Dresden – najbolj zeleno evropsko mesto

Dresden – najbolj zeleno evropsko  mesto (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
24. 6. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Dresden (zastarelo slovensko Draždani) je glavno mesto nemške zvezne dežele Saške. Mesto leži v dolini reke Labe (Elbe), nekoč ribiška vas s približno 550.000 prebivalcev.

Firence na Labi

V času Avgusta Močnega se je na začetku 18. stoletja posebno razvijala umetnost in mesto je dobilo naziv Firence na Labi. Leta 1806 je postalo glavno mesto samostojne kraljevine Saške, ki je bila od leta 1871 del združene Nemčije.

Uničenje in obnova

Dresden je doživel svoje najhujše obdobje med drugo svetovno vojno. Britanska in ameriška letala so med 13. in 15. februarjem 1945 uničila mesto do temeljev.
Večji del mesta je obnovljen po videzu pred vojno. Mesto so obnavljali v realsocialističnem slogu, vendar so dosledno rekonstruirali pomembne kulturno-zgodovinske spomenike.

Opera

Med najbolj znanimi stavbami je zgradba opere Semperoper. Posodobili so tudi glavno železniško postajo. Zanimiv most Modri Čudež (Blaues Wunder) je bil zgrajen konec 19. stoletja.

Semperoper – Operno hišo in koncertno dvorano je prvotno zgradil arhitekt Gottfried Semper leta 1841. Po uničujočem požaru leta 1869 je operno hišo obnovila, delno ponovno s Semperjem, dokončana je bila leta 1878.

100 mestnih četrti

Urbani del Dresdna je razdeljen po mestnih četrtih do približno 100, med njimi je relativno veliko večjih vil, kjer prevladujejo zgodovinske večstanovanjske enote, ne le ob reki, najbolj znani so Blasewitz, Loschwitz, Pillnitz in Weißer Hirsch. Tukaj lahko najdete tudi nekaj stanovanjskih prostorov iz nove umetnosti in dve večji četrti, ki sta značilni za komunistično arhitekturo – a sta precej obnovljeni.

Dresden je tudi eno najbolj zelenih mest v Evropi, saj je 63 % mesta zelenega in poseljenega z gozdovi.

Mesto leži ob dolini reke Elbe (Labe)

Četrt Neustadt je posebno mesto s posebnimi ljudmi. Zelo privlačno in očarljivo zaradi starih in obnovljenih stavb, ozkih ulic in labirintov dvorišč, kjer se skrivajo bari, trgovine in restavracije.

Grad Pillnitz (Schloss Pillnitz) je obnovljena baročna palača na vzhodnem koncu mesta Dresden v nemški deželi Saška. Stoji na obali reke Elbe v nekdanji vasi Pillnitz. Grad je bila poletna rezidenca številnih volivcev in kraljev iz Saške.

Festspielhaus Hellerau je gledališče/studio, zgrajen leta 1911. Bil je pomemben center za zgodnje moderno gledališče. Gledališče je bilo ponovno odprto za javnost septembra 2006, obnovitev pa trenutno še poteka.

Zwinger je palača, zgrajena v baročnem slogu, ki jo je zasnoval sodni arhitekt Matthäus Daniel Pöppelmann. Delovala je kot razstavna galerija in festivalska arena dresdenskega sodišča.

Palace Moritzburg je baročna palača/grad, ki ima štiri okrogle stolpe in leži na simetričnem umetnem otoku. Imenuje se po Duksu Moritzu iz Saksonije, ki je med letoma 1542 in 1546 zgradil lovsko hišo. Zunanji gozdovi in jezera so bili najljubši lovski prostor volivcev in kraljev iz Saške.

Militärhistorisches Museum der Bundeswehr, vojaški muzej nemških oboroženih sil, je eden glavnih vojaških zgodovinskih muzejev v Nemčiji.

Grosser Garten je največji in najlepši mestni park, je eden od najbolj priljubljenih rekreacijskih mest Dresdna.

Vinska klet Hoflössnitz je prva vinogradniška posest na Saškem, certificirana kot ekološka.

Foto: Helena Kermelj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri