Čudovite surrealistične podobe, ki jih je ustvarila narava

Čudovite surrealistične podobe, ki jih je ustvarila narava (foto: Profimedia) Profimedia
29. 1. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Nadrealizem ali surrealizem je filozofska in umetniška smer, ki je nastala v 20. letih prejšnjega stoletja. 

Surrealizem je opredeljen kot prikazovanje nadnaravnega, nedoumljivega in izražanje višje stvarnosti v obliki asociacij pod vplivom nezavednih duševnih mehanizmov. Najbolj znana predstavnika nadrealizma v slikarstvu sta Salvador Dali in Joan Miro. Za širjenje naše in vaše splošne izobrazbe smo pogledali, kateri so tisti nadrealistični, neverjetno lepi in nenavadni kraji, ki pa jih je ustvarila sama mati narava. 

Vulkan Mayon, otok Luzon, Filipini

Mayon je eden od 22 delujočih vulkanov na Filipinih, leži na tako imenovanem pacifiškem ognjenem prstanu, na katerem so potresi in izbruhi vulkanov zelo pogosti. Zadnji izbruh tega 2.463 metrov visokega vulkana, ki bruha lavo tudi do 700 metrov visoko, se je zgodil decembra 2017, ko je moralo svoje domove začasno zapustiti kar 40 tisoč ljudi. Mayon je znan tudi po svojem skoraj popolnem simetričnem stožcu ter velja za enega najlepših vulkanov in eno izmed največjih naravnih čudes na svetu.

Podvodni slap, otok Mauritius ali Mavricij, Indijski ocean

Podvodni slap je del naravnega parka Black River Gorges National Park, ki leži na jugozahodu otoka Mavricij ter je poznan po naravi, polni skritih veliko optičnih iluzij. Najbolj atraktiven je podvodni slap, ki seveda ni resničen (iluzija), vendar se zdi, kot da velik slap vode pada globoko v ocean. Pravzaprav gre za erozijo peska, ki z obale drsi proti globinam in je bolj podoben peščeni uri kot slapu. Na žalost se 'iluzija' dobro vidi samo iz ptičje perspektive, tako da je za ogled podvodnega slapa trebi najeti helikopter ali letalo.

Velika modra luknja, Belize

Velika modra luknja ali Great Blue Hole je podvodna vrtača, ki ima premer 314 metrov ter globino 124 metrov in je del koralnega grebena Belizeja. Luknjo je proslavil slavni raziskovalec Jacques Cousteau leta 1971. Modra luknja je od obale oddaljena približno 100 kilometrov ter danes velja za eno najbolj zaželenih potapljaških destinacij na svetu.

Hudičev stolp, Wyoming, ZDA

Hudičev stolp (Devil's Tower) je bila priljubljena vzpetina med ameriškimi staroselci (Indijancih iz več vrst plemen), ki jo imajo še danes za sveto goro. Od vznožja do vrha hriba ta osamelec iz magmatskih kamnin meri 385 metrov ter je priljubljena plezalna točka. Kot naravni park je zaščiten od leta 1906. Dodatno mističnost stolpu še danes dajejo številni indijanski duhovni obredi, ki jih opravljajo različna plemena. Gora ima tudi številna indijanska imena, kot so Visoka skala (Kiowa), Medvedova koča (Čajeni, Crowi), Medvedov brlog (Čajeni, Crowi), Medvedova mizasta koča (Lakota), Medvedov tipi (Arapahi, Čajeni), Skalno drevo (Kiowa) in Grizlijeva koča (Lakota).

Wave Rock, Hyden, Zahodna Avstralija

Wave Rock je izjemna kamnita tvorba iz vezanega granita v obliki morskega vala, ki se bo zlomil, visokega 15 metrov ter dolgega 110 metrov. Za staroselce Aborigine ima skala duhovni in kulturni pomen in je za njih 'sveta' zemlja. Valjasta skala je postala turistična atrakcija, ki jo vsako leto obišče okoli 140 tisoč turistov. Več o valoviti skalni formaciji na: http://www.waverock.com.au/.

Čokoladni griči, otok in provinca Bohol, Filipini

Gričev ali brd je okoli 1.500 in so obrasli s travo, ki po sušnem obdobju dobi barvo čokolade – od tu seveda tudi ime. Brda so apnenčastega izvora in so podobne geološke sestave, kot so griči na Krasu v Sloveniji. Čokoladni griči so glavna turistična zanimivost province in so tudi na lokalni zastavi in grbu.

Koralni greben Palav, Republika Palav, Tihi ocean

Ena najmlajših držav na svetu (neodvisnost je pridobila leta 1994) in ena najmanj poseljenih (okoli 20 tisoč prebivalcev) je sestavljena iz približno 340 otokov ter ima enega najlepših koralnih grebenov na svetu. Otočki, ki so posajeni po koralnem grebenu, so videti še malo lepše kot v vaših najlepših sanjah o morskih počitnicah.

Karlu Karlu/Devils Marbles Conservation Reserve, Severna Avstralija

Karlu Karlu so ogromni granitni kamni vseh mogočih oblik, razpršeni po dolini rdeče puščave. Območje je malo poseljeno, tiho in odmaknjeno, poleg tega nenavadne oblike kamnov ter rdeč pesek dajejo kraju čarobnost in mističnost. Karlu Karlu so kraju dali ime prvotni prebivalci Avstralije Aborigini, za katere je to sveti kraj velikega kulturnega in duhovnega pomena.

Fotografije: Shutterstock, Profimedia