Azori – najlepša portugalska skrivnost

Azori – najlepša portugalska skrivnost (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 3. 2018 Vir: Jana

Če bi morali naslikati raj, bi naslikali prizore, ki jih ponujajo Azori.

Bolj dostopni kot kdaj koli prej

Prečudoviti Azori, skupina devetih otokov, ki je pred desetimi milijoni let nastala z vulkanskim izbruhom, ležijo sredi Atlantskega oceana, 1.360 kilometrov zahodno od Portugalske.

Smaragdno zelene otoke, polne naravnih termalnih vrelcev, vulkanskih kraterjev in vrhov, temno peščenih plaž, bujnega subtropskega rastja, dramatičnih klifov in slapov, so v 14. stoletju odkrili Portugalci. Prebivalci so zaradi izoliranosti še dandanes tesno povezani s stoletnimi tradicijami, in kar je še lepše, uspelo jim je ohraniti neokrnjeno naravo, ki pooseblja nebeški odmik od hektičnega sveta.

Še do pred nekaj leti so lahko Azore obiskali le redki srečneži, z uvedbo nizkocenovnih poletov pa so postali dostopni tudi navadnim smrtnikom.

Naravne znamenitosti

Kar 2.351 metrov visoko se neposredno z gladine Atlantskega oceana dviga gora Pico, najvišji portugalski vrh in merjeno od vznožja ena najvišjih vzpetin na svetu. Z vrha je osupljiv razgled na sosednje otoke in Atlantski ocean.

Pico, Azuri, Portugalska

Največji izmed otokov, Sao Migel, ki ga zaradi intenzivno zelene barve imenujejo tudi Zeleni otok, zajema ključne naravne lepote Azorov in spominja na prizore iz filmov Gospodar prstanov.

Osupnilo vas bo jezero Lagoa de Santiago v vulkanskem kraterju (fotografija spodaj), godilo vam bo kopanje v naravnih termalnih bazenih Caldeira Velha v vulkanskem jezeru Lagoa da Furnas in v parku Terra Nostra, ki navduši tudi s čudovitim botaničnim vrtovom, polnim kamelij, azalej, hortenzij in sagovk. Kadilo se bo iz termalnih vrelcev, nad bujnimi gozdovi se bodo spuščale skrivnostne oceanske meglice.

Lagoa de Santiago, Azori

Med kiti, delfini in mantrami

Na otoku Faial se podajte na opazovanje številnih vrst kitov. Na najbolj dramatičnem otoku São Jorge zaplavajte z delfini in mantrami, oglejte si fjordska jezera in značilno pokrajino fajã – geološko formacijo, nastalo z lavo in plazovi.

Opazovanje kitov, Azori

Otok z idiličnimi vasicami iz temnega vulkanskega kamna in nemirnim vulkanskim delovanjem je pravi raj za ljubitelje gorskega kolesarjenja, kanjoninga in jamarstva.

Na najbolj zahodnem kopnem delu Evrope, otoku Flores, si oglejte nenavadno goro Rocha dos Bordoes in dvajset slapov Fajazinha. Na razdalji 300 metrov padajo z žametno ozelenelega klifa. Sanjsko!

Pod zaščito Unesca

Na seznamu svetovne kulturne dediščine je središče mesta Angra do Heroismo na otoku Terceira, ki ima velik zgodovinski pomen. Tu so se v 14. stoletju prvič izkrcali Portugalci ter zgradili kulturno in trgovsko središče, vez med starim in novim svetom.

Angra do Heroismo, Azori

Z gradu Castelo dos Moinhos iz 15. stoletja, prvo utrdbo na Azorih, ki s štiri kilometre dolgim obzidjem obkroža vzpetino Monte Brasil, je fantastičen razgled na mesto ter bučeče valove Atlantika.

Pod Unescovo zaščito so tudi neskončni vinogradi na otoku Pico. Kmetje so jih v 15. stoletju zaradi neprijaznega podnebja obzidali s kamnitimi ograjami, s čimer so trto zaščiti pred vetrom in morsko soljo ter več stoletij uspešno izdelovali zalo kakovostno in priznano vino. V 19. stoletju je nenadna bolezen vinograde skorajda povsem uničila in šele zdaj se panoga znova postavlja na noge.

Kulinarika

Na otoku Sao Miguel se sprehodite skozi edino evropsko plantažo čaja Chá Gorreana, predelujejo ga po več kot 150 let stari tehniki. Tam poskusite sladoled iz zelenega čaja.

Plantaža čaja, Cha Gorreana, Azori

V podnebju večne pomladi gojijo tudi kavo, guavo, ananas in banane. Na otoku Terceira poskusite nepasteriziran kravji sir, na osamljenih kmetijah pod klifi otoka São Jorge tradicionalno konzervirane tune v olivnem olju in soli.

Prebivalci na naravnih vrelcih jezera Furnas še vedno kuhajo tradicionalno jed cozido, bogato juho iz ohrovta, zelja, korenja, krompirja in različnih vrst mesa. Kuha se sedem ur, poskusite jo v restavraciji Tony's. Skupaj z vinom stane okrog 20 evrov. Okusite še portugalske tapase petiscos, lokalno vino ter črni puding z ananasom.

Starodavne tradicije

Festivali, bučni karnevali z veličastnimi kostumi, povorke in verska praznovanja so zelo pomemben del azorske kulture. Na Terceiri doživite tek pred biki tourada a corda, na zadnjo avgustovsko nedeljo se na otoku Pico udeležite Tedna kitov, vezanega na tradicijo lova na kite, v začetku septembra je tam vinski festival Festa das Vindimas.

Najpomembnejši verski festival je povezan s kultom svetega duha, praznovanja s povorkami se na otokih odvijajo med majem in septembrom.

Festival, Azori

Na otoku Santa Maria je avgusta najstarejši portugalski glasbeni festival Mare de Agosto. In še. Na otoku Flores si oglejte cvetne aranžmaje iz ribjih lusk, na otoku Faial se v baru Peter Café Sport družite z mornarji, ki jih na celini pričakuje povsem drugačen svet.

Več fotografij si poglejte v članku Azori - sonce in nebeška modrina

Raziščite tudi: