8 zanimivosti o Kinkaku – najspokojnejšem in najintimnejšem kraju na svetu

8 zanimivosti o Kinkaku – najspokojnejšem in najintimnejšem kraju na svetu (foto: Shutterstock) Shutterstock
9. 1. 2016

Kinkaku ali tempelj Zlati paviljon stoji sredi veličastnega, spokojnega in neverjetno intimnega japonskega vrta z ribnikom, v katerem je več otočkov in kamnov, ki ponazarjajo budistično zgodbo o stvarjenju.

Sprva je bil zgrajen kot podeželska vila s posestvom, za časa dinastije Murumači (1337–1573) pa je prešel v lastništvo Jošimicuja, tretjega šoguna iz rodbine Ašikaga, ki jo je preuredil v elegantno in lepo vilo (leta 1397), saj si je po upokojitvi zaželel, da bi užival mirno življenje v raju na Zemlji.

Po Šogunovi smrti je njegov sin na očetovo željo vilo spremenil v zen budistični tempelj šole Ranzai.

Tudi vrt je lep primer urejanja vrtov za časa dinastije Murumači, ki velja za zlato obdobje (klasiko) japonskega dizajna vrtov. Zlati odsev paviljona v ribniku še bolj poudari mističnost kraja.

8 zanimivosti

  1. Kinkaku ali Tempelj zlati paviljon je neuradno ime kompleksa, uradno ime je Rokuon ali 'tempelj v vrtu z divjadjo' ali tempelj v vrtu z jeleni.
  2. V preteklosti je tempelj večkrat pogorel do tal, vendar so ga vedno znova skrbno obnovili. Nazadnje leta 1950, ko je tempelj zažgal mladi, neprištevni budistični menih.
  3. Roman Tempelj zlati paviljon (1956), izpod peresa japonskega avtorja Jukia Mišime, je izmišljena zgodba, ki je dobila navdih po resničnem dogodku – požigu Zlatega paviljona. Roman opisuje mladega budista, ki ni zadovoljen s svojo zunanjostjo ter zaradi tega uniči najlepšo stvar na svetu (Zlati paviljon).
  4. Kjoto, mesto v katerem je tempelj zgrajen, je 1,5-milijonsko mesto (500 km JZ od Tokia), ki je bilo nekoč cesarsko mesto (več kot 1000 let prestolnica Japonske). V njem se je ohranilo 200 šintoističnih svetišč, 1600 budističnih templjev, številni vrtovi, paviljoni, palače ... Mesto letno obišče 20 milijonov turistov, velika večina med njimi so Japonci, ki zelo spoštujejo svojo tradicijo in kulturo.
  5. Tempelj je od leta 1994 vpisan na UNESCOV seznam kot kulturno-zgodovinski spomenik posebnega pomena.
  6. Ginkaku ali srebrni paviljon (zgrajen 1490) je prav tako zelo popularen tempelj v Kjotu. Ime je dobil, ker so ga hoteli po vzoru na Kinkaku pobarvati s srebrno barvo, vendar tega niso nikoli storili.
  7. Japoncem je Kinkaku najbolj sveto mesto od vseh svetišč na Japonskem, saj je najbolj obiskan in priljubljen.
  8. Šola Ranzai je ena izmed treh glavnih zen sekt pri japonskem budizmu. Na Japonsko je prišla s Kitajske konec 12. stoletja. Na Kitajskem jo je ustanovil Linji Yixuan za časa dinastije Tang.

Več preberite v članku Kinkaku (Zlati pavilijon)