25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

5 naj destinacij za nekadilce

12. 1. 2011

Spletna stran Tourism-review je objavila pet idealnih destinacij za nekadilce. Če ste nekadilec in želite, da vas kadilci ne ovirajo na počitnicah, potem vam predstavljamo 5 naj nekadilskih držav.

Slovenije ni na seznamu, čeprav tudi pri nas kadilcem ni ravno postlano z rožicami, sploh v hudem zimskem mrazu ne.

Islandija

Islandci so že tako ali tako znani kot narod, ki ima pristen stik z naravo. A tudi njihovi bari, restavracije in lokali so dobra izbira za potnike nekadilce, saj je kajenje prepovedano v vseh zaprtih javnih prostorih. Njihov zakon prepoveduje kajenje na vseh javnih območjih, na katerih se zadržujejo otroci in družine z otroki. Še največ težav imajo z vulkanskim dimom, ki pa je spet le del narave.

Irska

Irska je ena izmed vodilnih držav v kampanji v boju proti tobačnim izdelkom in kajenju. To je bila prva država na svetu, ki je zapovedala popolno prepoved kajenja v zaprtih delovnih prostorih. Prepoved seveda velja tudi za vse klube, restavracije in bare.

Avstralija

Kajenje v zaprtih javnih prostorih je prepovedano po vsej državi. Za uničujoče gozdne požare so pogosto krive neugasnjene cigarete, zato ni čudno, da se tamkajšnje oblasti vneto borijo proti kajenju.

Kanada

Kanada je že nekaj let območje, osvobojeno cigaret. Potniki, ki ne morejo stati v zakajenih prostorih, lahko brez strahu raziščejo lokalne bare in restavracije. Poleg tega morajo tudi lastniki trgovine v nekaterih provincah skriti tobačne izdelke pred očmi strank.

Norveška

V tej državi je prepoved kajenja v vseh barih, restavracijah in klubih v veljavi že od leta 2004. Verjetno se je tudi zaradi tega število kadilcev na Norveškem v zadnjih letih občutno zmanjšalo.

Vendar je med mladimi zelo priljubljen tobak v prahusnus, ki ga mimogrede redno uporablja tudi nekaj slovenskih športnikov. Snus se namreč uživa tako, da se natlači pod zgornjo ustnico, od koder nikotin prek sluznice preide v kri. Ni dima, ni zapacanih pljuč, nikotin pa vseeno 'zadene'.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri