Como – sonce, voda, mir, lepota le streljaj od Milana

4. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

V mestu Como ob čudovitem jezeru Como, kjer vse kar buhti od zelenja, rož in razkošja, je prvi vtis zelo športen.

Slika 1/11

Jezero Como je eno od najbolj razgibanih in najlepših jezer v Italiji.

Tina Lucu, D. D.

V vse smeri jezera tečejo in kolesarijo rekreativci in profesionalci, domačini in tujci obeh spolov in vseh starosti, morda še bolj zagnano kot na našem Bledu ali v Bohinju.

A od športnega vzdušja se vrnimo nazaj h Comu, največjem mestu ob istoimenskem jezeru, ki je v pokrajini Lombardija, samo nekaj kilometrov od meje s Švico. Ima okoli 85 tisoč prebivalcev ter je ob južnem delu jezera, 45 kilometrov od Milana.

Hribi okoli mesta so bili poseljeni že v bronasti dobi, saj je tu živelo keltsko pleme Orobi. V 1. stoletju pred našim štetjem je Como postal rimsko mesto, Rimljani pa so po ukazu slavnega Julija Cezarja zgradili tipično mesto z obzidjem in pravilnim razporedom ulic. V srednjem veku je mesto postalo znano po zgradbah, ki so jih gradili maestri Comacini (mojstri iz Coma).

Arhitekti, tesarji in dekoraterji so postali znani po vsej Evropi, danes pa je ta stil znan kot lombardijski stil gradnje. V 19. stoletju je jezero zaradi mešanice mediteranske in alpske klime ter osupljivo lepe narave postalo znano turistično središče, kjer so si predvsem bogati Milančani postavljali rezidence. Danes je Como znan po spomenikih, cerkvah, muzejih, palačah in parkih z izjemno lepo in raznovrstno hortikulturo.