6 spektakularnih razglednih ploščadi v Avstriji

6 spektakularnih razglednih ploščadi v Avstriji (foto: profimedia) profimedia
24. 4. 2018

Uživajte v prostranih razgledih v avstrijskih Alpah, kjer so v zadnjih letih zgradili številne razgledne ploščadi, ki ne nudijo zgolj dih jemajočega razgleda, ampak vas bodo očarale tudi s svojo nenavadno arhitekturo. 

1. Pyramidenkogel pri Maria Wörthu na Koroškem

Nam najbližja razgledna točka v Avstriji se nahaja le malo čez mejo, kjer se dviga v nebo Pyramidenkogel, najvišji leseni razgledni stolp na svetu! 100 metrov visoka dih jemajoča konstrukcija se vije v obliki spirale v nebo nad Vrbskim jezerom. Spiralna oblika omogoča obiskovalcem pri vzpenjanju po stopnicah in na razglednih nivojih 360-stopnijski razgled na čudovita jezera in gorsko pokrajino Koroške. Prozorno panoramsko dvigalo pripelje obiskovalce na razgledno ploščad, ki se nahaja na višini 70 metrov in nudi prav tako tudi vsestranski panoramski razgled na pokrajino. Posebna atrakcija novega stolpa je najvišji tobogan v Evropi, ki se nahaja znotraj stavbe in po katerem boste lahko drveli 52 metrov globoko s hitrostjo do 30 km/h.

2. Skywalk Hohe Wand

V bližini mesta Wiener Neustadt se nahaja razgledna ploščad Skywalk na visoki planoti Hohe Wand je zgrajena v skalo in ponuja obiskovalcu občutek, da stoji v zraku – prosto kot ptič. Pri dobri vidljivosti boste imeli lep pogled v daljavo, ki bo segal vse do jezera Neusiedlersee. Privoščite si ga lahko v kombinaciji s pohajkovanjem po pohodniški poti Wiener Alpenbogen.

3. 5fingers, Dachstein

Razgledna ploščad 5fingers na Krippensteinu v Dachstein-Massivu s pogledom na jezero Hallstätter See. Ta ploščad se nahaja v neposredni bližini gorske postaje vzpenjače Dachstein-Krippenstein-Seilbahn in je lahko dostopna. Konstrukcija, ki je podobna roki, se nahaja do osem metrov iz 400 metrov visoke skalnate stene in ponuja čudovit razgled na UNESCOVO kulturno dediščino Hallstatt in na jezero Hallstätter See. Izlet lahko kombinirate z obiskom jezera Hallstatt in mesta Salzburg

Nad ploščadjo 5fingers, točno na vrhu Krippensteina, leži nič kaj manj spektakularna panorama Welterbespirale. Futuristična jeklena konstrukcija je opremljena z udobnimi počivališči in ponuja edinstven pogled na UNESCOVO regijo kulturne dediščine Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut.

Neposredno ob gorski postaji vzpenjače Dachstein-Gletscherbahn se nahaja Dachstein Skywalk. To je na 2700 metrih nadmorske višine ležeča razgledna ploščad v obliki balkona, ki je zgrajena iz 250 metrov navpično nagnjene kamnite stene Hunerkogela in omogoča vsestranski pogled na alpsko gorsko panoramo.

Neposredno pod ledeno palačo pred ledenikom se pogumnim pohodnikom na Dachstein Südwandu ponuja vrhunec, ki vam bo povzročil vrtoglavico: spektakularne stopnice, t.i. Treppe ins Nichts.

Od visečega mostu Dachstein Hängebrücke vodi 14 stopnic navzdol na stekleno ploščad in kdor si upa stopiti na to ploščad, bo neposredno v kamniti steni 400 metrov nad vznožjem stene. Za posebej drzne so stopnice obdane s stekleno ograjo, imajo 12 % naklon in so del najvišje ležečega mostu Avstrije.

4. Razgledi na Bad Gastein

Tudi 100 km pred mestom Salzburg oz. pri kraju Bad Gastein najdete spektakularne razgledne točke. Si upate sprehoditi po spektakularnem 140 metrov dolgem visečem mostu? Če si ne, pa na vrhu Stubnerkogla pri Gasteinu najdete še ležečo razgledno ploščad Glocknerblick. Ob straneh je zavarovana z ograjo iz žične mreže, skozi katero boste lahko pogledali. Tla ploščadi ponujajo s stekleno odprtino prost pogled v prepad.

5. Tirolska "korala"

„Korala“ na kamniti plošči v parku Triassic Park Waidring blizu St. Johanna na Tirolskem je elegantno izpeljana konstrukcija, ki nas spominja na pahljačasto koralo. Tri različne talne obloge skrbijo za dvig adrenalina: obiskovalci se lahko skozi neprozorne koralaste veje in grobo stisnjene rešetke počasi prebijejo na popolnoma prozorna tla. Ta tla spadajo k najbolje prehodnim steklenim površinam v Evropi in zahteva tudi pri tistih, ki imajo izkušnje z višino, določeno količino poguma, da se podajo na njih.

6. Vrh Tirolske

Panoramska ploščad Top of Tyrol na ledeniku Stubaier Gletscher izpolnjuje to, kar obljublja, saj se nahaja na 3210 metrih nadmorske višine. Izpostavljeno razgledno točko lahko dosežete s panoramsko gondolo Schaufeljoch in iz najvišje ležeče avstrijske gorske restavracije Jochdohle, saj je ploščad oddaljena le skok stran od omenjenih točk. Razgledna ploščad iz jekla in lesa se v nežni liniji razteza čez nazobčan greben. Od tukaj se bo vaš pogled razprostiral daleč preko Stubaier Alp, Dolomitov in do Ortlermassiva.

Še več razglednih ploščadi najdete na strani austria.info