8 nepozabnih doživetij v evropskih mestih, ki jih mora izkusiti vsak ljubitelj potovanj

8 nepozabnih doživetij v evropskih mestih, ki jih mora izkusiti vsak ljubitelj potovanj (foto: Profimedia) Profimedia
30. 8. 2018

Evropa skriva nemalo biserov za vse, ki svoja potovanja radi doživite z več kot le all-inclusive programom nekega hotela. Tule je osem izkušenj iz različnih evropskih mest, ki morajo postati del vaših potovalnih spominov.

Pustite se očarati z Eifflovim stolpom v Parizu

Ne glede na to, koliko neprebojnih zidov bodo postavili okoli tega pariškega čudesa, bo Eifflov stolp za vselej ostal ena najbolj romantičnih destinacij na svetu. Nanj se niti ni potrebno vzpenjati - le sprehodite se mimo v poznih večernih urah, ko je popolnoma osvetljen in lahko kar čutite njegovo mogočnost. Če si tole dodajate na svoj seznam potovalnih nujnosti, pa si vsekakor privoščite še hotelsko sobo z razgledom na ta čudoviti arhitekturni presežek.

Eifflov stolp

Zapeljite se po romantični poti v bavarski Nemčiji

Že res, da večina ljudi drvi v Munchen zato, da konec septembra obišče Oktoberfest, a drenjanje s pijanimi turisti ni tisto najboljše, kar lahko doživite v južni Nemčiji. Če Munchen izberete kot izhodiščno točko, se vam ponuja prijeten road trip po t.i. Romantični cesti, ki vas pelje na sever, vse do Wurzburga. Vmes boste lahko obiskali fascinantni grad Neuschwanstein, ki je Waltu Disneyju služil kot navdih za Pepelko in se popeljali skozi butično gozdno vasico Fussen

Grad Neuschwanstein

Kulinarična ekstaza v Bruslju

Evropa na vseh koncih nudi mnogo užitkov za gurmane, a če resnično želite razvajati svoje brbončice, potem se odpravite v Bruselj. Tam se ponujajo neverjetne dobrote iz praktično vseh prehranskih skupin. Vrhunska čokolada, slastna piva in seveda nepogrešljivi belgijski vafli z nešteto dodatki (kar poglejte fotografijo!). Če pa vam prija kakšna res huda kalorična bomba, si privoščite lokalno poslastico - debelo narezan in dvakrat ocvrt krompirček z majonezo in školjkami.

Belgijski vafli

Glejte na uro v Pragi

Staro mestno jedro češke prestolnice privablja milijone turistov, ki si med drugim morajo ogledati tudi spektakel 600 let stare astronomske ure (Praški orloj), ki meri čas na najbolj spektakularen način. Velikanska ura na gotskem pročelju poleg ur in minut meri tudi lunine faze in položaj sonca, ima kup premikajočih elementov (vključujoč apostola, okostnjak in glasnega petelina).

Praški orloj

Sprehodite se med tulipani v Amsterdamu

Amsterdam je že sam po sebi kot iz kakšne ljubke pravljice. Z mlini, rečnimi kanali in armado koles je nizozemska prestolnica znana kot ena najbolj ljubkih destinacij na svetu. Pri tem pa seveda ne gre pozabiti na še eno amsterdamsko posebnost - tulipane! V cvetličnih lončkih na okenskih policah, na mestnih vrtovih in gredicah po parkih, tulipani ustvarijo svojevrstno živopisno podobo mesta. Popolnoma se jim predajte v vrtovih Keukenhof.

Tulipani v Amsterdamu

Doživite alpske vršace iz druge perspektive

Švica je poznana kot prava gorska dežela, kjer lahko ljubitelji višav obiščete strme vrhove in prelestne prelaze. A kolikor vam morda Švica diši kot top destinacija za smučanje, tista najboljša ponudba v resnici pride pod tej zabavni aktivnosti. Razvajanje v luksuznih švicarskih hotelih je vredno tistega dodatnega evra, sploh, če se znajdete v kakšnem St. Moritzu. Zurich je lahko začetna destinacija (do St. Moritza po avtocesti A3 imate dobri 2 uri in pol), od tam pa potem odhitite na jug in doživite Alpe v drugačnem pogledu.

Palace hotel v St. Moritzu

Poslušajte opero na Dunaju

Včasih prija malce visoke kulture in najbolj pristno jo lahko doživimo prav v avstrijski prestolnici. Čeprav si nihče ne more lastiti opere, se zdi, da je v resnici doma na Dunaju, saj so tam klasično glasbo kovali Mozart, Strauss, Beethoven, Schubert in številni drugi. Dunajska državna opera ponudi doživetje odmevajočih vokalov in dramatičnih nastopov, ki vedno znova očarajo množice.

Dunajska opera

Zaplujte po Donavi v Budimpešti

Ena najdaljših evropskih rek (kar 2.860 kilometrov) ponuja tudi eno najbolj impresivnih rečnih križarjenj. Čeprav reka teče skozi Nemčijo, Avstrijo, Slovaško, Srbijo in druge države, se to križarjenje največkrat začne ali pa v velikem slogu konča prav v Budimpešti. To je namreč mesto, ki ga preprosto morate videti z reke in se čuditi, ko se pred vami razkošno bohoti v noči razsvetljeni madžarski parlament. 

Madžarski parlament

Obiščite vse te lokacije tudi vi!

In zdaj še dodatni bonus - vse te lokacije so nam zelo dostopne. Do tja namreč lahko letimo neposredno z ljubljanskega letališča. In če ste bolj srečne sorte, se vam lahko zgodi, da celo brezplačno. Z nakupom 10 EUR ali več in hkrati vsaj enega izdelka, označenega z Moja znamka, se lahko namreč v vseh živilskih trgovinah Mercator udeležite žrebanja za letalske vozovnice! Nagradna igra poteka do 26. septembra, podarili pa bodo kar 500 letalskih kart (torej 250 x 2, ker seveda vedo, da ne boste šli sami).