Čudovite plaže, ki krasijo svetovna velemesta

Čudovite plaže, ki krasijo svetovna velemesta (foto: shutterstock) shutterstock
24. 4. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Ste kdaj pomislili, da bi šli na poletne počitnice, na morje, v velemesto?

Poleg plaže, kjer je po navadi veliko ljudi, kar seveda ni velik plus, vam velemesto ponuja veliko možnosti za preživljanje prostega časa od obiska kulturnih znamenitosti, koncertov, dobrih gostiln, nakupovanja ... Mi smo šli na zanimivo pohajkovanje, katera velemesta se lahko pohvalijo z lepimi plažami.

Sidney, Avstralija

Največje avstralsko mesto (skoraj 5 milijonov prebivalcev) spada med najlepša in življenju najprijaznejša svetovna mesta. Ima zanimivo pristanišče, lepo obalo, toplo in prijetno podnebje in svetovljansko kulturo. Najlepša in najbolj znana plaža v mestu je Bondi. In ne skrbite, plaža ima podvodno zaščitno mrežo, ki varuje plavalce pred morskimi psi.

Cape Town, Republika Južna Afrika

Cape Town je ena najbolj priljubljenih destinacij tako v Južni Afriki kot tudi v Afriki, kar je posledica dobrih klimatskih razmer v mestu (podobna mediteranski), naravnih znamenitosti ter dobro razvite infrastrukture. Zelo priljubljena okoliša izletniška točka je Mizasta gora, no, za eno najlepših mestnih plaž v mestu (s širšo okolico ima kar 3,7 milijona prebivalcev) in na svetu pa velja Clifton, ki je pravzaprav kar ena izmed štirih plaž, ki so ločene s skalami ter slovijo po kristalno beli mivki.

Los Angeles, ZDA

L. A. je središče obsežnega velemestnega območja, ki šteje skoraj 18 milijonov prebivalcev. Filmska meka velja tudi za enega najbolj svetovljanski mest na svetu, kjer se mešajo vse kulture in rase tega sveta. Mesto angelov je znano tudi po plažah, najbolj znana pa je Venice beach. Hokejski zvezdnik L. A. Kingsov Anže Kopitar ima hišo tik ob morju na Manhattan beachu.

Hongkong, Kitajska

Mesto je pravzaprav otok, na katerem živi 1,2 milijona prebivalcev, ter je edinstven stik vzhodne (kitajske) in zahodne (angleške) civilizacije. Hongkong pravzaprav leži v naravnem parku, obdanem s hribi, zalivi in gozdom, podobno kot Rio de Janeiro. Mesto in cela regija slovita po izjemno čistem zraku ter po najdaljši življenjski dobi prebivalcev na svetu. Moški v povprečju živijo 81 let, ženske pa skoraj 87. Številni trdijo, da ima Hongkong najboljšo ponudbo ulične hrane na svetu. Najbolj znana plaža je na jugu otoka v zalivu Repulse.

Rio de Janeiro, Brazilija

Eno najlepših velemest na svetu, vsaj kar se naravnega okolja tiče, ima kopalno sezono vse leto, topleje pa je pozimi, saj je to brazilsko mesto na južni polobli. Šestmilijonsko mesto (ožji del) slovi po sambi, karnevalih, nogometu, favelah, kipu Jezusa Odrešenika ter tudi po prelepih in neskončnih plažah, ki obdajajo mesto. Najbolj slavni sta seveda 'čarobni' Copacabana in Ipanema, v zadnjem času pa je zelo popularna 'deskarska' plaža z imenom Barra da Tijuca.

Miami, ZDA

5,5-milijonski Miami je eno najbogatejših mest v ZDA, bogat pa je tudi zaradi pisane strukture prebivalstva, saj velja za Latinsko Ameriko v malem. Znan je tudi po turizmu, velikem prometu križarskih ladij pa tudi po svojih plažah in zabavah. Najbolj znana in trendna plaža je South Beach. V 80. letih so se na South Beach preselile ikone modne industrije (med drugimi tudi pokojni Gianni Versace) ter dvignile standard in cene nepremičnin v soseski. Danes je prestižni South Beach znan po divjem nočnem življenju ter art deco stavbah, ki so kulisa za številne filme in nadaljevanke. Prva, ki je prek zaslonov poskrbela za popularnost tega predela Miamija, je bila izjemno popularna in modna serija Miami Vice, ki se je vrtela v 80. letih prejšnjega stoletja.

Dubaj, Združeni arabski emirati

Dubaj je v 21. stoletju postal kraj, kjer se gradijo megalomanski gradbeni projekti, kot so najvišji nebotičnik na svetu Burdž Kalifa (828 metrov), super-veliko letališče Dubai World Central - Al Maktoum in nekaj luksuznih umetnih otočij pred obalo (Palmovi otoki, Svet ). To 2,1-milijonsko moderno mesto slovi tudi po ekskluzivnem modnem nakupovanju, enakovrednemu tistemu v New Yorku, Parizu, Milanu ali Tokiu. Najbolj znana plaža v mestu se imenuje Jumeirah, poleg nje pa leži svetovno znani hotel s sedmimi zvezdicami Burdž Al Arab.

Barcelona, Španija

Slovencem Barcelone seveda ni treba posebej opisovati, saj je to eden izmed naših najpriljubljenejših turističnih mest. Glavna plaža 1,2-milijonskega glavnega mesta Katalonije se imenuje Barceloneta. Barcelona s svojo kulturo, zgodovino, kuhinjo, odprtostjo in svetovljanstvom prav gotovo omogoča poleg ležanja na plaži in vodnih športov še marsikaj.