Brezplačne atrakcije v dragih metropolah

30. 9. 2011

Tri celine, tri najdražja mesta ... jah, hitro boste mislili, da tam s prazno denarnico nimate kaj početi. A to niti ni res, na voljo je kar nekaj povsem brezplačnih znamenitosti. Pa poglejmo.

Tokio

Japonske prestolnice se zdaj že vrsto let drži kar malce neslavni sloves enega izmed najdražjih mest na svetu. A mesto z največ neonskimi lučmi na svetu vam na primer za to svetlo razstavo ne bo zaračunalo niti evra. Tudi med dragimi trgovinami in luksuznimi restavracijami boste našli kup super brezplačnih stvari, na primer v Sonyjevi stolpnici si lahko brezplačno ogledate vse nove tehnološke dosežke, igračke ... Tudi vladna palača skriva super skrivnost, saj 45. nadstropje ponuja čudovit razgled na mesto, vse do gore Fuji. In da ne govorimo o parku Yoyogi, ki v vsem tem mestnem kaosu ponuja številne zanimive in neverjetne kotičke.

Oslo

Seveda je obisk Osla super način, da se znebite odvečnega denarja. A tudi mesto, kjer zelo težko najdete pivo za manj kot pet evrov in pico za manj kot 20 evrov, ponuja nekaj brezplačnih radosti. Na primer brezplačen je ogled Narodne galerije, kjer visi tudi slavna slika Krik Edvarda Mucha. In povsem gratis si lahko privoščite čudovit sprehod ob reki Akerselvu, kar pa sploh ni od muh, saj je to nekaj čudovitega v prav vseh letnih časih.

Sydney

Čeprav se je avstralski Sydney zavihtel že na 6. mesto najdražjih mest na svetu, vam bomo razkrili nekaj njegovih brezplačnih znamenitosti: Royal National Park – pobegnite iz velemestnega vrveža in se sprehodite po tem starem parku, ki skriva tudi enega izmed najbolj bogatih vodnih ekosistemov v Avstraliji. Prisluhnite koncertu v cerkvi Sv. Jamesa, ki je najstarejša cerkev v Sydneyju.

  • Letališče na 54 kvadratnih kilometrih

Čeprav so največje pekinško letališče pred leti povečali in dogradili še en letališki terminal, je kmalu postalo jasno, da to ne bo dovolj. Zdaj napovedujejo gradnjo največjega letališča na svetu. Letališče Peking Dašing bo tretje letališče v bližini kitajske prestolnice – poleg mednarodnega letališča Beijing Capital International Airport, ki so ga pred olimpijskimi igrami leta 2008 popolnoma prenovili in mu dogradili ogromen terminal, in (pol)vojaškega letališča Nanjuan. Kitajci pričakujejo, da se bo na letališču na leto zvrstilo od 120 do 200 milijonov potnikov, kar bo od dvakrat do trikrat več kot na trenutno najprometnejšem letališču na svetu, na mednarodnem letališču Hartsfield – Jackson Atlanta, kjer so lani prepeljali skoraj 90 milijonov potnikov.

Iz revije Lisa