7 dobrih razlogov za obisk Pariza

7 dobrih razlogov za obisk Pariza (foto: Profimedia) Profimedia
23. 1. 2014

Ker je še vedno najbolj romantično mesto, ker nikoli ne spi, ker se lahko sprehodimo po mravljišču ulic in uličic, ki kar vabijo, da se zgubiš, ker je mesto dobre kulinarike, neprekosljivega francoskega šarma, znamenitosti in ker ga boste tokrat lahko obiskali skupaj z nami v času tedna mode.

Seveda romantiki in ljubitelji mode ne moremo mimo Pariza - enega od draguljev med evropskimi prestolnicami, ki ponuja zares pisano paleto zgodovinskih in kulturnih znamenitosti in v katerega se vedno znova vračaš po nekaj ... novega.

Mesto je zaradi svoje velikosti, številnih znamenitosti, trgovin, ulic polnih turistov, metroja, naglice, vrveža... za mnoge povsem edinstvena izkušnja. Morda na trenutke naporna.

A dejstvo je, da se ne glede na prvi vtis lahko že v nekaj dneh naužiješ bogate kulture.

Najbolj oblegani kraji zaljubljencev in popotnikov z vsega sveta so Louvre, Eiffelov stolp, cerkev Sacre Coeur, Montparnasse, Slavolok zmage in center Pompidou.

Muzej Louvre, Pariz, Francija

Tisti, ki vas rada zgrabi nakupovalna vročica, pa lahko vsa velika imena odkljukate na aveniji Montaigne, na Rue du Faubourg-Saint-Honoré ali Rue de Sevres. Če so vaš fetiš čevlji, se sprehodite po Rue du Cherche-Midi in Rue de Grenelle.

Med raziskovanjem mesta se vedno prileže tudi skodelica dobre kave. Ena najbolj legendarnih pariških kavarn je Cafe De la Paix, ki so jo odprli leta 1862 kot del hotela in stoji nasproti pariške operne hiše. V kavarno so zahajali Jules Massenet, Émile Zola, Guy de Maupassant, Sergei Diaghilev in številni drugi.

Elizejske poljane

Elizejske poljane ali Champs Elysées so najbolj slavna promenada na svetu. Cesta se začne pri Place de la Concorde, poteka prek Place Charles de Gaulle in se konča pri Arc de Triomphe ali Slavoloku zmage.

Poljane je dala leta 1616 zgraditi Maria de Medicis, avenija pa naj bi bila namenjena vojnim herojem, da bi se lahko v miru odpočili in sprostili. Danes je to ena izmed najbolj obleganih avenij na svetu.

Na kratko: ne zamudite Pariza!

Obiščite ga skupaj z nami v času največjega modnega dogodka - pariškega Fashion Weeka, od 1. do 4. marca 2014.

Na štiridnevnem potepanju po svetovni prestolnici mode se boste lahko pridružili urednici slovenske Elle Barbari Sekirnik in njeni pomočnici Tini Curk, začutili razburjenje in utrip mesta, ko ga preplavijo manekenke, modni oblikovalci in znane osebnosti, z Elle obiskali eno njenih najljubših pariških trgovin in ...

Kaj vse si še lahko obetate od potovanja v Pariz in kako se prijavite, si preberite na povezavi Z Elle dekleti v modni Pariz v času Fashion Weeka.

Eifflov stolp, Pariz, Francija