Brezplačni Pariz

Katedrala Notre Dame de Paris (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
29. 5. 2012

Pariz si zagotovo vsak turist zapomni po vseh znamenitostih, trgovinah, vrvežu, odlični hrani in vinu, vendar tudi po zasoljenih cenah, ki lahko ves užitek hitro uničijo. Zato smo za vas poiskala nekaj povsem brezplačnih stvari, ki jih lahko vidite v Parizu.

Umetnost

Pa začnimo. Louvre si vsako prvo nedeljo v mesecu lahko brezplačno ogledajo vsi, enako velja tudi 14. julija, na dan Bastilje. Obiskovalci, mlajši od 25 let, imajo brezplačen vstop vsak petek zvečer, od 18. ure do 21.45 (razen razstav v dvorani Napoleon).

Mimogrede, vrste so takrat posebej dolge, zato se oborožite s pijačo in z jedačo.

Musée d'Orsay, eden od najbolj priljubljenih muzejev, ki ima svoje prostore v nekdanji železniški postaji v Seni, ima brezplačne oglede vsako prvo nedeljo v mesecu (otroci, mlajši od 18 let, imajo vedno prost vstop). V prvem nadstropju se boste sprehodili med mojstrovinami Moneta, Renoirja, Pissarra, Sisleyja, Degasa, Maneta, Van Gogha, Cézanna, Seurata in Matissea.

Prva nedelja je brezplačna tudi v modernem centru Pompidou, kjer se mlajši od 18 let vedno lahko zastonj sprehodijo.

Slavna veleblagovnica Galeries Lafayette ima tedensko v sedmem nadstropju brezplačne modne revije.

Pariz je poln malih galerij in muzejev, kjer vam bodo z veseljem predstavili najnovejše razstave. Nekaj predlogov: Galerie Yvon Lambert (108 rue Vieille-du-Temple), za minimalizem in konceptualne umetnosti, ter Galerie Maeght (42 rue du Bac), za bolj tradicionalno umetnost, v okraju St-Germain-des-Près.

Samo čez reko Seno od Eifflovega stolpa si lahko v Muzeju moderne umetnosti – Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris – ogledate umetniška gibanja 20. in 21. stoletja, ki vključujejo kubizem, dadaizem, fovizem, abstrakcijo ... In brezplačno stalno razstavo del Matissea, Picassa in Chagalla.

Tudi Rodinova kipa Mislec in Poljub si lahko vsako prvo nedeljo v mesecu brezplačno ogledate v Rodinovem muzeju, v stavbi iz 18. stoletja, Hotel Biron, ki ima čudovit vrt.

Zanimivosti
  • Vzpon na Eifflov stolp ima svojo ceno, a večerni piknik v soju njegovih luči si lahko privoščite povsem brezplačno. Občutek je čudovit. Nekaj najbolj čudovitega v Parizu so sprehodu ob Seni – privoščite si jih lahko, kolikor si jih želite.
  • Katedrala Notre-Dame je zgodovinsko središče Pariza, zato si jo morate ogledati, seveda brezplačno. No, vsako prvo nedeljo, od oktobra do marca, pa se lahko brezplačno povzpnete tudi na severni stolp, kamor vodi 387 stopnic.
  • Umetnost uživajte tudi na trgu Place du Tertre na Montmartru, kjer kar mrgoli umetnikov in umetnin. V bližini je nekoč živel slikar Pablo Picasso.
  • Oglejte si mesto s promenade Plantée, ki je opuščen železniški viadukt, blizu Bastilje. • To je čudovit park, kjer ljudje športajo, okoli pa so čudoviti vrtovi in manjši parki.
Za družine

V javnih parkih, kjer je ogromno igral in prostora za tekanje, naj si otroci dajo duška – Park André Citroën, Jardin des Tuileries, Jardin du Luxembourg, Parc Monceau, Square Willette (pred cerkvijo Sacre-Coeur) in Jardin des Plantes.

Največji zeleni park v mestu je Parc de la Villette, kjer so poleti tudi brezplačne kino predstave. Kraj je poln brezplačnih zanimivosti za otroke vseh starosti.

Iz revije Lisa