Češki Krumlov – tu se vam res zazdi, da je čas obstal pred 500 leti

Češki Krumlov – tu se vam res zazdi, da je čas obstal pred 500 leti (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2018 Vir: Jana

Češki Krumlov se iz dneva v dan vse bolj uveljavlja kot pomemben turistični kraj. To ne preseneča, saj je mesto na slikovitem okljuku reke Vltave skoraj v popolnosti takšno kot pred pol tisočletja.

O mestu

Južnočeško mesto je nekaj posebnega. Mestno središče se v obliki konjske podkvice vije ob reki Vltavi in svoje podobe ni spremenilo že zadnjih 500 let.

Molekule zraka imajo primešano zmes arhaičnega in toplega. Ko hodite po poti, tlakovani z granitnimi kockami, in vonjate božanske arome, ki prihajajo iz pritličij strnjenih hiš, pričakujete, da bo izza lesenih vrat čevljarne pokukal srednjeveški možakar z usnjem in dletom v rokah ter vas povabil, da si ogledate njegove nove čevlje.

Tu se vam res zazdi, da je čas obstal pred 500 leti. Privabili vas bodo majhni lokali ob reki Vltavi s pogledom na gromozanski kompleks gradu.

Zgodovina

Po legendi naj bi prišlo ime Krumlov iz nemških besed ‘Krumme Aue’, kar naj bi prevedli kot ‘ukrivljeni travniki’. Mesto je bilo prvič omenjeno v dokumentih leta 1253 kot Chrumbonowe. Najstarejše naselbine na tem področju naj bi segale v staro kameno dobo. Večja naselbina se je pojavila v bronasti dobi, keltska je iz mlajše železne dobe (pribl. 400 pr. n. št.), slovanska naj bi bila od 6. stoletja n. št.

V zgodnjem srednjem veku je rečna pot po Vltavi ustvarila trgovsko pot. Tako je v 9. stoletju to ozemlje pripadalo češki plemiški družini Slavnikovci, ki so jih leta 995 premagali Přemyslovci.

Grad

Svojevrstno doživetje je obisk ogromnega gradu iz 14. stoletja.

Drugi največji češki grad je pravzaprav svojevrstno mesto z več kot 300 sobanami. Od interjerja po svoji veličini zagotovo izstopa plesna dvorana z dekoracijo iz sredine 18. stoletja in s slikarijami v tehniki optične prevare, ki prikazuje nabrite značaje italijanskih veseloiger.

Zunaj se razprostirajo grajski vrtovi in parki. Ko že mislite, da se boste po zadnjih stopnicah povzpeli na zadnjo teraso, presenečeni ugotovite, da obstajajo še ene stopice, ki vodijo novi skrivnosti naproti. Od leta 1992 je na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine.

Mestni park

Mestni park je eden najlepših parkov na Češkem, katerega zgodovina sega v 16. stoletje.

Sam park je bil namenjen za počitek jezuitov, ki so prebivali v učiteljišču, danes pa je v njem hotel Růže, eden elitnejših hotelov v mestu. V parku so uredili poletno rezidenco in pokopališče z leseno kapelico sv. Martina, ki jo je leta 1717 nadomestila zidana kapela, katere videz se je zadnjič spremenil leta 1737. 

V parku je precej umetniških spomenikov iz različnih obdobij, od 65 rastlinskih vrst pa je najbolj opazen beli bor. Park se razprostira na 2,5 hektarja na levem bregu Vltave in je priljubljeno sprehajališče.

Zanimivosti

Okrog gradu so stavbe iz različnih obdobij in slogov. Med njimi je baročno gledališče iz leta 1766, v katerem so ohranjeni prvotni pripomočki in oder, kar lahko najdete le še v gledališčih Drottningholm in Gripsholm na Švedskem. Zaradi starosti ga uporabljajo le trikrat na leto, ena od predstav pa je baročna opera ob svečah.

Zanimiv je muzej avstrijskega slikarja Egona Schieleja, ki je živel v mestu. Gotska cerkev sv. Vida iz 15. stoletja je poslikana z dragocenimi freskami. V mestu je pivovarna Eggenberg, na slikovitih mestnih ulicah pa so posneli veliko filmov, kot so Traumstadt, Iluzionist in Hostel.

Okolica

Deset kilometrov od mesta je eden najstarejših čeških samostanov Zlatá Koruna, 30 km proč pa dvorec Hluboka, zgrajen v 12. stoletju in pozneje prenovljen po vzoru dvorca Windsor.

Češki Krumlov je blizu največjega češkega narodnega parka Šumava. Šumavske gore ležijo ob meji z Avstrijo in Nemčijo ter ponujajo vrsto naravnih habitatov – šotišč, alpskih travnikov, starih gozdov, jezer in rek. Območje je priljubljeno med pohodniki, kolesarji in kanuisti na Vltavi.

Češki Krumlov je blizu umetnega jezera Lipno, po katerem veliko ljudi potuje z ladjami v različna manjša mesta in do jezu s hidroelektrarno.

Za revijo Jana pripravila: Jasna Milinković