December na Antarktiki

December na Antarktiki (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
13. 12. 2012

Ta ledena celina je pravi raj za avanturiste, ki so obiskali že vse, zdaj pa iščejo nove eksotične destinacije. Krotki pingvini, križarjenje med ledeniki, južna variacija aurore borealis ... Antarktika je osupljiva.

Nekoč je nekdo rekel, da če bi bila Antarktika glasbenica, bi bila Mozart. Če bi bila slikarka, kiparka, bi bila Michelangelo. Če bi bila književnica, bi bila Shakespeare.

Pa vendar je ona še nekaj veliko večjega – edini kraj na Zemlji, ki je še vedno takšen, kakršen mora biti.

Antarktika in njena divja lepota

Antarktika je najlepša in najmičnejša ljubica, in ko jo prvič srečaš, se brez vsakega dvoma takoj zaljubiš vanjo. To je ljubezen na prvi pogled.

Hkrati je ekstremna izkušnja, ekstremna izpostavljenost prvinski naravi, ekstremna psihološka preizkušnja ... vsaka ura dneva ... znajdeš se v renčečih zobeh celine, ki ne mara obiskovalcev.

Eden od čudežev današnjega sveta je, da lahko potuješ po svetu in ga vidiš s svojimi očmi, nedosegljivi jug pa je postal slaven tudi zaradi dramatične zgodovine in privlači še danes.

Stoletje po osvojitvi južnega pola so ljudje še vedno očarani nad zgodbami Scotta, Amundsena, Shackletona in drugih pionirskih raziskovalcev Antarktike – zlasti zaradi heroizma in tragedij, poguma in notranje trdnosti in neverjetnih človeških epskih zgodbah o dosežkih in neuspehih, ki se v sodobnem času zdijo komajda verjetni.

Kim Stanley Robinson, avtor danes že klasičnih znanstvenofantastičnih del, je bil tisti, ki je dejal, da pod 40 stopinjami zemljepisne širine ne veljajo več nobeni zakoni, pod 50 stopinjami ni več Boga, pod 60 stopinjami ni več zdrave pameti in pod 70 stopinjami ni več življenja.

In vendar se ljudje podajamo na to celino, pa ne samo raziskovalno, na njej celo tekmujemo.

Zaradi iskanja smisla oziroma transcendence? Zaradi preseganja umskih in fizičnih omejitev? Ali preprosto zaradi gole avanture, brez kakšnega pravega razloga?

Cold Sweat

Ob 100-letnici osvojitve južnega pola se je med antarktičnim poletjem 2011/2012 17 moških in žensk v sedmih ekipah iz šestih držav podalo na najtežjo vzdržljivostno tekmo sedanjega časa.

Kako je bilo, poglejte v videu:

Naslednja 745-kilometrska ekstremna preizkušnja bo med antarktičnim poletjem 2013/14 in nanjo se lahko prijavite tudi vi na www.extremeworldraces.com.

Vir: playboy.si

Potovanje na Antarktiko

Med plovbo proti Antarktiki je vsak ovinek lahko nova osupljiva pustolovščina.

Če Južni tečaj obiščete decembra, se vam bo zaradi vrhunca poletja dežela ledu zdela manj zapuščena in sovražna, saj je to čas z največjim številom ur svetlobe (20), ki zajame pokrajino, in tudi čas, ko pingvini valijo jajca.

  • Paradise Bay

Rajski zaliv je eden najlepših zalivov Antarktike. Nedotaknjen in obkrožen z ledenimi vrhovi, ki segajo tudi preko 3000 m. Gorovje je del mogočne Grahamove zemlje. Paradise Bay vsekakor ponuja dih jemajoče prizore.

  • Petermannov otok

Otok je odkrila nemška odprava v letih 1873-74, ime pa je dobil po geografu Augustu Petermannu. Med postankom na kopnem vas bodo ob obali pričakali adelijski in oslovski pingvini ter modrooki vranjeki.

  • Otok Pleneau

Otok, ki leži na južnem koncu kanala Lemaire, je bil prvič odkrit v letih 1903-05, v času francoske antarktiične odprave. Je domovanje dominikanskih galebov, oslovskih pingvinov in južnomorskih slonov. Ledena pokrajina je naravnost veličastna.

  • Port Lockroy

Kraj, kjer je bila v času 2. svetovne vojne britanska prisluškovalna postaja imenovana Operation Tabarin, kasneje raziskovalna postaja, danes pa je tu muzej, trgovina s spominki in edina pošta na Antarktiki.