Družinske počitnice, ki se jih bodo veselili tudi najstniki

Družinske počitnice,  ki se jih bodo veselili tudi najstniki (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 8. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Zagotovo starši niso idealni popotniki za najstnike, zlasti tiste malo starejše, a seveda bo tudi njih razveselil kakšen dober načrt za družinske počitnice.

Ne bo jih navdušila rezervacija v kakšni osamljeni koči sredi gozda, morda so že siti vedno istega kampa na Hrvaškem. Ko načrtujete počitnice z najstniki, se malce vživite v njihovo kožo, kaj bi jih veselilo in kam zagotovo ne bi nikoli šli po lastni volji. Najdite nekaj, kar bo veselilo tako vas kot vaše najstniške otroke.

1. Velika mesta

Z izbiro velemesta zagotovo ne morete zgrešiti. Skoraj vsak najstnik bo šel neskončno rad v Pariz, London, Barcelono, Rim, Madrid, tudi New York. Najstniki imajo radi ulično kulturo, modne trgovine, muzeje moderne umetnosti, morda obisk koncerta. Nikar ne pretiravajte s kakovostjo hotela, pojdite v hostel ali pa rezervirajte kakšen poceni apartma. V evropska mesta boste dobili zelo poceni polete, do Pariza ali Barcelone pa jo mahnite z avtomobilom in se vmes še ustavite.

2. Majhna mesta

Seveda pa so zelo zabavna in morda še malo bolj mondena manjša mesta. Zakaj ne bi obiskali Nice ali Genove, obe mesti sta ob morju, tako da se boste lahko še kopali in sončili. Ali pa mondenega Cannesa? V Španiji sta simpatični Valencia in Malaga, kjer kar mrgoli najstniških turistov iz Velike Britanije. Tudi Lizbona še nikogar ni pustila hladnega.

3. Deskarski centri

Zelo sproščeno vzdušje boste našli v krajih, kamor po navadi zahajajo deskarji. Na primer Biarritz v Franciji ali San Sebastian v Španiji, pa kar nekaj krajev v Grčiji in na Sardiniji. Če ne morete brez Hrvaške, izberite Bol na Braču, kjer je veliko bolj sproščeno vzdušje kot na sosednjem Hvaru.

4. Kombinirajte

Morda nimate ne časa ne denarja, da bi obiskali Pariz in se nato odpočili na Azurni obali. Morda pa lahko obiščete glavno mesto Bolgarije Sofijo, kamor leti tudi Adria Airways, nato pa jo mahnete še na bolgarske plaže. Vsi, ki so v zadnjem času obiskali Bolgarijo, so bili prijetno presenečeni. Seveda pa lahko kombinirate tudi vedno čarobno italijansko Toskano, nato pa se spočijete na ligurijski obali. Kljub najstniški muhavosti bo tudi 15-letnici zastal dih, če jo boste popeljali v italijanski biser – Cinque Terre, ki jih praktično vsi popotniki uvrščajo na seznam najbolj navdihujočih kotičkov sveta.

5. Nekaj velikega

Če imate radi aktivne počitnice in seveda če imate aktivne najstnike, jo morda lahko mahnete na kakšen treking. Morda nimate denarja za Himalajo ali na primer Kamčatko, a polno odličnih trekingov obstaja v Evropi in seveda tudi v Sloveniji in okolici. Zakaj pa si ne bi privoščili življenjskih počitnic, preden je vaši otroci ne mahnejo po svoje, na primer na safari v Kenijo ali Tanzanijo ali pa na deskanje v Kostariko. Ljudje pravijo, da se družina nikjer ne poveže toliko kot na aktivnih počitnicah, polnih doživetij.

6. Skupaj s prijatelji

Veliko staršev reši zagato z najstniškim dolgčasom tako, da jo mahnejo na počitnice še s kakšno družino, ki se lahko pohvali z očmi zavijajočimi najstniki. Če dve družini skupaj najameta vilo z bazenom, vse skupaj niti ni tako drago. Odlična izbira so tudi mobilne hiške v kampu z bazenom, seveda pa mora biti v bližini kakšno mesto z zadovoljivo razvitim nočnim življenjem. Poleg Hrvaške imate veliko podobnih vil na Kreti, Majorki, Rodosu, Malti ...

7. Doživite naravo

Za kakšnih tisoč evrov in pol na osebo boste dobili čudovito potovanje na Islandijo. Dežela ognja in ledu na skrajnem severu Evrope velja za destinacijo, ki je podobna potovanju po nezemeljski površini. Na Islandiji greste lahko z ladjo opazovat precej vrst kitov in delfinov, kar navduši skoraj vsakega Zemljana, tudi tistega v puberteti. Če želite videti severni sij, je edina možna izbira potovanja na Islandijo med novembrom in aprilom.

Fotografije: Shutterstock