Dresden - izlet, poln presenečenj

Dresden - izlet, poln presenečenj (foto: Shutterstock, arhiv Burdy in Profimedia.cz) Shutterstock, arhiv Burdy in Profimedia.cz
15. 3. 2014

Zvezna dežela Saška leži na vzhodu Nemčije, od leta 2008 pa je razdeljena na tri dele: Leipzig, Dresden in Chemnitz. Verjetno najbolj znano saško mesto je Dresden, ki se je iz ribiške vasice razvilo v znan zdraviliški kraj. Zaradi naravnih lepot se na Saškem pogosto imenuje tudi Firence na Labi.

Izlet, poln presenečenj

Čeprav je bil Dresden med drugo svetovno vojno porušen skorajda do tal, je v njem še vedno mogoče občudovati veliko stvari.

Večino znamenitosti so namreč postavili znova. K blišču mesta vsekakor spadajo arhitektonski biseri, kot so Theaterplatz, Brühlsche Terrassen in ne nazadanje Zwinger, najbolj znan kompleks baročnih zgradb.

Sprostitev in počitek lahko najdete na primer v zdraviliškem mestecu Bad Muskau, kjer je eden najlepših parkov na Saškem, ki spada tudi v Unescovo kulturno in naravno dediščino.

Mesto Meißen je zelo znano po tradiciji izdelave porcelana. Tu najdete tudi izredno gotsko mestno hišo, cerkev z zvonovi iz porcelana in grad Albrechtsburg z edinstvenim okroglim stopniščem.

Obisk v Meissnu

Slavna tovarna porcelana deluje že več kot 300 let.

Bilo je 23. januarja 1710, ko je saški volilni knez Avgust Silni kot prvi v Evropi razglasil ustanovitev manufakture za izdelavo trdega porcelana.

Do tistih dni so ga izdelovali le na Kitajskem in tudi skrbno varovali recepturo. Razvozlanje uganke izdelave je obrodilo sadove prav v Meissnu, v bližini Dresdna, in sicer je to uspelo matematiku Waltherju von Tschirnhausu in alkimistu Friedrichu Böttgerju.

Ugotovila sta, da je kaolin tisti, ki iz mehkega, manj vrednega porcelana ustvari trd porcelan. Porcelan iz Meissna je imel že od vsega začetka veliko oboževalcev. Nanj je bil vtisnjen celo kraljevski monogram AR, ki so ga sčasoma nadomestili s prekrižanima mečema.

Leta 1739 je tovarna porcelana na trg poslala cvetlični vzorec, ki je postal pravi hit in se prodaja še danes.

Če bi radi odkrili še več skrivnosti, vsekakor obiščite muzej porcelana v Meissnu.

Originalni kolač iz Dresdna

Verjetno ste že vsaj enkrat imeli priložnost poskusiti sladek božični kolač. Prvega naj bi leta 1474 spekli prav v Dresdnu. To je bil nespleten kolač iz kvašenega testa, polnjen z začimbami in mandlji ter odišavljen z različnimi esencami.

Po takratnih receptih so kolače spekli do tri tedne prej, kajti z vsakim tednom je takšen kolač le še pridobival okus.

Originalni božični kolač iz Dresdna se imenuje Dresdner Stollen, ki naj bi po obliki spominjal na Jezusa, povitega v plenice. Po tradiciji se ga ne sme razrezati pred mašo na sveti večer. Ker pa ga je mogoče dobiti tudi ob drugem času, verjetno ne bo napak, če ga poskusite že kar jeseni.