Kaj početi na Bjelašnici? 5 aktivnosti, ki vas bodo povsem navdušile

10. 7. 2024
Deli
Kaj početi na Bjelašnici? 5 aktivnosti, ki vas bodo povsem navdušile (foto: Promocijsko gradivo)
Promocijsko gradivo

Planina Bjelašnica je odlična izbira za vsakogar, ki išče oddih v čudoviti naravi, stran od gneče.

Nahaja se v Bosni in Hercegovini, približno pol ure od Sarajeva. Bjelašnica je pravi raj za ljubitelje aktivnosti na prostem, hkrati pa navdušuje tudi z izjemno kulinariko, zanimivimi kraji in gostoljubnimi prebivalci. Dodatna prednost Bjelašnice je tudi to, da je cenovno ugodnejša v primerjavi s počitnicami v Italiji, Avstriji, Sloveniji ali na Hrvaškem. 

Kaj pa na Bjelašnici početi? Tukaj je 5 aktivnosti, ki vam bodo zagotovo všeč!

Pohodniške in kolesarske poti

Bjelašnica ponuja nešteto poti, po katerih se lahko odpravite peš ali s kolesom. Med aktivnostjo boste obdani s prekrasno naravo, poti pa so veliko manj obljudene, kakor pri nas. Tako boste lahko v miru občudovali okolico, brez da bi vas ob tem kdorkoli motil. 

Osebni arhiv

Obisk naselja Lukomir

Na planini se med drugim nahaja tudi Lukomir, najvišji naseljeni kraj v Bosni in Hercegovini, ki je hkrati edino še delujoče pol nomadsko naselje v državi. Prebivalci se ob prvem snegu umaknejo v nižje ležeče kraje in se spet vrnejo, ko sneg skopni. Če Lukomir obiščete poleti, lahko spoznate nomade in uživate v lokalnih specialitetah.

Osebni arhiv

Odkrivanje kulinaričnih specialitet

Bosna in Hercegovina je zagotovo znana tudi po slastni kulinariki. Privoščite si specialitete, kot so kljukuša, burek, baklava, uštipki in razne pite, seveda pa ne pozabite na dobrote z žara. Ob dobri hrani pa se prileže tudi dobro vino, kot sta hercegovska Blatina ali Žilavka.

Osebni arhiv

Skok v Sarajevo

Kot že omenjeno, se Bjelašnica nahaja le pol ure iz prestolnice države, zato je izlet tja obvezen. V Sarajevu lahko obiščete Muzej Sarajeva ter si ogledate, kje se je leta 1914 odvil atentat Franca Ferdinanda in njegovo ženo Sofijo Hohnberško. Oglejte si še vodnjak Sebilj in zavijte do Kazandžijske ulice, kjer še vedno oblikujejo bakrene džezve za kavo, sladkornice, vaze in krožnike.

Osebni arhiv

Razvajanje v hotelu Nomad

Leta 2022 je svoja vrata na Bjelašnici odprl hotel Nomad, ki združuje sodobnost s tradicijo: navdušila vas bo estetska, sodobna arhitektura, na zajtrkih, malicah in večerjah pa vas bodo navdušile tradicionalne bosanske jedi. V hotelu vas čaka tudi lokalno vino. Zvečer se lahko sprostite ob živi glasbi lokalnih izvajalcev, po aktivnostih zunaj pa si lahko privoščite tudi sprostitev v hotelskem bazenu ali savnah. Več o celotni ponudbi hotela Nomad preberite TUKAJ.

Promocijsko gradivo

Bjelašnica je nedvomno lokacija, vredna obiska. Očarala vas bo s svojo pristnostjo, prekrasno naravo, gostoljubnimi domačini in številnimi aktivnostmi.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren