7 najlepših koralnih grebenov

7 najlepših koralnih grebenov (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2017 Vir: Lisa

Koralni greben je aragonitna struktura, ki jo ustvarjajo živi organizmi in nastane v tropski morski vodi (morje ne sme nikoli imeti manj kot 24 stopinj), revni s hranilnimi snovmi. 

Koralnjaki vseh mogočih barv in oblik, ki dajejo koralnim grebenom čar in lepoto, niso rastline, temveč kolonije živali, ki živijo in rastejo skupaj na edinstven način. Ko posamezni koralnjaki odmrejo, njihova ogrodja ostanejo in na njih rastejo nove generacije koralnjakov, ki gradijo velikanske, zapletene tvorbe, ki jim pravimo koralni grebeni, okrog njih pa živi pestra skupnost drugih organizmov.

Poznamo štiri vrste koralnih tvorb:

  • Obalni grebeni obrobljajo obalo, bodisi obalo celine ali obalo vulkanskega otoka.
  • Pregradni greben je bolj oddaljen od obale kot obrobni greben in je od nje ločen z laguno.
  • Atoli so obročaste tvorbe, pri katerih greben živih koralnjakov obkroža laguno. Nastajajo na odprtem oceanu proč od celinskih zemeljskih mas.
  • Ravni grebeni so okrogle tvorbe, ki nastanejo na odprtem oceanu na morskih vzpetinah, kjer je premalo prostora, da bi znotraj grebena lahko nastala laguna.

7 najlepših koralnih grebenov

Taveuni, Fiji, Tihi ocean

Taveuni, Fiji, Tihi ocean

Taveuni je tretji največji otok državice Fiji, tako zaradi izjemnega rastlinskega sveta na otoku kot tudi zaradi izjemno pestrega in barvitega dogajanja pod vodo pa ga imenujejo tudi otok Vrt. Najbolj znan je Mavrični koralni greben, ki zaradi podvodne lepote privlači potapljače in snorklarje z vsega sveta.

Belize koralni greben, Belize, Srednja Amerika

Belize koralni greben, Srednja Amerika

Greben je 300-kilometrski del mezoameriškega koralnega grebena, ki je dolg 900 kilometrov in se razprostira od Cancuna v Mehiki prek Belizeja do Hondurasa. 

Greben je eden od najspektakularnejših na svetu zaradi kar 65 vrst koral in 500 vrst rib, 45 vrst rakov, 350 vrst mehkužcev in različnih spužev. Območje je prav tako pribežališče največje svetovne populacije morskih krav, na številnih plažah pa gnezdijo želve. Lagune in otoki zagotavljajo življenjski prostor flamingom, galebom in številnim drugim pticam.

Čeprav je na Unescovem seznamu, je greben ogrožen tako zaradi tropskih neviht kot zaradi prisotnosti in dejavnosti človeka. Ne nazadnje ga od blizu letno opazuje več kot 260 tisoč potapljačev.

Lagune Nove Kaledonije, Južni Pacifik

Lagune Nove Kaledonije, Južni Pacifik

Drugi največji koralni greben na svetu, ki je dolg 1500 kilometrov ter ima površino okoli 24.000 kvadratnih kilometrov, je v Novi Kaledoniji v Tihem oceanu, ki spada pod Francijo. Koralni greben obkroža glavni in največji otok Grand Terre, kot tudi druge otoke tega bisera Pacifika. Znan je po zelo pisanem živalskem svetu, izstopajo pa zelene morske želve. Od leta 2008 je greben na Unescovem seznamu zaradi raznovrstnosti živalskega sveta, predvsem vrst, ki jim grozi izumrtje.

Veliki koralni greben, Avstralija

Veliki koralni greben, Avstralija

Največji in najbolj znani koralni greben na svetu je pred obalo Queenslanda v severno-vzhodni Avstraliji in je sistem okoli 2900 manjših koralnih grebenov in okoli 900 koralnih otokov ter je največja zbirka koral na svetu. Dolg je približno 2300 kilometrov in je v geološkem smislu zelo 'mlad', saj je nastal v zadnjih 18 tisoč letih. Od leta 1981 je na Unescovem seznamu zavarovane svetovne dediščine.

Ras Mohamed, Šarm El Šejk, Egipt, Rdeče morje

Ras mohamed, Šarm El Šejk, Egipt

Rdeče morje je dobilo ime po rožnatih skalnih verigah, bogatih z železom in različnimi minerali. Koralni grebeni v Rdečem morju spadajo med najlepše na svetu, občudovani pa so tudi zaradi nekaj unikatnih koral in vrst rib. Eden od najlepših koralnih grebenov v Rdečem morju je Ras Mohamed, ki je na skrajni točki Sinajskega polotoka. Ta čudoviti podvodni svet so obiskali že številni Slovenci, saj je Šarm El Šejk zelo priljubljena turistična destinacija pri nas.

Raja Ampar, Zahodna Papua, Indonezija

Raja Ampar, Zahodna Papua

Odročno in za zdaj ne prav turistično rajsko otočje (4 veliki in okoli 1500 majhnih otokov) ima tudi izjemno pester in raznovrsten podvodni svet. V njem živi 75 odstotkov vseh vrst koral (obstaja jih več kot 500 vrst), približno 1500 različnih vrst rib in okoli 700 vrst mehkužcev.

Mahé, Sejšeli, Indijski ocean

Mahe, Sejšeli

Mahé je največji otok Sejšelov, velik 32 krat 8 kilometrov. Spektakularni otok z ene strani varujejo visoke gore, ki se dvignejo do 905 metrov visoko, ter bujni tropski gozd, z morske strani pa koralni greben.

Poleg Victorie, glavnega mesta Sejšelov, je nacionalni morski park Sainte Anne, v katerem turisti uživajo v potapljanju, snorklanju ali vožnji s čolnom s steklenim dnom. Seveda se v parku primarno ukvarjajo z ohranitvijo koralnega grebena, ki je glavni razlog za turizem na Sejšelih.

Poglejte si še: