Ideja za vikend izlet: Burano – mesto čipk in barvitih hiš

Ideja za vikend izlet: Burano – mesto čipk in barvitih hiš (foto: Shutterstock) Shutterstock
22. 2. 2020

Če bi se radi za nekaj časa odpravili v barvit svet otroštva in si pričarali nasmeh na obraz,
obiščite Burano, majhen slikovit otoček na severnem delu Beneške lagune.

O mestu

Barvito obmorsko mestece leži sedem kilometrov od središča Benetk, približno 40 minut vožnje po kanalih in malo po odprtem morju z beneškim vaporettom.

Burano vas razveseli in popelje v svet, ki ga imate mogoče v spominu iz risank in otroških knjig.

Znan je po izdelovanju čipk in barvitih hišah tik ob vodi. Tamkajšnji ribiči pravijo, da je bila vsaka hiša v drugo nasičeno barvo odeta zato, da so ribiči, ki so se zjutraj v gosti megli vračali z ribolova, hitreje našli svojo hišo.

Danes domačini svojih hiš ne morejo prebarvati brez dovoljenja tamkajšnjih oblasti, ki jim na zahtevo pošljejo seznam sprejemljivih barv.

Zgodovina

Ime otoka naj bi izhajalo iz besede Boreana, kot so se imenovala ena od vrat mesta Altinum, ki so ga prebivalci zapustili najprej iz strahu pred Huni leta 452, nato zaradi slabe uprave Langobardov, ki so mesto zavzeli leta 568. Ta vrata so bila postavljena na severovzhodu mesta in je skoznje pihala burja, od tod tudi ime. Po propadu Altinuma in izginotju njegovega obzidja je ime ostalo le v poimenovanju.

Čeprav se Burano splošno šteje za otok, je v resnici skupina štirih otočkov, saj je ozemlje pretrgano s kanali. Zgodovinarji in arheologi menijo celo, da je vsa površina nastala umetno.

Štirje otočki

Prvotni prebivalci, ubežniki pred Atilo, naj bi sprva zgradili več bivališč na kolih, ki so se s časom združila. Prostor med zgradbami naj bi napolnili z nanosom materiala, v glavnem močvirskega blata, ki so ga izkopali ob ustvarjanju plovnih kanalov.

Zdajšnji otok Burano je v resnici skupina štirih posameznih otočkov, ki so razdeljeni z ozkimi kanali (10 metrov v širino) – Rio Pontinello na zahodu, Rio Zuecca na jugu in Rio Terranova na vzhodu.

Kanal petega otoka so napolnili z zemljo in tako je nastala sedanja ulica Via Baldassare Galuppi, ki združuje dva majhna otoka San Martino Destra in San Martino Sinistra.

Čipkarstvo

Burano je bil zelo dolgo podrejen Torcellu in nikoli ni imel takšnih privilegijev kot Murano. Prepoznavnost in pomen je pridobil šele v 16. stoletju, ko so domačinke razvile proizvodnjo čipk z iglami. Tehnologijo izdelave čipk so Benečani pripeljali s Cipra in kmalu začeli izvažati svojo čipko v druge evropske države, kjer je bila zelo cenjena.

Čipke so prodajali po vsej Evropi do 18. stoletja, dokler ni prišlo do hitrega padca obrtništva. Obnovili so ga šele leta 1872, ko so na otoku Burano odprli šolo čipkarstva.

Proizvodnja živi še danes, vendar je zelo malo mojstric, ki še uporabljajo staro tehniko izdelave čipk.

Zanimivosti

Na otoku, ki ima štiri tisoč prebivalcev, je veliko majhnih trgovin, v katerih prodajajo različne izdelke iz čipk. Lahko si ogledate tudi Muzej čipk (Museo del Merletto) na osrednjem trgu Galuppi, kjer so na zanimiv in izviren način predstavljeni različne tehnike izdelave, zgodovinski razvoj čipke skozi risbe, grafike, slike in zbirka izbranih čipk.

Poleg muzeja si lahko na otoku ogledate cerkev San Martino s precej nagnjenim visokim zvonikom in vrednimi umetninami slavnega slikarja Giambattista Tiepole ter trg Piazza Baldassare Galuppi, ki je poimenovan po znanem skladatelju, rojenem leta 1706 na otoku.

Za lačne in žejne

Najbolj znana specialiteta na otoku je rižota iz glavočev, rib, ki so značilne za Beneško laguno. Najzanimivejša mesta, kjer strežejo okusne jedi, so tako imenovane trattorie brunelle oziroma gostilne, v katerih lahko vedno jeste najfinejše domače specialitete iz rib in pijete domače vino.

Poskusite sladici bussola in esse, ki sta značilni za ta otok. Seveda imajo tudi izvrsten izbor tipičnih italijanskih pic, privoščite pa si okusen sladoled v kateri od številnih slaščičarn. V ribarnicah, ki so le nekaj metrov oddaljene od središča mesteca, boste najbolje občutili življenje otočanov.

Besedilo: Jasna Milinković. Članek je bil objavljen v reviji Jana.

Poglejte si še: 6 čarobnih krajev v Italiji, ki jih je vredno obiskati vsaj enkrat v življenju