Buenos Aires - glavno mesto Argentine in rojstni kraj tanga

Buenos Aires - glavno mesto Argentine in rojstni kraj tanga (foto: Katja Gorečan) Katja Gorečan
24. 8. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Rojstni kraj tanga, ki nas začara s svojevrstnim ritmom mestnega življenja.

Buenos Aires je glavno mesto Argentine in leži na zahodnem bregu reke Rio de la Plata. Ker je znan kot rojstni kraj tanga, boste na ulicah srečali plesalce, ki se vrtijo v ritmih in vas bodo tudi povabili, da zaplešete z njimi.

Plaza de Mayo je zgodovinsko središče, kjer stoji ena najbolj simbolnih zgradb Casa Rosada, ki je poslopje predsednika države. V njej je tudi muzej, ki hrani predmete, ki se navezujejo na bivše voditelje Argentine.

Delavski četrti San Telmo in La Boca sta priljubljeni turistični soseski, kjer v obnovljenih hišah iz kolonialnih časov živijo in delajo umetniki, med katerimi je tudi slovenski slikar Marjan Grum, ki je postal nepogrešljiva figura ulice Caminito. V kulturnem centru Museo Conventillo so na ogled zanj značilne železne figure, slike in skulpture v najrazličnejših materialih.

Puerto de Madero je predel mesta, kjer je znameniti most v obliki ženskega čevlja Puente de la Mujer. Tukaj se lahko tudi sprehodite po lepi promenadi vzdolž reke Rio de la Plata.

Buenos Aires je znan tudi po najširši aveniji na svetu Aveniji 9. julija (Avenida 9 de Julio), ki se razteza devet voznih pasov v eno smer, ter devet pasov v nasprotno.

Med obiskom mesta pa se z lahkoto izgubite v nakupovanju na glavni ulici Calle Florida, ki je dolga več kot kilometer. K živemu utripu mesta zagotovo pripomorejo ulični glasbeniki, plesalci tanga, izvajalci pantomime in žonglerji.

Vsekakor je Buenos Aires mesto, ki živi in diha s polnimi pljuči, zato je obisk Buenos Airesa izjemna izkušnja, saj se za vsakim vogalom ulic skrivajo skrivnostne, še neodkrite dogodivščine. Seveda pa nas mesto vabi tudi na milonga večere, kjer se lahko dolgo v noč prepuščamo strastnemu tangu.

Besedilo in fotografije: Katja Gorečan