Benetke - vanje se zaljubiš in se do konca življenja vračaš

Benetke - vanje se zaljubiš in se do konca življenja vračaš (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
28. 10. 2017 Vir: Jana

»Druga mesta imajo občudovalce. Samo Benetke imajo ljubimce,« je v 19. stoletju zapisal neki Francoz.

Bolje se jih ne da opisati. Vanje se zaljubiš in se do konca življenja vračaš na takšne ali drugačne zmenke. Pa saj so s koraj na domačem pragu!

Piazzale Roma

To je edini trg v Benetkah, do katerega lahko pripeljejo avtomobili in avtobusi.

Piazzale Roma, Venice

Tam je glavna avtobusna postaja in parkirna hiša, pa tudi malo dvignjen park z visokimi drevesi in dvema ali tremi barčki – malo večjimi kioski. Pred njimi so mizice, za katerimi je prijetno posedeti, popiti najcenejše beneško pivo ali aperol spritz in v pisani družbi (predvsem domačinov) opazovati mestni promet na eni strani in idilično podobo Benetk na drugi strani kanala Rio Novo. Posrečen začetek ali zaključek ogleda Benetk.

Nujen ogled oddaljenih otočkov

V Beneški laguni si je skoraj nujno ogledati tudi več bolj oddaljenih otočkov, do katerih vozijo vodni avtobusi, vaporetti.

Štirje so še posebej zanimivi:

  • Murano je zaradi slovitega muranskega stekla najbolj razvpit;
  • najlepši je bolj oddaljeni Burano (na fotografiji spodaj), s hišami pisanih barv, ki se zdijo kot iz pravljice;
  • zamočvirjeni Torcello je najstarejši naseljeni otok v laguni s prelepo cerkvijo sv. Foške;
  • otoček San Michele pa je osupljivo pokopališče, po katerem se je vredno sprehoditi in vsrkati malo miru.

Burano island, Venice, Italy

Preberite še: Kaj o vas izdaja vaša najljubša barva?

Cannaregio

V tem predelu živi tretjina stalnih prebivalcev Benetk. Z železniške postaje zavijete levo in čez most Ponte delle Guglie. Nadaljujete po Riu Terà San Leonardo do kanala Rio della Misericordia, kjer najdete veliko dobrih restavracij, in naprej do Campa di Ghetto Nuovo, beneške judovske četrti, kjer lahko poskusite tudi judovsko košer hrano.

Cannaregio, Venice, Italy

Najbolje pa je, da se preprosto izgubite in odkrivate vedno nove uličice, trge in trgce, uživate v vonju svežega perila, ki se suši nad ulicami, in začutite vsakdan domačinov.

Sodobna umetnost

Če se naveličate čudovitih cerkva, umetnin starih mojstrov in golobov na Trgu svetega Marka, si lahko ogledate zbirko sodobne umetnosti Fondazione Pinault. Razstavljena je v Palazzi Grassi ter na Punti della Dogana, v premišljeno obnovljenih carinarnici in skladišču v predelu Dorsoduro.

Punta Della Dogana

V isti četrti je v palači iz 18. stoletja tudi zbirka evropskih in ameriških modernistov ameriške dedinje Peggy Guggenheim, ki je odkrila tudi slovitega Jacksona Pollocka. Nujno obiščite izjemno teraso tik nad kanalom Grande!

S kajakom po beneški laguni

Če ne morete brez športa in ljubite drugačne perspektive, si lahko mesto na vodi ogledate z vodne gladine in na lasten 'pogon'. Beneška laguna je namreč varna za vožnjo s kajaki in kanuji, le prometnih pravil se je treba držati (gondole imajo vedno prednost!).

Zaradi plimovanja je treba paziti, kje začnete izlet – veslači priporočajo marino na rtu San Giuliano v Meštrah, kjer lahko tudi parkirate. Kajak morate pripeljati s seboj. Sicer pa ideje za veslanje najdete na spletu, vtipkajte le Benetke s kajakom.

Jan Morris: Benetke

Knjiga je prvič izšla leta 1960, a je še vedno ena najboljših o tem mestu. Tudi zaradi žlahtne patine časa je nekaj posebnega: ne zgodovina, ne turistični vodnik, ne potopis, ne dnevniško zapisovanje, čeprav v njej mrgoli zgodovinskih zgod in nezgod, osupljivih znamenitosti, skrivnostnih kotičkov in osebnih anekdot.

Če že poznate Benetke in se vam zdi, da o njih ne morete izvedeti nič novega, vam bo Morrisova vzbudila neubranljivo slo po takojšnji vrnitvi in vnovičnem raziskovanju, z njeno knjigo v roki.

Jan Morris, Benetke

Besedilo: Katarina Mahnič