Costa Smeralda - sanjske plaže, zgodovina, hrana in še marsikaj ...

Costa Smeralda - sanjske plaže, zgodovina, hrana in še marsikaj ... (foto: Fotolia) Fotolia
24. 9. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Sardinija ima skoraj dva tisoč kilometrov obale, ki jemlje dih. Čudovite majhne zalive s pepelnato belim peskom krasijo borovi nasadi, ki ponujajo bogato senco, in več kilometrov dolge sipine, po katerih se lahko sprehajate ure in ure.

Morje, katerega barva niha med jasno, sinjo modro, in smaragdno zeleno, vas bo prevzelo. Notranjost preveva prava asketska lepota, z visokimi gorami, plutovinastimi drevesi, redkimi rastlinskimi vrstami in živalmi – vse to je del Sardinije.

Poleg vsega omenjenega je bil drugi največji otok v Italiji s Costo Smeraldo izbran za pribežališče svetovne družbene smetane. Na srečo lahko vedno pobegnete iz mondenega vrveža v predel, iz katerega izhajajo bogati in slavni, Porto Cervo. Tu si poiščite sanjsko plažo, v bližini ribiške vasice Stintino na severozahodu do Costa Verde na jugozahodu ali na nenaseljenem otoku Mini.

Po čutni poti odkrivanja

Z vlakcem Trenino Verde se popeljite v kraje, ki si jih želite ogledati. Omamil vas bo vonj po rožmarinu, mirti, timijanu, žajblju in brinu.

Hrepenite po drugačnih vtisih? Potem je čas za izlet v Castelsardo, ki vas bo očaral s svojo trdnjavo in romantično stezo iz stopnic. Občutite dih preteklosti v Algheri, ki je bila že stoletja del Katalonije in vas bo presenetila s svojim španskim pridihom.

Da bi dobili občutek, kakšen je tipičen življenjski slog Sardincev, se udeležite prireditve Festivali 1000. Za spominke si privoščite pleteno košaro in kos okusnega sira, da vas bo vonj po Sardiniji še dolgo spremljal tudi doma.