10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Nedeljski izlet: Ajdovščina, kjer vse poti nekam peljejo

Šturje (foto: Goran Antley) Goran Antley
18. 3. 2012

Mesto s čudovito lego in številnimi možnostmi za izletnike. Tako kot blago submediteransko podnebje mesta pogosto zaznamuje burja, ki se silovito zaganja z gorskih vrhov, tako mu ravno hribovje, ki ga obdaja, daje dramatični pečat.

Leži v osrednjem delu Vipavske doline, ob sotočju Hublja in Lokavščka, na stiku nasutega Ajdovskega polja in flišnega pobočja pod Goro.

Vse poti nekam peljejo

Ajdovščina ponuja številne možnosti izletnikom, ki jih zanima zgodovina, umetnost, šport, neokrnjena narava …

Šturje

Na levem bregu Hublja se s svojimi arhitekturnimi posebnostmi razprostira staro naselje Šturje. Do jedra naselja vodijo značilne ozke ulice – gase.

Športni park Pale

Športni park Pale nudi veliko izbiro dejavnosti: tenis, nogomet, košarko, rolkanje (skate park), adrenalinsko gorsko kolesarjenje (downhill) in 'four cross'. V bližini je tudi naravoslovna učna pot, ki vodi do mogočnega izvira Hublja.

Hubelj

Ajdovščina - Hubelj

Reka Hubelj izvira na stiku fliša in jurskih apnencev. Hubljeva voda je pomembna surovina znanih Fructalovih sokov. Pri naravnem izviru v zaselku Gorenje je voda tako čista, da jo številni tudi pijejo. Po nekaterih virih ima voda tudi zdravilno moč.

Podružnična cerkev sv. Antona Padovanskega

Nedaleč od izvira Hublja stoji cerkev sv. Antona Padovanskega.V bližini cerkvice so fužine, ki so tam obratovale med 15. in 19. stoletjem.

Mladinski center in hotel Hiša mladih

Mladinski center in hotel Ajdovščina je v Športnem parku Pale na obrobju mesta, sredi narave, obdan z veliko zanimivimi športnimi površinami.

Castra

V Ajdovščini je ohranjeno skoraj povsem strnjeno rimsko obzidje s 14 stolpi.

Veno Pilon

Slikar, grafik in fotograf se je rodil v Ajdovščini, kjer je njegov oče imel pekarno. Njegov prispevek k ekspresionizmu in novi stvarnosti sodi v sam vrh evropske umetnostne zgodovine. Njegovo zapuščino danes hrani Pilonova galerija Ajdovščina.

Veno Pilon

 

Milan Klemenčič

Prvi slovenski lutkar Milan Klemenčič svoje lutke ni zgolj osnoval, temveč jih je tudi sam izdeloval. Z lutkovnimi predstavami je začel že 22. decembra 1910 v Malem lutkovnem gledališču v Šturjah, ki veljajo za rojstni kraj prvega slovenskega lutkovnega gledališča.

Titov trg

V Ajdovščini je bila 5. maja 1945 ustanovljena Narodna vlada Slovenije – prva povojna slovenska vlada. V spomin na tiste čase, in ko je v Ajdovščini še bil Titov trg, obstaja spomin na nekdanji Titov trg.

Pipistrel

Vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motorno-jadralnih letal ter jadralnih letal s pomožnim motorjem uporablja najnovejšo tehnologijo s področja varovanja okolja in racionalne rabe energije in je ena največjih sončnih elektrarn v Sloveniji.

Lovski muzej

Zasebno zbirko Daniela Polizzia si lahko ogledate brezplačno, obsega pa več kot 280 trofej.

Napisala: Suzana Golubov, foto: Goran Antley

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri