Avtorji najbolj branih popotniških blogov o nujnosti dobrega zavarovanja

9. 2. 2017 Promocijsko sporočilo

Odgovarjamo na najbolj pogosta vprašanja popotnikov.

Avtorje treh popotniških blogov smo vprašali, kaj jih o turističnem zavarovanju najbolj zanima. Pripravili so nam vrsto vprašanj, na katera so odgovorili strokovnjaki Zavarovalnice Triglav. Zagotovo je med njimi kakšno, na katero iščete odgovor tudi vi.

1. Andreja Jernejčič, avtorica bloga Adventurous Journeys

Andreja zase pravi, da je novinarka po poklicu in obožuje fotografijo ter potepanja po svetu. Do sedaj je obiskala že 40 držav in na svojih številnih popotovanjih doživela že marsikaj, zato se nam je zdela prava oseba, da jo povprašamo, kaj jo najbolj zanima o TURISTIČNIH ZAVAROVANJIH.

Sem na potovanju v Indiji, kjer dobim grozen zobobol. Kaj moram narediti?

Najbolje je, če kar takoj ali najkasneje v roku 48 ur na telefonsko številko +386 59 09 18 81 pokličete Triglav zdravstveno asistenco, ki nudi 24-urno pomoč oziroma asistenco, ki bo za vas organizirala zdravljenje. Zavarovanje bo pokrilo stroške nujnih zobozdravstvenih posegov, ki so potrebni za odpravo akutne bolečine zaradi bolezni ali poškodbe zobovja, do višine 150 EUR. Storitev, kot so izdelava nadomestnih zob, plomb ali zalivk pa zavarovanje ne krije.

Če asistenčne pomoči ne izkoristite, potem morate stroške zdravljenja in drugih storitev poravnati sami. Ko se vrnete v domovino, lahko na najbližji enoti Zavarovalnice Triglav uveljavljate povračilo stroškov.

Iz hostla v Maroku so mi ukradli fotoaparat. Kateri paket krije krajo? Imate tak paket?

Seveda. Skleniti morate turistično zavarovanje – paket B ali C – odvisno od kritja, ki ga želite za to nevarnost.

  • Paket B bi kril škodo, če bi vam ukradli fotoaparat v vrednosti do 250 evrov, paket C pa v vrednosti do 500 evrov.
  • Če bi bil fotoaparat ob škodnem dogodku v zaprtem in zaklenjenem prostoru, kar pomeni vlomsko tatvino, je kritje do 500 evrov po zavarovalnem primeru pri paketu B in do 1.000 evrov po zavarovalnem primeru pri paketu C.

Moj let iz Dubaja v Istanbul je bil odpovedan. Mi zavarovanje krije stroške?

Če imate sklenjen paket C, je vključeno tudi zavarovanje stroškov zaradi zamude oziroma odpovedi letalskega leta. Zavarovanje krije stroške nastanitve in nakupa manjših osebnih stvari v vrednosti do 200 evrov. Vendar le, če je let odpovedan ali pa ni drugega alternativnega prevoza v šestih urah od načrtovanega odhoda in odškodnine ne morete zahtevati od letalskega prevoznika ali od tistega, ki upravlja let.

Več koristnih vsebin za brezskrben vsakdan najdete na portalu Vse bo v redu.

2. Martina in Samo sta ustvarjalca zelo obiskane spletne strani Izlet na dlani

Izlet na dlani ki ponuja ugodne lete, povezave med leti, prenočišča po evropskih in svetovnih destinacijah in številne druge ugodnosti, povezane z izleti. Blog sta ustvarila, ker sta želela potovalne dogodivščine in nasvete o potovanjih, deliti z vsemi.

Ali je možno skleniti kakšno od zavarovanj z asistenco v tujini posebej za študente, ki se odpravljajo na študij v tujino? Kakšni so pogoji?

Študentom, ki se odpravljajo na študij v tujino, priporočamo sklenitev zdravstvenega zavarovanja na potovanjih v tujini z asistenco. To namreč krije stroške nujnega zdravljenja in stroške prevoza zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodi v tujini.

Zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco je namenjeno daljšemu bivanju v tujini, saj si lahko s tem zagotovite zdravstveno zavarovanje tudi do enega leta.

Pri sklepanju takega zavarovanja lahko študenti izbirajo med štirimi zavarovalnimi programi: osnovni, nadstandardni, nadstandardni + zavarovalni program ter nadstandardni IND zavarovalni program, ki se med seboj razlikujejo po višini zavarovalnega kritja.

Kakšen je postopek, če so mi ukradli prtljago in imam sklenjeno zavarovanje pred tatvino prtljage?

Še preden se odpravite na dopust priporočamo, da svojo prtljago fotografirate. Shranite račune pomembnejših kosov, recimo novega kovčka. Če imate vse te dokumente, ob tatvini veliko enostavneje in hitreje uveljavljate nastalo škodo.

Svetujemo, da takoj, ko opazite, da so vam ukradli prtljago, to prijavite na policiji. Vsa dokazila shranite. Ko se vrnete v Slovenijo, škodo takoj prijavite v najbližji poslovalnici Zavarovalnice Triglav.

Kakšna je prednost celoletnega zavarovanja pred večkratnim posamičnim zavarovanjem?

Če v tujino potujete vsaj trikrat na leto, vam priporočamo sklenitev letnega zavarovanja. Velja za neomejeno število potovanj, vendar posamezno ne sme trajati več kot 60 dni.

Prednost letnega zavarovanja je cena – ta je bolj ugodna kot v primeru, da zavarovanje vsakič sklepate posebej. Je tudi bolj enostavno. Poleg tega ste zavarovani še za vse krajše, tudi enodnevne poti v tujino.

Za naše zavarovance pa je prednost letnega zavarovanja tudi ta, da ga brez težav lahko vključite v Triglav Komplet. Tako pridobite še dodatne ugodnosti pri tem zavarovanju kot tudi pri drugih, ki jih imate sklenjene pri nas.

3. Avtorice spletne strani Kam z mulcem obvladajo potovanja z otroki

Na blogu, ki ga ustvarjajo delijo svoje ideje in izkušnje o preživljanju prostega čas z otroki različnih starosti v tujini in Sloveniji. Zase pravijo, da niso rade preveč časa doma in vedno iščejo nove dogodivščine. Da bodo te varne, jih seveda zanimajo tudi zavarovanja na potovanjih.

Ali je dovolj, če nam lokalni zdravnik v državi tretjega sveta "potrdilo" o opravljeni storitvi napiše na roko? Kaj vse mora vsebovati dokazilo, da zavarovalnica povrne stroške, ko pridemo domov? Kdaj zavarovalnica zavrne izplačilo?

Zdravniško potrdilo oziroma račun je lahko izstavljen tudi na roko. Dokazilo z računom pa mora nujno vsebovati podatke o datumu in uri iskanja zdravniške pomoči, diagnozo bolezni ali poškodbe, specificirano terapijo zdravljenja in seveda znesek plačila.

Dokumentacija mora biti čitljiva. Če je napisana v lokalnem jeziku, mora zavarovanec poskrbeti tudi za prevod.

Če je možno, takoj zahtevajte dokumentacijo in račun v angleščini.

Zavarovalnica bo zavrnila povrnitev stroškov, če ni razvidno, na koga se ti stroški nanašajo, kakšna je diagnoza oziroma vzrok zdravljenja in v katerem času je to zdravljenje potekalo. Prav tako bo račun zavrnila, če bi ugotovila, da storitve niso bile resnično opravljene v tujini.

Na kaj moramo biti bolj pozorni, preden se zavarujemo? Na skupno vsoto, ki jo krije zavarovanje ali višino posameznih postavk (prevoz, bolnišnična oskrba, zobozdravstvene storitve ...)?

Pozorni morate biti predvsem na višino kritij in vsebino ter obseg posameznih kritij. To izberete glede na to, kam potujete (upoštevajte zdravstveno tveganje in višino stroškov zdravstvenih storitev v državi) ter s kakšnim namenom potujete (ali gre le za turistično potovanje ali se boste na potovanju športno udejstvovali). Ko izberete višjo zavarovalno vsoto, so višji tudi vsi podlimiti pri posameznih vključenih kritjih.

Pozorni bodite na višino skupne zavarovalne vsote.

Izbirate lahko med različnimi paketi, ki se med seboj razlikujejo po obsegu zavarovalnega kritja.

Kaj poleg zdravstvenih storitev še krije turistično zavarovanje?

S turističnim zavarovanjem se učinkovito zavarujete pred nepredvidenimi dogodki in posledicami, ki se zgodijo vam in vašemu premoženju na potovanjih v tujini.

  • Turistično zavarovanje krije stroške nujnega zdravljenja in stroške prevoza zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodijo v tujini.
  • Krije tudi stroške pravne pomoči, stroške, ki izhajajo iz odgovornosti, stroške poškodbe, uničenja ali izginitve zavarovane prtljage in osebnih stvari (zaradi tatvine, vlomske tatvine ali ropa).
  • Krije pa tudi prekinitev potovanja ali kasnejšo vrnitev z njega zaradi nepredvidenih dogodkov, zlorabo plačilnih kartic in stroške izdelave novih dokumentov.
Več koristnih vsebin za brezskrben vsakdan najdete na portalu Vse bo v redu.