5 destinacij v regiji Zadar, ki bodo vaše počitnice spremenile v pravo pustolovščino

5 destinacij v regiji Zadar, ki bodo vaše počitnice spremenile v pravo pustolovščino (foto: Foto: F. Simicev) Foto: F. Simicev
29. 6. 2021 Promocijsko sporočilo

Ali sanjate o počitnicah, polnih ekstremnih izkušenj? Ni treba gledati daleč. Vabimo vas na Zadarsko riviero, eno izmed najbolj priljubljenih turističnih regij. Niso le lepe plaže in morje, ampak tudi gore, zaradi česar smo bogatejši za številne nove izkušnje. Pripravljeni? Tukaj smo!

Mesto Zadar je glavno središče severne Dalmacije, mirno, polno sredozemskega šarma, romantičnih ulic in zanimivih zgodb. Ko že govorimo o tem kraju, ne smemo omeniti morskih orgel, ki se nahajajo v bližini trajekta, v zahodnem delu starega mestnega jedra. Obala je oblikovana kot stopnice, ki vodijo do morja, v njih pa lahko vidite luknje s cevmi različnih premerov. Valovi, ki jih zadenejo, oddajajo zvoke v številnih tipkah, kar je povezano z glasbo, ki se predvaja na orglah. Kar bomo slišali, bo unikatno, saj je zvok odvisen od stopnje turbulence v morju. Nedvomno je ena najzanimivejših znamenitosti Zadra, regija pa ponuja številne druge znamenitosti. Katere vrste?

Kolesarjenje, pohodništvo, plezanje in kajaking na Pagu

Mesečev otok Pag je vsako leto bolj privlačen za ljubitelje športa. Tu lahko izkoristite številne dejavnosti, kot so kolesarjenje, pohodništvo, plezanje in kajakaštvo. Dobra novica je, da so na voljo tudi zunaj poletne turistične sezone. Del otoka Pag je zaliv Slana, do katerega lahko pridete z ladjo ali peš iz Barbate. Tamkajšnje skalne stene, ki se na tem območju navpično dvigajo nad gladino vode, so videti zelo impresivno.

Za kolesarje je pripravljenih kar 14 kolesarskih poti in poti, med katerimi najdemo tako položne kot strme vzpone. Zvečer bomo po napornem dnevu lahko okušali lokalno vino, pa tudi ovčji sir paški sir - enega najdragocenejših hrvaških izdelkov z otoka.

Promocijsko gradivo
Nin – raj za jadralno deskanje in kajtanje

Mesto Nin je eno najljubših krajev na Hrvaškem. Plaža, ki se nahaja tik ob otoku, je prava Meka za ljubitelje deskanja. Nežen, a stalen veter pomeni, da si lahko ure in ure ogledate vodne predstave deskarjev in celo poskusite. Od aprila do oktobra za ljubitelje ekstremnih športov organizirajo plavalne tečaje. Lahko se tudi prijavite za SUP (Stand up veslo) - sestoji iz premikanja skozi vodo na deski, ki jo poganja veslo. Obstaja možnost najema opreme. Jadranje na deski in kajtanje sta najuspešnejša v poletni sezoni, vendar to ni edina razpoložljiva dejavnost.

Poleg tega se lahko sprostite tudi na Queen's Beach, ki je po poročanju American Travel Channel prepoznana kot ena najlepših plaž na svetu. V Ninu je tudi znan muzej in solin - v trgovini lahko ujamete veliko spominkov, vklj. slana čokolada, "slano" olje in kozmetika, kot je šampon ali sol za kopel.

Promocijsko gradivo

Turistične znamenitosti na manjših otokih

Posebna prednost otokov zadrske regije je, da se nahajajo razmeroma blizu drug drugega, zaradi česar je potovanje do njih hitro in enostavno. Edina dilema je, da je število teh čudovitih krajev tako ogromno, da se je težko odločiti, katere obiskati. Na otokih lahko uživate v različnih zanimivostih, kot je obisk zapuščenih vojaških predorov med odmorom med potapljanjem in kajakom. Bivanje na manjših otokih Molat, Silba in Ista je priložnost, da se sprostite od vrveža in občudujete lepote narave.

Tako začetniki kot izkušeni SUPerji se lahko odpravijo na območja, nedostopna za čolne - to je odlična avantura in kardio trening hkrati. Čez dan je dobro napolniti baterije, tako da poskusite lokalno hrano v družinskih restavracijah. Redno lovijo ribe in zahvaljujoč temu je večerja vedno sveža in okusna.

Promocijsko gradivo
Adrenalin - obisk podvodnega sveta

Čisto morje in zeleni otoki naredijo Zadarsko regijo privlačen raj za potapljače kot srce Jadranskega morja. Med opazovanjem morskega dna imamo priložnost videti pečine, ki se spuščajo do globine 60 metrov, grebene in jame ter živahen svet rib in drugih živali, ki živijo pod vodo. Potapljaška sezona običajno traja od aprila do novembra, naravni park Telašćica pa je eno najprivlačnejših krajev.

Druga meka za mornarje je istoimenski zaliv, ki se nahaja na južnem delu otoka Dugi Otok. Upoštevajte, da morajo potapljanje nadzorovati poklicni inštruktorji.

Promocijsko gradivo

Gorska pustolovščina v Paklenici

Starigrad je središče Pakleniške riviere, ki spada v zadrsko regijo in je znano evropsko zbirališče planincev, alpinistov in plezalcev. Nad Paklenico kraljuje Velebit, najdaljše hrvaško gorovje s številnimi naravnimi lepotami, zaradi katerih ima danes status zaščitenega naravnega parka. Paklenico lahko doživite skozi vznemirljivo kolesarjenje skozi podvelebitske vasi, kulturno-zgodovinske znamenitosti, kot so pokopališčna spominska znamenja Mirila, ali etno vas v Marasovićih. Vožnja se začne in konča v Starigradu ali na Svetem brdu (1750 metrov), drugem najvišjem vrhu Velebita. Pustolovščina je posebna zaradi intenzivnega doživetja razgledov na morje in planine.

Nepogrešljiva aktivnost je poleg kolesarjenja tudi pohodništvo, saj se na območju parka vije več kot 150 km poti skozi kanjone – od enostavnejših pešpoti do gorskih poti, ki vodijo do Vaganskega vrha in Svetega brda, najvišjih velebitskih vrhov. Izkušeni plezalci se lahko pridružijo vodenim turam po Narodnem parku Paklenica. Plezalna sezona v Paklenici traja od zgodnje pomladi do pozne jeseni po 590 smereh po stenah iz apnenca. Po planinarjenju ljubitelji adrenalina na vodi tudi tukaj ne bodo ostali na suhem, saj se lahko preizkusijo v veslanju po kristalno čisti vodi reke Zrmanje. Globoko izdolben kanjon Zrmanje je mogoče prevoziti s kanujem, kajakom ali manjšim gumenjakom.

Promocijsko gradivo