Chioggia – male Benetke

Chioggia – male Benetke (foto: Tina Lucu) Tina Lucu
17. 8. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Chioggia je bila naseljena že v rimskih časih.

Chioggia je ribiški kraj v bližini Benetk. Je pravi oddih po bučnih in s turisti napolnjenih Benetkah. V Chioggii je življenje bolj umirjeno, domačini se na glavnem trgu zbirajo na kavi in drugih prigrizkih, otroci prosto norijo po coni za pešce.

Kraj je na južnem vhodu v beneško laguno, na majhnem istoimenskem otoku, ki je čez most povezan z večjo Sottomarino. Ime je kraj dobil po vrsti radiča – chioggia.

Za Chioggio prav vsi pravijo, da so miniaturne Benetke. Naselje je namreč zgrajeno sredi morja na lesenih kolih, s kopnim pa ga povezujejo mostovi. Že kmalu po ustanovitvi je bilo pomembno ribiško središče, danes pa je zaradi slikovitosti tudi priljubljen turistični cilj. Mestece je prepredeno z ozkimi uličicami, ogledate pa si lahko kar nekaj srednjeveških cerkvic iz 16. in 17. stoletja.

Legenda o treh beguncih iz Troje

Nastanek mesta je povezan z legendo, po kateri naj bi trije begunci iz Troje, Antenor, Akvil in Klodij, prišli do severne obale Jadranskega morja in tu ustanovili naselja: Antenor Padovo, Akvil Aquileio (Oglej), Klodij pa Clodio. Iz imena Clodia se je postopoma oblikovalo današnje ime Chioggia.

Dejstvo je, da je bila Chioggia naseljena že v rimskih časih, o njej pa najdemo prve pisne sledi v bizantinskih spisih iz 5. stoletja. Ob preseljevanju narodov v 7. stoletju je že bila pomembno ribiško središče in pod oblastjo razvijajočih se Benetk.

Besedilo in foto: Tina Lucu

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri