7 afriških naravnih čudes

7 afriških naravnih čudes (foto: Profimedia) Profimedia
18. 1. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Odkrivamo Afriko.

Koralni greben v Rdečem morju

Rdeče morje, ki je najbolj severno tropsko morje, je dobilo ime po rožnatih skalnih verigah, bogatih z železom in različnimi minerali. Koralni grebeni v Rdečem morju spadajo med najlepše na svetu, občudovani pa so tudi zaradi nekaj unikatnih koral in vrst rib. Eden od najlepših koralnih grebenov v Rdečem morju je Ras Mohamed, ki je na skrajni točki Sinajskega polotoka v bližini letovišča Šarm El Šejk. Ta čudoviti podvodni svet so zaradi bližine (Evropi najbližji koralni greben) obiskali že številni Slovenci. Poleg Egipta so koralni grebeni v Rdečem morju tudi pred obalo Eritreje in Sudana.

Sahara

Sahara je največja peščena puščava na svetu in pokriva velike dele Alžirije, Čada, Libije, Malija, Mavretanije, Maroka, Nigra, Zahodne Sahare, Sudana in Tunizije ter se razteza na več kot 9 milijonov kvadratnih kilometrov ter zajema približno eno četrtino afriške celine. Sahara, ki je ime dobila po arabski besedi za puščavo 'sahra', deli Afriko v dve kulturno in podnebno različni območji: Severno in Podsaharsko Afriko. Eden najlepših delov Sahare so sipine Erg Chebbi v južnem Maroku. Ogromne dih jemajoče rdečkaste sipine, ki jih oblikuje veter, so visoke do 150 metrov ter se raztezajo na dva tisoč kvadratnih kilometrih.

Kilimandžaro

Mogočni Kilimandžaro, ki ga imenujejo tudi streha Afrike in krona Tanzanije, je s 5.895 metri nadmorske višine najvišja gora v Afriki in najvišja prostostoječa gora na svetu. Plezanje na njegov zasneženi vrh je zagotovo ena izmed najbolj atraktivnih in zahtevnih dejavnosti, ki jih lahko doživite v Tanzaniji. Zaradi svoje specifične lege blizu ekvatorja ter svoje višine prečkajo pohodniki ob vzponu na vrh večino klimatskih pasov. Uvrščen je med naravne spomenike svetovne dediščine – UNESCO. V naravnem parku, katere del je tudi gora, živi več kot 140 vrst sesalcev ter 180 vrst ptic. Ime gore v svahiliju pomeni 'bleščeča se gora'.

Velika migracija živali

Največja migracija živali na svetu se vsako leto odvija med narodnima parkoma Maasai Mara (Kenija) in Serengeti (Tanzanija). Junija potujejo živali na sever proti Keniji, oktobra pa se vračajo na jug v Tanzanijo, pot, ki jo opravijo, pa je dolga približno 500 kilometrov. Območje obeh parkov je veliko več kot 16.000 km2 in je povsem zaščiteno. Naravovarstveniki so jo poimenovali 'velika migracija', saj potuje približno 1,7 milijona gnujev, 500 tisoč gazel, 250 tisoč zeber ... Na območju lahko vidite tudi pet velikih živali (The Big Five), ki si jih ljudje najpogosteje želijo srečati na safariju – leva, leoparda, nosoroga, bivola in slona.

Delta reke Okavango ali Okavanško močvirje  

Okavangova delta v Bocvani je zelo velika notranja delta, nastala pa je tam, kjer reka Okavango, tretja najdaljša reka v Afriki, doseže tektonsko korito v osrednjem delu endoreičnega porečja Kalaharija. Vsa voda, ki doseže delto, na koncu izhlapi ter transpirira in ne odteče v morje ali ocean. Vsako leto se približno 11 kubičnih kilometrov vode razprostre na območju, velikem med 6.000 in 15.000 km2. Delta je trajen in sezonski dom različnih divjih živali in je danes priljubljena turistična zanimivost, od leta 2014 pa tudi uvrščena na UNESCOV seznam.

Reka Nil – mati vseh rek

Dolžina celotnega Nilovega rečja je 6.695 km in velja za najdaljšo reko na svetu. Reko Nil tvorita Modri in Beli Nil. Modri Nil izvira vzhodno od kraja Bahir Dar iz jezera Tana v Etiopskem višavju na nadmorski višini okoli 1.800 m. Beli Nil izvira iz največjega afriškega jezera – Viktorijinega jezera ali jezera Ukerewe, ki leži na tromeji med Tanzanijo, Ugando in Kenijo. Nila se združita v Kartumu v Sudanu, izliva pa se kot delta v Egiptu v Sredozemsko morje. Grški zgodovinar Herodot je zapisal, da je "Egipt dar Nila". Nil je imel ključno vlogo pri razvoju starodavne egiptovske civilizacije.

Krater Ngorongoro

Ngorongoro je kaldera (vulkan se sesede sam vase) ugaslega ognjenika v Tanzaniji. Krater, ki leži na nadmorski višini 2.236 metrov, ima premer 19 kilometrov, njegova površina pa meri 304 kvadratnih kilometrov. Kraj je pod UNESCOM od leta 1979 zaradi svoje edinstvene bioraznolikosti, kot tudi zaradi dokazov, da so tu živeli ljudje pred 3,6 milijona leti ter velja za zibelko človeštva. Naravovarstveniki so Ngorongoro poimenovali kar 'osmo čudo sveta'.

Fotografije: Shutterstock, Profimedia