4 mesta, ki jih morate letos obiskati ljubitelji košarke

4 mesta, ki jih morate letos obiskati ljubitelji košarke (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 8. 2017 Vir: Jana

Štiri mesta Helsinki, Tel Aviv, Cluj-Napoca in Istanbul bodo v središču pozornosti ljubiteljev košarke od 31. avgusta do 17. septembra, ko se bo 24 držav potegovalo za evropski naslov.

Slovenski ljubitelji košarke morate letos nujno v Helsinke, kjer se bodo slovenski košarkarji v predtekmovalni skupini A z reprezentancami Poljske, Finske, Grčije, Islandije in Francije borili za uvrstitev v nadaljevanje 40. evropskega prvenstva v Istanbulu. Na Finskem se morajo uvrstiti na eno od prvih štirih mest, da si prislužijo pot v osmino finala v Turčiji.

Helsinki (Finska)

Čudovita finska prestolnica Helsinki (švedsko Helsingfors) ob Baltskem morju z bogato zgodovino, drugačnostjo in skandinavsko pristnostjo ponuja ogromno vsakemu popotniku.

Helsinki so glavno in največje mesto na Finskem s približno 630 tisoč prebivalci. Skupaj z mesti Espoo, Vanta in Kauniainen tvori t. i. prestolnično ozemlje s približno 1,4 milijona prebivalcev.

Helsinki, Finska

Med glavne atrakcije Helsinkov spada hitri vlak Allegro, ki vozi od Helsinkov do Sankt Peterburga. Trdnjava Suomenlinna je največja trdnjava na Baltiku. Dolgo je veljala za neosvojljivo, a so jo leta 1809 Rusi vseeno zavzeli po zgolj dveh mesecih obleganja. Muzej Mannerheim je posvečen ohranjanju zgodovinske dediščine, povezane s časom Carla Gustafa Emila, finskega državnika in vojaškega oficirja. Kapela Kamppi je sodobna luteranska kapela sredi živahnega osred­njega trga Narinkka. Edinstvena cerkev Temppeliaukion kirkko je vklesana v ogromno skalo.

Mestne zanimivosti so tudi Senatni trg s stolnico, senatom in staro univerzo, živilski in ribji trg, moderni bulvarji, Sibeliusov spomenik, olimpijski stadion, koncertna in kongresna dvorana Finlandia, umetnostni muzej Amos Anderson, bančni muzej in muzej oblikovanja.

Tel Aviv (Izrael)

Tel Aviv – drugo največje mesto v Izraelu – je bilo ustanovljeno leta 1909 na puščavskem predelu ob starodavnem pristanišču Jaffa. V njem je veliko zanimivosti.

Tel Aviv, Izrael

Center Nalaga'at v pristanišču Jaffa je bil decembra 2007 ustanovljen kot neprofitna organizacija Nalaga'at. V centru delujejo gledališče Nalaga'at, v katerem domuje in nastopa gluhonemi ansambel, Cafe Kapish, kjer vam pijačo postrežejo gluhonemi natakarji, in restavracija BlackOut, v kateri so natakarji slepi. V centru je zaposlenih približno 70 ljudi, večina jih je gluhih, slepih, naglušnih, slabovidnih ali gluhonemih.

Tayelet je najbolj znano sprehajališče v Tel Avivu, ki poteka ob sredozemski obali. Staro mestno jedro Jaffa na jugu obdaja obzidje, glavni vhod pa so vrata Jaffa, ki jih imenujejo tudi Bab el-Halil ali vrata Hebrona. Leta 1538 jih je zgradil Sulejman Veličastni. Center Jicak Rabin je knjižnica in raziskovalni center, ki so ga zgradili v spomin na umorjenega predsednika vlade in leži na hribu, s katerega je prečudovit razgled na park Hayarkon.

Nujno si morate ogledati še muzej umetnosti, paviljon sodobne umetnosti, vrt skulptur Lole Beer Ebner.

Cluj-Napoca (Romunija)

Cluj-Napoca je drugo največje mesto v Romuniji in središče okraja Cluj v severozahodnem delu države, v dolini reke Somesul Mic. V preteklosti je bil uradna prestolnica Velike kneževine Transilvanije in je znan kot rojstno mesto ogrsko-hrvaškega kralja Matije Korvina.

Cluj-Napoca, Romunija

Središče mesta je trg Unirii z gotsko cerkvijo sv. Mihaela iz 14. stoletja. Cluj je po letu 1990 doživel desetletje upadanja. Njegov mednarodni ugled je prizadela predvsem politika takratnega župana Gheorgheja Funarja. Mesto je zdaj eno najpomembnejših akademskih, kulturnih, industrijskih in poslovnih središč Romunije.

V mestu so največja univerza v državi Babes-Bolyai, botanični vrt, mednarodno pomembne kulturne ustanove, največja romunska poslovna banka, rojstna hiša Matije Korvina in njegov spomenik, šiitske džamije in svetišča.

Istanbul (Turčija)

Istanbul je mogočno mesto, ki se razprostira na dveh celinah (v Evropi in Aziji) in kjer naj bi po neuradnih podatkih živelo že 17 milijonov prebivalcev.

Istanbul, Turčija

Večina zgodovinsko pomembnih znamenitosti je v predelu Sultanahmet. Baziliko Hagia Sofija iz 6. stoletja nekateri zaradi zgodovinske pestrosti in mogočne gradnje uvrščajo kar med najpomembnejše svetovne zgradbe. Po zavzetju Konstantinopla sredi 15. stoletja so jo popolnoma preuredili v mošejo. Dodali so ji štiri minarete, notranjost z bizantinskimi poslikavami pa so prekrili z islamskimi vzorci. Cisterna bazilika je bila največja vodna cisterna v Konstantinoplu in s svojimi 336 marmornimi stebri navdušuje obiskovalce. Mogočna Palača Topkapi se razprostira na griču s strateškim razgledom na Bospor. V Arheološkem muzeju lahko vidite zbirko kraljevih zakladov, sobane, okrašene s ploščicami, spoznate anatolsko zgodovino in si ogledate številne sarkofage, med katerimi je najbolj prepoznaven sarkofag Aleksandra Velikega.

V Istanbulu si je vredno ogledati tudi Modro mošejo, Veliki bazar in Bazar začimb, hipodrom v dveh nadstropjih, park Gülhane, stolp Galata, Ulico Istiklal s Trgom Taksim. Palačo Dolmabahçe, področje Ortaköy in Mavrične stopnice.

Besedilo: Jasna MilinkoviĆ