10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

5 zlatih pravil, ki jih je dobro upoštevati na daljši poti z avtomobilom

5 zlatih pravil, ki jih je dobro upoštevati na daljši poti z avtomobilom (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 7. 2015

Pred odhodom na počitnice ali na daljšo pot je priporočljivo preveriti delovanje avtomobila. A to nikakor ni vse, kar bi morali postoriti, preden se podate na pot.

Delovanje avtomobila lahko preverijo v ustreznem servisu. Če je avto redno vzdrževan, pa se tega opravila lahko lotite tudi sami.

Kaj je dobro postoriti pred odhodom:
  • Avto bo na poti polno obremenjen, zato je treba tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za 0,2 bara.
  • Če boste z avtom vlekli prikolico, morate preveriti stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles, predvsem pa ohranjenost prikolice, še posebno njenih pnevmatik.
  • Ne pozabite na klimatsko napravo. Sami lahko glede vzdrževanja klimatske naprave sicer storite zelo malo, ste pa zato lahko pozorni na nepravilnosti in ustrezno poskrbite za servis pri strokovnjaku.
  • Čeprav imamo dandanes ves čas pri sebi mobilni telefon in lahko pokličemo pomoč v primeru okvare, poskrbite, da boste imeli v vozilu ustrezno orodje za zamenjavo kolesa in rezervno kolo.

5 zlatih pravil

  • Pred potovanjem obvezno preverite veljavnost dokumentov – osebnih in avtomobilskih. Če avto ni vaša last, je priporočljiv nakup dovoljenja za vožnjo tujega vozila.
  • Za volan vedno sedite spočiti, ob utrujenosti med vožnjo se ustavite na počivališču – to ne bo koristilo le vozniku, temveč tudi potnikom.
  • S seboj imejte dovolj tekočine za pitje, še najbolje vodo – gazirane in alkoholne pijače odsvetujemo –, prav pa lahko pride tudi kaj za pod zob.
  • Na pot se odpravite pripravljeni: preverite podrobnosti poti – razdalje in čas vožnje, preverite o posebnostih držav, v katere potujete – valute, cestnine, prometni predpisi, dokumenti, in izberite ustrezen dan in uro odhoda.
  • Ne hitite, saj vas to lahko zelo drago stane (ne le denarno ...), raje vozite umirjeno, s konstantno potovalno hitrostjo.

Poglejte si video: Vaje v avtu - za preprečevanje bolečin v hrbtenici in razbremenitev mišic

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri