarida je zelo slikovito - vse tiste gore, tista lepa reka, pogled, ki seže včasih vse do morja. Ampak nikoli ni mogoče obiskati soške regije, ne da bi prečkali pot pomnikom dogodkov iz davnine - predvsem najbolj odmevnih, tistih iz prve svetovne vojne. Za ta konec tedna, blizu datuma, ko se je 1915 vse skupaj začelo, pojdimo pogledat, kaj porečejo odmevi duhov na lep poletni dan."

Oris poti izleta: pohod se začne pri koči pri Savici v Bohinju - Dom na Komni - prek planine Na Kraju - Bogatinsko sedlo - Krnsko jezero - planina Polje - vrh Krna - nazaj na Škrbino - Batognica - spust do Jezera v Lučnici - planina Sleme - Mrzli vrh - planina Pretovč - Tolmin.

"Klasičnega sendviča si nekako ne predstavljamo brez mesnin in sira, vse drugo so samo podrobnosti. Krog po točkah sirnih hlebčkov je kar velik, morda prevelik za en sam dan, še posebej, če se bomo po okolici krajev, iz katerih izvirajo siri, odpravili počasi in peš. Ali plavajoče (No, veslajoče. Po Bohinjskem hezeru se da zelo prijetno veslati v kajaku.). V okolici Velike planine teče Kamniška Bistrica, okoli katere se njadejo čarobni izletniški kotički, hladni in sveži celo na ubijajoče vroč poletni dan."

Oris poti izleta: Bovec, bovški sir -  Bohinj, bohinjski sir in mohant - Velika planina, sir trnič - Nanos, nanoški sir

Več idej za tematske izlete po Sloveniji!

knjiga 52 izletovVeč o festivalih, prireditvah, zgodovini, kulturni, etnološki in naravni dediščini ter nevsakdanje pustolovščine, ki jih ponuja Slovenija, boste v obliki lično popisanih idej za tematske izlete ob koncu tedna našli v knjigi Nine Arlič, 52 izletov. V njej boste našli prav vse, kar gre vedeti o:

  • znamenitostih na izletniških točkah,
  • navodilih za pot in informacije o parkiriščih,
  • kaj vzeti s sabo in koliko kaj stane,
  • kaj videti v okolici (ali ob ponovnem obisku),
  • kako izelt po želji podaljšati ali skrajšati,
  • kje prenočevati in kje jesti,
  • kaj bo na izletu zanimalo otroke,
  • zabavne naloge, vezane na temo izleta.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri