Cortina D'Ampezzo - zimski raj za ljubitelje belih strmih

Cortina D'Ampezzo - zimski raj za ljubitelje belih strmih (foto: Profimedia) Profimedia
23. 11. 2017

Kraljica Dolomitov, Cortina D'Ampezzo, slovi kot zimski raj za ljubitelje belih strmih, a vas bo navdušila še z marsičim.

Narava in aktivnosti

Cortina ima zagotovo eno najlepših pokrajin, kar jih premorejo smučarska središča. Obkrožajo jo slikovita ostenja in vrhovi Dolomitov (nad 3.000 metrov jih sega šest), pogled nanje je dih jemajoč.

Pozimi se v Cortino zgrinjajo ljubitelji smučanja, prostega smučanja, bordanja, nordijskih športov, hokeja na ledu, lednega plezanja, sankanja in celo dirkanja na ledu, poleti gorski kolesarji, plezalci, pohodniki in ljubitelji nordijske hoje. Glede gneče na smučiščih (teh je skupno za kar 115 kilometrov) ne skrbite, je namreč ni. Večina italijanskih turistov v Cortini nikoli ne stopi na smuči.

Cortina D'Ampezzo

Cortina je poosebljenje sladkega življenja

Italijani jo radi obiskujejo zaradi mode, kulture, prestižnih trgovin, restavracij, čudovitih prizorov narave, petičnih večernih mimohodov, velnesa in golega užitka.

Že v preteklosti so tu še kako radi počitnikovali slavni in bogati. Med njimi Sophia Loren, Brigitte Bardot, Clark Gable in Ingrid Bergman. Najbolj znan hotel, v katerega se zgrinjanjo slavni, je v dvorcu Miramonti, ta osupne s svojo eleganco.

A to ne pomeni, da si Cortine ne morete privoščiti. Ponudba hotelov za vsak žep je veliko večja od tiste za najpremožnejše.

Hrana in velnes

Najboljše restavracije s tradicionalno hrano so na obrobju mesta, cene v njih pa so postale vrtoglavo visoke.

  • El Toula ponuja italijansko hrano v čudovitem starem skednju,
  • Da Beppe Sello odlično ponudbo mesnih jedi in solat,
  • Leone e Anna specialitete s Sardinije,
  • restavracija Tivoli nosi Michelinovo zvezdico.

V mestu in na smučiščih ne manjka ugodnejše ponudbe s pristnimi testeninami in picami iz krušne peči, med najboljšimi v središču je picerija Croda Cafe.

Cortina slovi tudi po razvajanju v vročih kopelih in savnah, najvišje ležeča savna v Dolomitih je na 2.046 metrih nadmorske višine.

Oglejte si ...

V Cortini so zelo ponosni na bogato rokodelsko tradicijo. Oglejte si, kako topijo železo in ga skupaj z lesom, keramiko, steklom in tkaninami oblikujejo v elegantne dekorativne elemente.

Odtavajte v olimpijsko leto 1956 in zadrsajte v imenitnem Ledenem stadionu, oglejte si stezo za bob Eugenio Monti in smučarsko progo Tofana, ki vsako leto gosti ženski superveleslalom in smuk.

Ilka Štuhec

Obiščite še astronomski observatorij in Rimoldijev muzej z zbirko slik in kipov največjega italijanskega umetnika 20. stoletja.

Stvari, ki jih morate izkusiti

Nakupovanje v Cortini je nekaj, kar preprosto morate izkusiti, saj že desetletja slovi kot najbolj modna počitniška destinacija. V slavni ulici Corso Italia se tre trgovin in dam z nakupovalnimi vrečami zvenečih oblikovalskih imen. Že samo sprehod po tej ulici vas bo seznanil s tem, kakšni bodo trendi prihodnjo sezono.

Nakupovanje v Cortini

Tu boste našli tudi tradicionalne trgovine z rokodelskimi izdelki, narejenimi po starodavnih metodah, ki prehajajo iz roda v rod. Poleg oblačil boste tako lahko kupili še nakit, starine, umetnine in krzno.

V Cortini si lahko omislite tudi poroko na saneh s konjsko vprego, večerjate lahko v kabini žičnice ali poletite s helikopterjem. Vsako prvo soboto v mesecu do marca organizirajo ogled zore z vrha gore Tofana. Do tja vas popeljejo z žičnico in vam postrežejo z zajtrkom.

3. in 4. februarja pa je tam legendarna nordijska tekma Granfondo Dobbiaco.