Avstrijski del Štajerske je prava zelena idila

Obdano z zeleno naravo vas bo mesto Murau očaralo s svojim gradom in srednjeveškim mestnim jedrom. (foto: Revija Moje stanovanje) Revija Moje stanovanje
2. 11. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Dober dan v zelenem osrčju Avstrije, kjer med trto in bučami domuje veselje do življenja.

Peter Rosegger, ki se je iz samouka prelevil v slovitega narodnega pisatelja, je pred očmi zagotovo imel svojo domovino, ko je ugotovil: ''Kaj je vsa poezija velikega mesta proti lepoti koruznega polja ...''

Štajerska je tako raznolika po zaslugi svoje mnogovrstne in z gozdovi bogate pokrajine.

Sever te avstrijske zvezne dežele je pokrit z dih jemajočimi gorskimi vrhovi, na jugu se bohotijo vinogradi. Vmes ležijo bistra jezera, pisani sadovnjaki, sočni travniki in pašniki, do koder sega oko – to je pokrajina, ki kar vabi k počitku! Tu živijo tradicije in čisti užitek. Kdor je počitnice vsaj enkrat preživel v delikatesi Avstrije, skorajda samodejno postane sladokusec – Johann Lafer, po rodu iz Štajerske, vas pozdravlja!

Poleg neokrnjene narave vas vabi tudi Gradec, 'mesto rdečih streh', s svojimi baročnimi stavbami, kot je grad Eggenberg, idiličnimi notranjimi dvorišči in galerijo kot avantgardnim nasprotjem na obali Mure. Da bi lahko sledili tukajšnjemu utripu življenja, je najbolje, da se usedete v kavarno, in hitro boste opazili, kako se tukaj prepletata tradicija in sodobnost.

Srečali boste študente, ki čez dan gulijo klopi na fakulteti, na 'Aufsteirern', letnem festivalu v središču mesta, pa s ponosom nosijo svojo narodno nošo. Septembra poleg tega veliko vasi praznuje prigon živine s planin nazaj v vas in na teh praznovanjih niso lepo opravljeni samo dvonožci. Očitno je, da tukaj prevladuje rustikalen življenjski slog s sodobnimi elementi, ki je vsaj tako simpatičen kot rek 'Bist du moped?' za izraz popolnega presenečenja.

Značke: avstrija