Če se odpravite na ogled gradu Riegersburg v avstrijsko Vzhodno Štajersko, deželo gora, gozdov, vinogradov in sadovnjakov, se lahko ustavite tudi na nekaj kulinaričnih destinacijah, kot so tovarna čokolad Zotter, destilarna žganja in proizvodnja balzamičnih kisov družine Gölles ter Vulcano, kjer so doma šunka in drugi mesni izdelki.
Grad Riegersburg
Eden od najmočnejših in največjih gradov v Avstriji, ki je v lasti knežje družine Liechtenstein, kraljuje na hribu nad mestom Riegersburg. V okolici mesta pa so tudi vse tri kulinarične destinacije, ki ponujajo voden ogled.
Kulinarična trgovina
V trgovini se najdejo vsi proizvodi, ki so značilni za regijo, kot najboljši 'predstavniki' te.
Josef Zotter
Kuhar in slaščičar Josef Zotter, lastnik tovarne od leta 1999, razveseljuje z ogromno različnimi okusi čokolad iz kakovostnega kakava, ki ga odkupuje od samih pridelovalcev.
Tovarna čokolade Zotter
Na obisku tovarne čokolad Zotter si lahko ogledate, kako ročno izdelane čokolade iz kakovostnih organskih surovin z začimbami in nenavadnimi kombinacijami okusov dejansko nastajajo. Več o možnostih ogledov na: www.zotter.at
Vodena degustacija čokolad
Med vodenim ogledom in degustacijo 'sveta čokolade' Zotter hodite skozi tovarno in sledite preoblikovanju kakavovih zrn v čokolado Zotter.
Igriv pristop
Vse v tovarni Zotter, tudi sam ogled, ureditev tovarne in okolice, temelji na domiselnosti, kakor tudi embalaže umetnika Andreasa H. Gratzea.
Po ogledu še sprostitev v naravi
Urejena okolica tovarne z manjšim živalskim parkom in restavracijo, ki ponuja organsko pridelano zelenjavo v parku.
Destilarna žganja in proizvodnja balzamičnih kisov družine Gölles
Družina Gölles goji sadovnjake v sončni gričevnati pokrajini v okolici avstrijskega gradu Riegersburg. Od začetka leta 1980 pa so se specializirali še za proizvodnjo balzamičnih kisov. Več o možnosti ogleda destilarne na: www.goelles.at
Aromatičen kis
Kakovost aromatičnih kisov temelji na kakovostnem sadju in gojenju starih sort sadja, ki so zdaj izjemno redke. V ta namen so tudi ponovno zasadili stare sorte jabolk in hrušk.
Žganje
Poseben poudarek je na uporabi sadja najvišje kakovosti, saj je le naravno in na soncu dozorelo sadje primerna podlaga za pripravo žganja.
Prašički
Prašički povečini domačih sort živijo v ugodnih pogojih, svinjak je dovolj velik, da se prašički lahko sprehajajo iz notranjih v zunanje prostore, poslušajo klasično glasbo in imajo prašičje prhe, skratka vse, kar je potrebno za najboljši pršut na svetu. Več o Vulcanu na: www.vulcano.at
Pršut
Pršut, nasoljen z morsko soljo in začinjen z zelišči, zori na hladnem zimskem vetru in tudi vetrovih preostalih letnih časov.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?