Dobrodošli v zeleni oazi mesta Zagreb - Zagrebško županijo

23. 4. 2019 Promocijsko sporočilo

Zagrebška županija, popularno imenovana tudi kot "zagrebški zeleni prstan" se nahaja v osrednjem delu severozahodne Hrvaške. Po površini je šesta, po prebivalstvu pa druga največja županija na hrvaškem.

Danes je ena izmed gospodarsko najhitreje rastočih domačih regij in zaradi svoje bogate zgodovine, tradicije, kulture, ohranjene narave, kulinarične ponudbe in prelepih slikovitih pokrajin je še posebej privlačna izletniška turistična destinacija. Z izdelavo prstana okoli hrvaške prestolnice je županija uspela povezati sodobni urbanizem in ohraniti tradicionalne ljudske običaje in vrednote.

Področje Zagrebške županije je izredno bogato z dediščino in naravnimi lepotami (veliko število zavarovanih naravnih območij, dva naravna parka Medvednica in Žumberak - Samoborsko gorje in edinstven ornitološki rezervat Crna Mlaka).

Gozdovi in ​​gore so prepredeni s številnimi pohodniškimi, sprehajalnimi in kolesarskimi potmi. Tu je tudi prenovljeni rudnik Sv. Barbara v Rudah  z rudarsko-botanično učno potjo in Grgosova jama (zaščiten geomorfološki naravni spomenik)  v vasi Otruševec.

Pohodnikom, rekreativcem in ljubiteljem narave, ki iščejo osvežitev, svojo ponudbo nudijo številne restavracije in planinski domovi. Vikend izletniki bodo svoje destinacije našli v enem izmed več kot 40 izletišč in družinskih kmečkih turizmov, na treh vinskih cestah (Plešiviški, Zelinski in Samoborski) in na Cestah sira zagrebškega območja, ljubitelji kampiranja pa v kampu ob jezeru Rakitje, ki je eden redkih avtokampov visokega razreda na ozemlju celinske Hrvaške.

Zdravilna nafta naftalan je prava redkost, nahajališče v bližini Ivanić-Grada pa je eno od le dveh na svetu in edino v Evropi.

Kulturna in zgodovinska dediščina je bogata in raznolika. V stoletjih ustvarjanja so ostali številni spomeniki, ki spominjajo na njeno bogato zgodovino: gradovi, utrdbe, zanimivosti, bogata lesena sakralna dediščina in drugo. Številne zgodbe in legende iz tega obdobja še danes privlačijo obiskovalce.

Obstajajo številne prireditve in dogodki, ki so organizirani med letom, skoraj tristo le-teh, ki privabljajo turiste iz okolice, pa tudi iz sosednjih držav (od Samoborskega karnevala, Turopoljskega Jurjevanja, Dana Jelačića, Mednarodnega viteškega turnirja Vitezov Zelingradskih do Bučijade, dogodka "Kaj su jeli naši stari",Svetonedeljske fišijade, Jaskanskih vinskih slovesnosti, Dugoselskih jeseni in mnogih drugih).


Z izjemno gastronomsko, kulturno, športno-rekreativno turistično ponudbo je Zagrebška županija idealna destinacija za vsak okus.

Se vidimo v Zagrebški županiji!