8 pomembnih nasvetov za potovanja v oddaljene dežele

8 pomembnih nasvetov za potovanja v oddaljene dežele (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 2. 2017

Preden rezervirate počitnice v daljnih deželah, ne pozabite na naslednje stvari.

Potovanje v Združene arabske emirate, na Tajsko ali pa celo na Maldive – pobeg pred zimo še nikoli ni bil tako ugoden kot v današnjih časih. Rezervirajte torej počitnice, pripravite kovčke in odpotujte! Ah, ja, samo še malo – ne pozabite na teh osem pomembnih stvari.

1. Zdravje

Tri mesece pred potovanjem obiščite osebnega zdravnika in se z njim pogovorite o možnih tveganjih na takem potovanju in pa tudi glede potrebnih cepljenj. Pozanimajte se tudi glede možnih virusov v državi, kamor potujete.

2. Dokumenti

Je vaš potni list še veljaven? Če ni, ga hitro podaljšajte oziroma si dajte narediti novega! Prav tako poskrbite za novega, če se izteka čas veljavnosti. Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. Pravočasno si uredite tudi vizum.

Potni list, dokumente o cepljenju in vse vozovnice prekopirajte in jih shranite ločeno od originalnih listin. Lahko si jih tudi poskenirate in si jih pošljete po elektronski pošti, če vam bi jih ukradli ali pa bi jih izgubili.

Na poseben list papirja napišite tudi vse pomembne telefonske številke – potovalne agencije, sorodnikov, številko za preklic kreditne kartice, telefonsko številko veleposlaništva ...

3. Denar

Najbolj optimalna je kombinacija kreditne kartice in gotovine. Ta je še posebej negotova oblika – če vam jo ukradejo, je ne boste več dobili nazaj. Za prve dni potovanja imejte manjšo količino kovancev lokalne valute.

Kreditne kartice in denar hranite ločeno od kovancev. V primeru kraje tatu tako ne bo padlo v naročje vse naenkrat. Preden vtipkate PIN-kodo kartice, vedno preverite izpisano vsoto.

4. Zavarovanje

Kadar potujete v daljne dežele, se vsekakor splača skleniti posebno zdravstveno zavarovanje (na primer Coris).

5. Potovalna lekarna

Na potovanje vzemite zdravila, ki jih redno jemljete, in se pozanimajte, ali jih lahko dobite tudi v kraju potovanja. V potovalno lekarno spadajo sredstva proti bolečinam, driski in zaprtju, vročini in prehladih, nekaj za zdravljenje infekcij ran, sterilni obliži in poveze in pa tudi sredstva za zaščito pred soncem in insekti.

6. Prtljaga

Pri letalskem prevozniku ali pri organizatorju potovanja preverite, koliko kilogramov prtljage in ročne prtljage lahko vzamete na letalo. Bodite pozorni na informacije glede prenašanja tekočin. V ročno prtljago dajte tudi spalno masko, oporo za tilnik, osvežilne robčke, ušesne čepke in lahko jakno.

7. Prijava na polet

Upoštevajte navedbe o časovnih terminih, ko se morate prijaviti na polet. Če imate težave z venami, si pomagajte s posebnimi nogavicami.

8. Jetlag

Gibanje, svetloba in lahka, beljakovinsko bogata hrana pomagajo telesu pri prilagajanju na prestavitev ure. Na nekaterih čezoceanskih poletih imajo na krovu že sistem s svetlobno terapijo.

Preverite: 17 top destinacij za potovanje v letu 2017