Obiskali smo Corleone, kraj na Siciliji, znan po mafiji in filmu Boter, vendar z veliko kulturno dediščino

17. 6. 2024
Deli

Corleone je mestece v zaledju Sicilije v provinci Palermo. Njegova slava se je začela, ko so njegovo ime povezali z mafijsko družino v ameriški filmski sagi "Boter".

V resnici družina Corleone ne obstaja, gre za filmsko fikcijo, resničnost je veliko bolj boleča, ker je povojna sicilijanska mafija povezana z mafijsko "eskalacijo" mafijskih šefov Corleonese, ki so po različnih mafijskih vojnah prevzeli premoč, nad drugimi tako, da je prek prijateljstev in zavezništev učinkovito poveljeval celotni Siciliji.

Preberite še:

Bogata zgodovina in kultura

Mestece Corleone, ki ima okoli 11 tisoč prebivalcev, leži v notranjosti Sicilije na nadmorski višini 550 metrov približno 60 kilometrov južno od Palerma.
Kraji okoli Corleoneja so bili poseljeni že za časa bronaste dobe, kot naselje pa se je formiralo za časa Bizanca.

Profimedia

Prvi zapisi o mestu so iz leta 840, ko so na Siciliji vladali Arabci, saj je kraj dobil na ekonomski, vojaški in strateški veljavi. V 12. stoletju je Corleone prešel pod krščansko oblast, največjo demografsko rast pa je doživel v 15. in 16. stoletju, ko so se v mestu naselili lombardijski kolonisti, ki so znatno izboljšali kmetijstvo.

Roman in film opisujeta zgodbo italijanskega migranta iz Corleoneja Vita Andolinija Corleoneja, ki postane šef mafijske združbe v New Yorku.

Roman in film opisujeta zgodbo italijanskega migranta iz Corleoneja Vita Andolinija Corleoneja, ki postane šef mafijske združbe v New Yorku.

DDD

Zaradi strateške lege je bil Corleone ves čas svoje zgodovine nemirno, uporniško in borbeno mesto, saj je sodelovalo v številnih Sicilijanskih vojnah.

Roman in film Boter

Svetovno znani kraj je Corleone postal po izidu mafijskega romana Boter ameriškega pisatelja italijanskega rodu Maria Puza leta 1969, še bolj pa po filmu iz leta 1972 z enakim naslovom Francisa Forda Coppole.

Roman in film opisujeta zgodbo italijanskega migranta iz Corleoneja Vita Andolinija Corleoneja, ki postane šef mafijske združbe v New Yorku. Zaradi uspešnosti prvega filma Boter so posneli še dve nadaljevanji.

DDD

Pisatelj Mario Puzo je dobro poznal zgodovino Corleoneja ter bil seznanjen s tem, da iz kraja prihajajo številni zloglasni mafijci in gangsterji. Nekateri so se odselili v ZDA, drugi pa so ostali na Siciliji in bili del združbe imenovane Corleonesi (klan Corleone).

Najbolj znani mafijci, ki so se rodili v Corleoneju:

Bernardo Provenzano in Salvatore Riina, ki sta delovala na Siciliji, brata Jack Dragna in Tom Dragna, ki sta »poslovala« v Los Angelesu ter člani newyorške mafije Gaetano "Tommy" Reina, Tommy Gagliano in Giuseppe Morello.

Danes se, vsaj tako se zdi, da je Corleone povsem mirno in prijetno podeželsko mesto z zelo prijaznimi in komunikativnimi prebivalci, ki so z mafijo opravili za vse večne čase, čeprav mafijske združbe na Siciliji še vedno obstajajo. In v Corleoneju še vedno živijo potomci zloglasnih mafijcev.

Anti-mafija muzej

Mesto živi od poljedelstva in zadnja desetletja tudi od turizma, saj film Boter velja za kultnega in je pri vrhu vseh lestvic najboljših filmov vseh časov. Čeprav ni tako atraktivno kot nekatera druga mesta na Siciliji, je prav zaradi filma zanimiv za turiste. 

Prebivalci mesta so v opomin in tudi v turistične namene leta 2000 odprli muzej, imenovan Anti – mafija (Centro Internazionale di Documentazione sulla Mafia e del Movimento Antimafia).

Prebivalci mesta so v opomin in tudi v turistične namene leta 2000 odprli muzej, imenovan Anti – mafija (Centro Internazionale di Documentazione sulla Mafia e del Movimento Antimafia).

DDD

Prebivalci mesta so v opomin in tudi v turistične namene leta 2000 odprli muzej, imenovan Anti – mafija (Centro Internazionale di Documentazione sulla Mafia e del Movimento Antimafia). Mimogrede - v muzeju imajo tudi slovenska navodila za obiskovalce, kar je zelo pohvalno in predvsem očitno, da Corleone obišče veliko Slovencev.

Zanimivosti

Profimedia
  • Zavetnik mesta Corleone je Frančišek Ašiški, ki mu je posvečeno več kipov in drugih obeležij.
  • Notranjost Sicilije je zelo hribovita in dramatična ter ponuja številne razgledne točke na edinstveno podeželsko pokrajino. NASVET: Če obiščete Sicilijo sami, najemite avto vsaj za nekaj dni. Najem avta na dan vas stane od 20 do 30 evrov in je zaradi čudovite notranjosti otoka odlična naložba.
  • Režiser Francis Ford Coppola prihaja iz umetniške družine italijanskega porekla tako, da je dobro seznanjen s kulturo in zgodovino Italije.
  • Danes je sinonim za italijanskega mafijskega šefa prav lik Vita Corleoneja.
  • Momljajočega Vita je nepozabno upodobil veliki Marlon Brando, ki je bil nizozemsko angleško nemškega porekla.
  • Lik Michaela Corleoneja je upodobil Al Pacino, katerega stara starša po mamini strani dejansko prihajata iz kraja Corleone.

Preberite še

 

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren