Degustacija avstrijskih dobrot med pohodom na Osojščico

Degustacija avstrijskih dobrot med pohodom na Osojščico (foto: Andras Jokuti) Andras Jokuti
12. 6. 2017

Za vikend jo mahnite na Koroško Osojščico in se izognite vročini ter poskusite slastne avstrijske specialitete, ki vas čakajo na poti na vrh.

Avstrijske gore ne ponujajo le dih jemajočih razgledov in odklopa od stresnega življenja v dolini, ampak tudi odlične specialitete, ki jih najdete v gorskih kočah. Tako se lahko sprehodite na primer po Salzburgu, kjer v občinah Großarl in Hüttschlag v vsaki planinski koči dobite skrivni namig planšarjev z navodili za pripravo žgancev, skutnih žličnikov z mehkim sirom ali krepkih žličnikov z borovnicami. Ali pa pojdite po sledeh sira v dolino Großes Walsertal in se poučite o proizvodnji sirnih specialitet.

goreFoto: Peter Burgstaller

Na Osojščico po degustacijski poti 

Že ta vikend, ali še bolje v ponedeljek, pa se zapeljite na Koroško na Osojščico in se osvežite v svežem ter čistem zraku, ki ga nudi gorski svet. Med 6. junijem in 26. septembrom se vsak ponedeljek ob 9.00 lahko udeležite vodenega pohoda po degustacijski poti Kostale Weg. Zbirališče je pri spodnji postaji žičnice Kanzelbahn v Annenheimu.

goreFoto: Martin Huber

Pot Kostale Weg vas bo popeljala do koče Pöllinger Hütte, kjer vam postrežejo degustacijski vzorec koroških krapov. Ne najejte se preveč, saj vas čaka še koča Neugarten Almseehüttes, kjer dobite sočen goveji steak s planine, posladkajte pa se z različnimi sladkimi zavitki v koči Gipfelhaus.

Foto: Sebastian Stiphout

Do takrat pa lakoto potešite s kvašenimi cmoki, imenovanimi Germknödel, ki jih lahko pripravite kar doma.

Za močnato specialiteto iz češke in dunajske kuhinje potrebujete:

 • 250 g moke
 • 1/16 l mlačnega mleka
 • 10 g kvasa
 • sol
 • 10 g sladkorja
 • 1 rumenjak
 • 25 g masla
 • 100 g češpljeve čežane, rum, cimet
 • 50 g maka
 • sladkor v prahu
 • 80 g masla

Mlačno mleko zmešajte s sladkorjem, zdrobljenim kvasom in nekaj soli ter pomešajte z moko. Dodajte jajce in raztopljeno maslo ter mešajte toliko časa, dokler testo ne odstopi od mešalne metlice. Testo mora biti precej čvrsto. Pokrito testo pustite počivati približno 15 minut na toplem mestu.

Testo razdelite na 12 enako velikih delov, vsakega oblikujte v kroglo in jih z valjarjem razvaljajte v velikost krožnika. Češpljevo čežano začinite s cimetom in rumom ter čajno žličko mase naložite v sredino testa. Testo zložite skupaj in ga na robovih močno stisnite.

Krogle položite na pomokano desko s spojem obrnjenim navzdol in prekrijte s krpo. Pustite, da kvašeni cmoki shajajo do skorajda dvojne velikosti.

Zavrite vodo s kančkom ruma, pestjo polno sladkorja in ščepcem soli. Kvašene cmoke položite v zavreto vodo in pokrite kuhajte približno 5 minut, jih obrnite ter  4- do 5-krat preluknjajte z iglo ter kuhajte nadaljnje 4 minute v vodi ob rahlem vretju. Z zajemalko jih poberite iz posode in položite v globok krožnik ter postrezite z makom in sladkorjem v prahu. Pa dober tek!

Več specialitet odkrijte na https://www.austria.info/si