6 zanimivosti o Tadž Mahalu

6 zanimivosti o Tadž Mahalu (foto: Profimedia.si) Profimedia.si
26. 2. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Marmorna grobnica, ki jo je dal svoji ženi zgraditi mogulski šah Džahan, velja za najboljši primer mogulske arhitekture in je še danes dih jemajoča.

Šah je za gradnjo izbral idilično lokacijo ob reki Jamune, v neposredni bližini mesta Agre, ki je takrat veljalo za velik trgovski center, v katerem je delalo in živelo veliko umetnikov, učenjakov in duhovnikov.

Gradnja podnožja in grobnice je trajala približno 12 let, ostanke kompleksa minareta, džamijo, džavab in Velika vrata pa so gradili še naslednjih deset let. Notranjost grobnice je v celoti iz marmorja, kenotafi pso okrašeni z dragimi kamni, položenimi v koncentričnih oktogonih.

6 zanimivosti

1. Pri gradnji so se zgledovali po grobnici Gur-e Amir v Samarkandu, grobnici Humajun, grobnici Itmad-ud-Daulah ter mošeji Jama Masjid v New Delhiju.

2. Angleški poet, Sir Edwin Arnold, je opisal Tadž Mahal: "To ni kos arhitekture, kot preostale stavbe, ampak ponosna strast vladarjeve ljubezni, vpisana v žive kamne."

3. Tadž Mahal zaradi marmorja ob različni svetlobi menja barvo. Zjutraj je rahlo rožnat, ob močnem soncu rumen, mlečno bele barve je zvečer, ob lunini svetlobi pa zlat. Pravijo, da spreminjanje barve ponazarja nihanje razpoloženja pri ženskah – še posebej je to mišljeno za Mumtaz Mahal.

4. Arjumand Bano Begum je bilo rojstno ime Mumtaz Mahal (dragulj palače v prevodu) pred sprejetjem muslimanske vere. Pri devetnajstih letih se je poročila z že dvakrat poročenim 18-letnim šahom Džahanom.

5. Shalimar – sloviti parfum je leta 1925 naredil Jacques Guerlain, ki ga je navdahnila čudovita ljubezenska zgodba med Šahom Džahanom in njegovo ženo Mahal.

6. V Dubaju (Združeni arabski emirati) bodo leta 2016 dokončali štirikrat večjo kopijo Tadž Mahala, ki bo hotel in trgovinski center. Investitorji računajo na obisk velikega števila Indijcev, ki delajo v Združenih arabskih emiratih, predvsem ciljajo na njihove velike in spektakularne poroke.